Crna Gora – mušičarski reviri

Crna Gora – mušičarski reviri

Odjeca-stap-oprema-Fly-fishing-akcija-300x195Crna Gora – Podneblje stvoreno za fly fishing

I pored brojnih teškoća, najprije organizacione prirode, izraženog problema krivolova i prelova – Crna Gora ima potencijalno najbolje mušičarske revire u Evropi, navodi za Pobjedu Željko Bukilić iz Fly fishing kluba „Budućnost”

Tri ekipe iz Crne Gore učestvovale su prije desetak dana na 3. kupu jadransko-podunavskih zemalja (balkansko prvenstvo) u mušičarenju u Bosanskoj Krupi.

Nije to obično mušičarenje, ono na koje se kod nas još naviklo – s nizom površinskih mušica ili podvodnih nimfi otežanih olovom…  Riječ je o fly fishingu, disciplini koja u ribolovnom svijetu ima status viteške discipline, a minulih godina dobija sve više pristalica i na našim vodama. Disciplini u kojoj će Crna Gora za dvije godine zvanično ugostiti najbolje takmičare regije…

Krušnica

– Lov na rijeci Krušnici, jednoj od najtežih takmičarskih voda u Evropi, veliko je iskustvo za domaće mušičare – kaže Željko Bukilić, takmičar i osnivač podgoričke „Budućnosti“, jedinog takmičarskog fly fishing kluba iz glavnog grada.

„Budućnost“ je na balkanskom kupu u Bosni i Hercegovini zauzela peto mjesto,  Ivica Rajković (koji je branio njene boje) i Bukilić zauzeli 6. odnosno 12. mjesto u konkurenciji 33 najbolja mušičara regiona. Za klub je nastupio i Tomo Iritano. Pored „Budućnosti“ na prvenstvu su  učestvovala i dva „Lima“: istoimeni klubovi iz Berana i Andrijevice. Prema propozicijama lovilo se  jednom mušicom bez kontra kuke, uz režim uhvati i pusti (C&R). Takmičarima je bio zabranjen ulazak u vodu, što je zavisno od sektora dodatno uticalo na plasman.

– Svakako da su rezultati bitni, ali su u ovom slučaju bili u drugom planu – ističe Bukilić.

Prema njegovim riječima, susjedi su u sportskom ribolovu daleko odmakli, kako u zaštiti voda i ribljeg fonda tako i u organizaciji takmičenja.

– Dobar primjer je Bosna i Hercegovina, a o Sloveniji da i ne govorimo. Bitno je da ta pozitivna iskustva usvojimo. Nije potrebno previše – za početak da shvatimo da se sa malo osjećaja i zavođenja reda na vodama može napraviti turistički bum, a rijeke sačuvati.

Neviđen potencijal

I pored brojnih teškoća, najprije organizacione prirode, a najviše izraženog problema krivolova i prelova, Crna Gora ima potencijalno najbolje fly fishing revire u Evropi, smatra naš sagovornik.

– Da li treba pomenuti Taru, Cijevnu, Ljuču, „gorske oči“ i brojne druge vode bogomdane za promociju ove vrste ribolova, koja je u saglasju sa prirodom jer najmanje šteti i ugrožava osjetljive ekosisteme.

Kod nas je još dozvoljen lov nizom površinskih mušica, ili takozvanim tirolskim drvcetom. To je slika koja je u Evropi davno zaboravljena i stavljena van zakona, a i u regionu naše komšije lagano istiskuje stare navike i okreću se pravom mušičarenju.

Vjerovatno će nama trebati više vremena da shvatimo u kojem pravcu stvari idu. Neminovno je –  trebalo bi da sami shvatimo, da nam ne objašnjava niko sa strane – da vode moramo sačuvati i za našu djecu. Rijeke nijesu stvorene da ih mi „preoremo“, izlovimo sve što pliva i ostavimo devastirane.

Upravo fly fishing nudi čitav „lanac“ ideja i šansi i za razvoj turizma, promociju Crne Gore u svijetu, a ujedno i očuvanje našeg najvećeg blaga – rijeka i jezera. Takođe, fly reviri, na kojima važi „uhvati i pusti“ režim ribolova, pretvaraju djelove rijeka u svojevrsna prirodna mrestilišta – ističe Bukilić.

Takmičenja

On napominje da ima primjera iz okruženja da je u startu stanovništvo koje živi pored rijeka imalo otpor prema formiranju zatvorenih mušičarskih revira. Vremenom su doživjeli kao razvojnu šansu.

– U Sloveniji, na primjer, uz revire postoje brojni privatni pansioni, restorani, mjesta gdje se okupljaju ribolovci-turisti…

Crna Gora još je daleko od te slike. Ali se polako pokret omasovljuje. Trenutno ima oko 80-90 mušičara, od toga je polovina takmičara. Do sada domaći takmičari su na nastupima van zemlje imali „pionirsku“ podršku nekoliko firmi – ribolovna radnja Megafish, hotel Polar star, Klime Šćepanović, Šaljić i kafe Kastro…

Podrška razvoju mušičarenja u Crnoj Gori svakako je i dodjela organizacije 5. balkanskog kupa 2014. godine. Do tada, reprezentativci Crne Gore pokušaće da obezbijede sredstva za evropsko prvenstvo u Češkoj i svjetsko u Finskoj, a oba se održavaju dogodine.

Podgorica bez revira

Prije desetak godina prvi revir za fly fishing promovisan je na Tari, u Kolašinu. Vremenom je ova disciplina polako zaživjela, a već šest godina se održava svojevrsna liga u mušičarenju.

Danas reviri postoje u Andrijevici, Beranama, Plavu. U planu je njihovo otvaranje u Pljevljima i Mojkovcu, ističe naš sagovornik.

Ipak, pojedine opštine, poput Podgorice u kojoj ima najviše ribolovaca, nemaju svoj mušičarski revir.

– Cijevna bi po mnogim parametrima bila idealna voda za mušičarski revir. Planiramo da kod ribolovnog saveza, čiji je prvi čovjek Spaso Popović, i podgoričkog ribolovnog društva čiji je predsjednik Sreten Kavarić, iniciramo formiranje takvog revira. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje i podršku – navodi Bukilić.

Državno prvenstvo – Lim i Biogradsko jezero

Narednog vikenda na Limu se, u dvijema opštinama, Andrijevici i Beranama (dva dana) održavaju 1. i 2. kolo zvaničnog državnog prvenstva Crne Gore u mušičarenju.

Nakon toga, treće kole je planirano na mirnoj vodi – lovu iz čamca na Biogradskom jezeru što će biti posebna atrakcija, ali i izazov za takmičare da pokažu svoje majstorstvo.

„Sa neba”

Gdje god da je nastalo mušičarenje – u starom Rimu, drevnoj Mesopotamiji ili na Dalekom istoku –   ključ ove ribolovne discipline najbolje odražava jedna japanska riječ – tenkara. U prevodu znači – „sa neba“ ili „iz nebesa“… i označava prirodnu prezentaciju varalice (mušice) koja s neba pada na vodu.

Tenkara je istoimena tehnika mušičarenja koja se vjekovima praktikuje na planinskim potocima zemlje izlazećeg sunca. Za razliku od engleske verzije mušičarenja, tenkara ne poznaje upotrebu čekrka. Japanci i danas love dugim štapovima do četiri metra i jednom mušicom, nešto poput pecaljke.

Moderni, zapadni fly fishing komplikovaniji je jer štap dopunjuje čekrk, poseban kanap, predvezi…

Od mekiša do sabljarke

Takmičarski fly fishing veoma je skup sport. Rekreativci, pak, sebi mogu dopustiti luksuz da ne moraju imati štapove astronomskih cijena, ili kombinezone koji vrijede cijelo bogatstvo.

Ipak, glavu čuva dobra odjeća i obuća, po mogućnosti paropropusna koja dozvoljava tijelu da diše. Naravno, pored solidnog štapa i čekrka, glavna je stvar – dobra mušica i usvojena tehnika zabacivanja.

Fly fishing nije samo „suva muva“. To je i nimfa (imitacija podvodne larve insekata), ali i strimer (insekt, krupna mušica, voden-cvijet). I nije rezervisano samo za pastrmske vode. Mušicom se uspješno love gotovo sve vrste riba, od mekiša, klijena, lipljena, pastrmke… Uključujući i morske predatore – brancine, palamide, čak i tune i sabljarke.

Više o samoj tehnici lova salmonida, terenima i revirima možete saznati i na prvom crnogorskom forumu – musicarenje.me.

I. Perić

Izvor: Pobjeda.me

 

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*