Crvenperka i Bas na vilinog konjica

Crvenperka i Bas na vilinog konjica

Crvenperka i Bas na vilinog konjica
Ribolovac:
Ime i prezime Slobodan Vuković,
Mesto Novi Sad, Država Srbija

Ulov:
Vrsta ribe Crvenperka, Velekousti Bas
Mesto ulova Bager bara Ratkovo, Srbija; Datum ulova 09.07.2017. po danu

Pribor i oprema:
Štap Robinson 2,7m, 4-5aftma, Rola (čekrk) Robinson
Struna (line) plutajuća (nepoznato poreklo), Predvez (leader) Balzer
Podvez (tippet) FC 0.16mm,

Mušica Policelonski vilin konjic, moj ručni rad, Udica Sasame #10 stx

Opis ulova

Poslednje 2-3god pomalo sam krenuo vezivati strimere i jig flayeve za svoje potrebe prilagođene spin opremi i uz celu priču došla je i potreba da se prošire znanja sa čim se raširi i paleta imitacija. Uz sve ovo zaiteresovao sam se prirodno i za fly casting u čemu sam samouk i totalan početnik, čak je i oprema na kojoj su uhvaćeni ulovi pozajmljena. Par godina u nazad loveći Basa sa društvom posećujem Bager baru u Ratkovu i kroz satnicu na vodi primetili smo leti izuzetnu aktivnost ribe kada je hranjenje vilinim konjicima u pitanju. Prirodno prvo me je kao spin varaličara kopkalo kako da napravim imitaciju prilagođenu ovom vidu ribolova, pa je tu bilo kombinacija balze, dlake, perja, sve ili kabasto za ribu ili suviše lagano i za pojmove ul. varaličarenja. Čitajući malo, konsultujući se sa iskusnijim kolegama koje vežu mušice i kopanjem po kojekakvim forumima ukombinovao sam neke primere sbs-a i dosadašnjeg znanja sa onim što imam od materijala i došao do konačnog rešenja. Brzo mi je postalo jasno da ovakav mamac je moguće plasirati samo fly castingom.


Izašli smo na vodu jako rano, pre svitanja, gde aktivnost basa još nije vezana za ovakvu vrstu ribolova i sve čekajući momenat kada ću odložiti spin pribor i malo se „razmahati“ mušičarskim štapom i kanapom.

Po najvećoj vrućini krenuli su poznati raubi. Izašao sam čamcem na vodu i krenuo lagano da češljam rupe po izuzetno zatravljenoj vodi. Neiskustvo, promašivanje zona i svaki pogodak tražene zone su mi došli kao dečija igra i znam tu je, u hladu, pravilno i nežno prizemljenje je presudno … Konjic pada na rupu, u momentu me prijatelj zove, okrećem se i potežem štap sa strunom i čujem blago plop, nešto sam iziritirao. Izvlačim mamac, ponovo zabacujem ovoga puta fokusiran na ono što radim, konjic pada gde teba, smiruju se talasići, obaram štap i dotežem kanap, lagan cim, konjic je pomeren ka ivici rupe, opet čekam da se smiri voda koju sam pomerio povlačenjem i u tom momentu eksplozija i kontra. Osetim riba je tu, jaka, borbena, dobar bas, cenim kilogram. Otima se, traži slobodu u vegetaciji…osetim da je ušla u travu i smirila se. Uzimam veslo i lagano navlačim čamac držeći u drugoj ruci nategnut štap sa ribom koja sad lagano pulsira, jer je i ona u patu…oslobađam polagano veslom i rukom zonu oko predveza i primetim velika crvena peraja, ovakav epilog nisam očekivao ni u najluđim snovima. Nije valjda? Jeste? Prihvatam ribu pun adrenalina u strahu da se ne otkači, kome i pričati u suprotnom misliće prijatelji da lažem…vadim crvenperku, lepa, zdrava i jaka riba predivnog kolorita.


Dolazi i prijatelj obalom, gleda i kada je skinuo naočare za sunce i video peraja kaže ne mogu da verujem. Par fotografija, brzo puštanje i nastavak ribolova, kasnije još par promašaja i nakon pauze na obali, nastavim bacanje sa obale, opet mašenja, odustajanja i konačno prelep Bas usisava mamac do grla.

Nakon svega kako čovek da ostane ravnodušan? Prelepa tehnika i osećaj je loviti ovakve ribe fly tehnikom, mogu samo da žalim za godinama ribolovačkog staža u kojima nisam barem povremeno bacao mušicu.

SloVuk

Loading

1 Comment on “Crvenperka i Bas na vilinog konjica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*