Čizme do kukova

Čizme do kukova

Tigar dupetare web

Čizme do kukova – dupetare

Ribolovačke čizme od impregniranog PVC platna, gume, gumiranog platna ili pvc mase koje dosežu do kukova su omiljene kod ribolovaca u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Mušičari ih ređe koriste, posebno oni koji mušičare iz vode. Imaju ograničenje svojom dužinom, kada je u pitanju gaženje po dubljoj vodi
15-200-341Čizme na gornjem delu imaju jaku gumenu, platnenu ili PVC traku kojom je moguće da se zakače za pojas ili kaiš pantalona, tako da uvek ostaju dignute do kukova.

Deo iznad same čizme se lako savija do čizme čime je omogućeno prijatnije hodanje van vode u njima i boravak na suvom kod onih od impregniranog PVC platna. Kod gumenih je neugodno hodanje po suvom.

Pružaju odličnu zaštitu od vode, ali samo kada je u pitanju vlažnost, dok ne štite od hladnoće vode. Nisu pogodne za hladne planinske rečice i reke i dugo stajanje u njima. Da se ne bi klizale po skliskom kamenju zalepite filc na đon čizme.

Loša osobina je u tome što se noge u njima potpare, jer je materijal nepropusan i dolazi do kondenzacije vlage u njim, što dodatno “hladi noge”. Pogodne su za neko kraće pecanje!

Prave ih gotovo svi proizvođači ribolovačke opreme, a najpoznatije na ovim prostorima su Tigrove i Borovo čizme. Rade ih takođe i Spro , Jaxon, Cormoran, … Ima ih uzeti i kod kineza.

Cena čizama je rastegljiva i kreće se od 15 do čak 80 eura za par, što zavisi od proizvođača i vrste materijala od kojeg je čizma i deo iznad čizme napravljen.

 

 

fisherman_ribarske_cizme web   Duboke-tqjiua dupetare braon web

Nakon upotrebe čizme treba oprati i čuvati na suvom mestu u senci, okačene naopako – nikako presavijene, jer će na mestu presavijanja prvo popustiti. Pravilno čuvanje mogu potrajati dosta dugo – i do 5 godina.

Prijatelji Nenad i Zvonko su ih koristili na reci Gradac
Prijatelji Nenad i Zvonko su ih koristili na reci Gradac

Primer kako čuvati čizme – videti na https://www.musicar.rs/pokretna-vesalica-za-cizme/

Priredio IK/Online Mušičar

Loading

2 Comments on “Čizme do kukova

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*