Čudo prirode: Prolaz divova

Čudo prirode: Prolaz divova

Keltska legenda kaže: irski vojnik Fin Mekul sagradio je prelaz kako bi došao do svog škotskog protivnika Benandonera; veruje se da je Benandoner bio div, pa otud i naziv „Prolaz divova“.

Prolaz divova nalazi se na severoistočnoj obali Severne Irske, u regionu Antrim. Postao je poznat u 18. veku, a vek kasnije Prolaz divova postaje i vrlo popularna turistička atrakcija.

Prolaz divova pruža pešacima mogućnost da pređu preko vrhova stupova 800m do samog mora. Stupovi su većinom uspravni, a s obzirom na to da ih je na obali erodiralo more, stupovi su stvorili stepenice i pločnike. 

Ovo područje sastavljeno je od preko 40.000 bazaltnih stupova koji su spojeni, a nastali su vulkanskom erupcijom pre 50 ili 60 miliona godina. Prolaz divova rezultat je brzog hlađenja lave, koja je prodirala u krečnjačke stene.

Prolaz divova upisan je na UNESCO-v spisak svetske baštine 1986. godine, njime danas upravlja Državna komisija, a sam lokalitet važi za najpopularniju turističku atrakciju Severne Irske.

Pogledajte video:

Preuzeto: http://www.superodmor.rs/magazin

Priredio IK

 

Loading

2 Comments on “Čudo prirode: Prolaz divova

  1. Mnogi kažu da ovaj fenomen nije nastao kako je napisano:
    “Ovo područje sastavljeno je od preko 40.000 bazaltnih stupova koji su spojeni, a nastali su vulkanskom erupcijom pre 50 ili 60 miliona godina. Prolaz divova rezultat je brzog hlađenja lave, koja je prodirala u krečnjačke stene.”
    Nađite na internetu tekstove na temu okamenjene šume!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*