Čudo prirode koje krije ključ porekla života na Zemlji

Čudo prirode koje krije ključ porekla života na Zemlji

stromatoliti-2

Čudo prirode koje krije ključ porekla života na Zemlji

U blizini najzapadnijeg dela Australije nalazi se bazen Hamelin koji otvara nove poglede na poreklo života na Zemlji. U svojim toplim vodama negovao je život još u vreme kada su se pojavili prvi kontinenti.

Upravo u ovakvim uslovima javili su se prvi živi organizmi i naučnici veruju da će proučavanjem ovog jedinstvenog mesta doći do odgovora o poreklu života na našoj planeti.

U Hamelinu se nalazi i najveća kolekcija aktivnih stromatolita – kamenih stubova peska i kalcijum karbonata “zalepljenih” biološkim “lepkom” koji za sobom ostavljaju bakterije.

Ti mikroorganizmi transformisali su planetu u svet bogat kiseonikom. Stromatoliti pokazuju da je taj proces otpočeo pre najmanje 3,7 milijardi godina, a sve do pre 1,25 milijardi godina bakterije koje su ih napravile, bile su dominantni oblik života na zemlji.

Reč je o organizmima koji pripadaju familiji plavo-zelenih algi, grupe stvorenja koja uopšte nisu alge, ali obavljaju proces fotosinteze. Prema postojećim naučnim teorijama, ove bakterije ili njihovi preci, ostavile su u amanet budućim generacijama živog sveta gene za regulisanje fotosinteze. Ti vodeni organizmi evoluirali su u biljke kakve danas naseljavaju tlo i morsko dno.

Naučnici su dugo verovali da su ove bakterije posejale su i seme sopstvenog uništenja. Pošto su navikle na paklene uslove kakvi su vladali Zemljom u doba kada je atmosfera bila prezasićena ugljen dioksidom, nisu mogle da se prilagode na raj kakve su same stvorile i delovalo je da su potpuno su iščezle.

stromatoliti-1
Stromatoliti

Međutim, 1956. kada je naftna kompanija koja je istraživala dno Hamelina pronašla je žive bakterije. Od tada su pronađene na još nekoliko mesta na svetu, ali je ovo mesto najvažnije, jer u njemu leži više aktivnih stromatolita nego na bilo kojoj drugoj lokaciji – oko 100 miliona stubova od kojih svaki raste po oko jedan milimetar godišnje.

“To je najveća kolekcija stromatolita na svetu”, kaže Erika Susari, geolog i stručnjak za stromatolite iz Bush Heritage u Australiji. “To je jedino mesto na svetu koje nam pruža uvid u rani život na Zemlji u tim razmerama”.

Susari kaže da su bakterije koje grade stromatolite u Hamelinu iste kao one koje su bile aktivne pre 3,7 milijardi godina.

“Osamdeset odsto istorije života na Zemlji činili su stromatoliti – za to vreme one su bile kraljevi živog sveta”, kaže Susari.

Ekstremna priroda bazena – visok salinitet, jake plime i velike varijacije temperature – omogućava ovim bakterijama da i dalje žive. Ipak, zašto tako napreduju ovde i na jako malo drugih mesta na Zemlji, pitanje je na koji tek treba da nađemo odgovor.

Sa: Buka/B92

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*