Coq de Leon

Coq de Leon

coq de leon web

Petao iz Leona (Coq de León)

U oblasti severno od Leona, u dolini reke Kuruenja proizvodi se perje koje je jedno od najboljih za pravljenje muha, za one koji znaju da ga koriste. Zove se „perje leonskoh petla“ i pravo je iznenađenje za one koji ga prvi put koriste ili se sretnu sa njim.

I upotreba ovog perja je tradicija koja se gubi u istorijskim spisima. Po prvi put se spominje davne 1624. godine u Astroginim spisima od Huana de Bergare. Perje se proizvodi u malim porodičnim manufakturama. U njima se znanje prenosi sa kolena na koleno, sve do današnjih dana. Najveća poteškoća u proizvodnji kvalitetnog perja su i visoka stopa smrtnosti u raznim životnim dobima petlova.

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju specijalne osobine i kvalitet ovog perja. Bilo je neuspelih pokušaja aklimatizacije petlova van mesta iz pokrajine. Nakon dobijanja lošeg kvaliteta perja od njih se odustalo.

U oblasti u kojoj ova vrsta petlova raste postoje specifični prirodni uslovi i posebna mikroklima. Nadmorska visina je do 1.000 m, kisele oblasti, niska relativna vlažnost vazduha, veliki broj sunčanih dana u godini, ozbiljne i jake zime, te indeks radioaktivnosti površinskog sloja zemlje je viši od normalnog.

Petlovi žive u proseku sedam godina u poluslobodi, vrtovima zabranima i koralima hraneći se mekinjama od pšenice, kukuruzom, ječmom svežim ili kuvanim i insektima.

Najbolji kvalitet perja je o od prve godine (nakon šest meseci života) do prve četvrtine pete godine. Perje sa petlova se čerupa svaka tri meseca po mesečevim fazama (kada se mesec smanjuje). Iako to nije potrebno, perje se čupa tradicionalno. Petao se ne mora žrtvovati radi perja. Čupa se bez izazivanja krvarenja. Vezuje se po 12 kom u veze i tako se prodaje. Oštećena koža petlova se maže maslinovim uljem i pepelom hrasta ili pomadama.

Vrste perja Coq de Leon

Dve podvrste leonskog petla su Indio i Pardo. Glavne karakteristike perja Pardo petla su da ima po sebi mrlje, dok je boja kod perja Indio petla uniformna, bez mrlja. Svaka od te dve rase ima različit izbor boja.

Pardo (Corzuno, Langareto, Aconchado, Sarrioso and Flor de Escoba)

Indio (Acerado, Negrisco, Avellanado, Rubion, Plateado and Palometa).

Postoji nekoliko nivoa intenziteta boja perja, koji mogu biti pojačani mešanjem osnovnih boja ili mutacijama. Praktično je nemoguće opisati sve nijanse boja, jer su veoma široke.

Osobine perja koje se posebno cene kod vezača su: izuzetan sjaj, glatkoća i dobar odnos čvrstine i fleksibilnosti vlakana pera, te dužina i stepen čvrstine kod različitih tipova pera; velika raznovrsnost i raznolikost boja sa puno nijansi; mekoća i finoća isperaka pri dnu pera i raskošnost sjaja kod različitih vrsta pera.

Perje se čupa i uzima sa vrata, sedla, krila i leđa. Upotreba perja Coq de Leon je različita, zbog specifičnog kvaliteta, pa može da se primeni kod raznih stilova pravljenja i različitih tipova muha.

Sa vrata petla pera su kratka i sa širokim vlaknima. Koriste se za noge suvih muha, emergere i krila za spinere i muhe tipa dun (jednodnevke). Perje sa krila petla su tanja i tvrđa (oštrija). Vlakna su slabijeg sjaja pa se koriste za repove krila i ređe noge zbog dužih vlakana. Sa sedla su najduža pera od mekanih vlakana. Koriste se za noge strimera kao što je wolly bugger, velike suve muhe, dabiranje kod muha i pravljenje mokrih muha. Sa leđa (Rinjonada) su najbolja i najtraženija pera i koriste se za repove, noge, razne vrste krila, muhe za lososa, dabiranje… Između svih ostalih mogućnosti i kreacija u zavisnosti od mašte (imaginacije) mušičara vezača.

Pera Coq de Leon daju veoma dobre rezultate pri pecanju pastrmki, lipljana, lenok pastrmki, šarana, mrena i drugih vrsta riba. Kreacijama muha napravljenim od ovog perja sam lovio na slanim i slatkim vodama pored salmonida i štuke, crnog basa i lososa.

Pakovanje Coq de Leon

Obuhvata 4 dozen (po 12 kom pera) perja pakovano u bojama: Cream, Light Ginger, Light Pardo, Medium Pardo, Dark Pardo, Black, Light Dun, Medium Dun. Cena 14 do 20 $

 

Manuel Iglesias, EFFA flycasting instructor
Jose Manuel Cenador (www.jmcenador.com)

Coq-de-leon
Strane 18-19 Mušičara broj 3. članak Coq de Leon

 

Loading