Cvetanje Tise u junu

Cvetanje Tise u junu

c8bb87bc13d6c3b01a4129da9991ca82

Cvetanje Tise u junu
Kanjiža, Novi Bečej, …

U narednih danima pruža se prilika posetiocima da popodne između 18,00 – 19,30 časova uživaju u ovom jedinstvenom prirodnom fenomenu na šetališnoj stazi TISKI CVET na obali reke između rečnog graničnog prelaza i izletišta na izlazu Kanjiže prema Horgošu.

Tri godine hibernacije za nekoliko sati života. Samo sa jednim ciljem – produžiti vrstu. U neka davna vremena, ribari i žitelji okolnih, priobalnih sela nazvali su tu pojavu maglom – u suton, određenog dana tačno usred leta druga obala reke bi nestala na nekoliko sati uvučena u gustu mlečnu „maglu“. Verovatno su u ta davna vremena o ovoj pojavi ispredane priče i sigurno je ušla u nepisane anale neke pradavne „panonske mitologije“.

 

Ipak, to nije nikakva misteriozna pojava ili manifestacija onostranih događaja – reč je o prirodnom fenomenu koji se skoro svake godine, u zavisnosti od temperature vode i vodostaja, odigrava na obalama Tise u okolini vojvođanske varoši Kanjiža i u narodu se naziva „cvetanje reke“.

Cvetanje-Tise_cmhyxn

Međutim, nije reč o vodenoj biljci već o insektu, zvanom tiski cvet ili Pelingenia longicauda čije parenje predstavlja prirodni fenomen koji se događa celim tokom Tise, od Segedina do ukrajinske granice, pa i u nekim rekama koje se ulivaju u Tisu. Ovi tanani insekti posle tri godine provedene u mulju u toku samo jednog dana pojavljuju se iznad reke i leteći u rojevima produžavaju svoju vrstu. Posle zalaska sunca Tiski cvet, polaže jaja i završava život.

U našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatični kao u Tisinog cveta. Zlatnožutog tela, velikih crnih očiju, lepršajući svilenkastim krilima za svega nekoliko sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru ponajpre mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja i ženke. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.

Sa FB profila – Apczi Jeno

https://www.facebook.com/apczi.jeno/videos/10209507414512649/

Priredio IK/OnlineMušičar
Foto i video Internet

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*