Čime se ribe hrane?

Čime se ribe hrane?

kupljenje velikih jednodnevki 2Kako najlakše ustanoviti sa čime se ribe hrane?
Jedan od vrhunaca svakog pravog mušičarskog znanja bi bio u tome, da ribu koju lovimo, uhvatimo na svoju kreaciju muhe, koja najviše podražava ili sliči hrani/insektu s kojom se riba, baš u tom periodu, hrani.

Ustanoviti koja je to hrana, da li su to beskičmenjaci, ribice ili su to možda insekti. Koji njihov stadij je na jelovniku taj dan, je za neke, posebno početnike u mušičarenju, vrlo teško.

Za one, koji su malo produbili svoje znanje u poznavanje riblje ishrane i pročitali koju knjigu s tom tematikom (npr. Znakovi na vodi – autora. Grubić/Panić ) to nije više tolika nepoznanica.

Ako niste jedan od ovih poslednjih, evo vam nekoliko kratkih savjeta, kako utvrditi tu najveću tajnu, koja se postavlja pred svakog pojedinca, na svakom mušičarenju, posebice. Najprije da ustanovimo gdje se najviše ribe zadržavaju kad se hrane.

gde se ribe hrane crtez naknadno

Na površini

Iako je želja svakog pasioniranog mušičara, da lovi što više vremena sa suhom mušicom, na površini vode, to se, na našu žalost, događa samo u kratkim intervalima, rojenja većeg broja insekata.

kupljenje velikih jednodnevki
kupljenje velikih jednodnevki

Obično je to predvečer. Zato možemo sa sigurnošću tvrditi, da se ono pravo površinsko hranjenje događa samo u nekih 10 % vremena koje ribe potroše za hranjenje. Da ste sigurni da se, recimo, pastrva u to vreme hrani baš na površini promatrajte krug koji ostane iza nje. Ako je u sredini tog kruga mjehurić zraka, onda je ta vaša pretpostavka točna, ako tog mjehurića nema, e onda se treba latit neke mokre muhe ili nimfe.

U filmu (tik ispod površine)

Tu bi mogli govoriti o ishrani odmah ispod površine, pa do nekih 10 do 20 cm dubine. Ribe se tu znaju zadržavati i duže vreme, iako se osećaju dosta nesigurne zbog vrlo ograničenog vidnog polja. Hrane se sa skoro odraslim oblicima jedinki insekata, koji se pripremaju za izlazak na površinu. Iako se mogu zabuniti kod tog načina ishrane i pokupiti koju suhu imitaciju sa površine, insekta koji se baš tada diže, no u većini slučajeva se to neće dogoditi. Kod tog načina ishrane se više puta desi da sa leđnom ili repnom perajom probiju površinu vode, pa se to nekom, nepažljivom, mušičaru čini kao da kupe muhe sa površine. Zato budite pažljivi kod osmatranja, i ne zaboravite mehurić, tada su aduti mokre muhe, kao što su mekonoge mušice (soft hackles) ili neopterećen »phesant tail«, a ne suhe varijante istih.

kad sa telom i ledjima dodirne povrsinu
Kad sa telom i ledjima dodirne površinu

Pošto je u većini slučajeva vodeni tok u srednjim delovima vode najjači, iz tog se razloga u tim delovima ne zadržava ni manji deo riblje hrane, pa zato tamo ne treba tražiti ni ribe. Osim! Kada se insekti sa dna dižu prema površini, što je njihov najranjiviji stupanj preobrazbe, tada se i ribe dižu zajedno sa njima, te ih kupe bilo gde. To je vreme da obavezno navežimo neku varijantu emergera i uspeh nebi smeo izostati.

Na dnu

Tu ćemo uvek sresti puno riba. Tamo su, kad samo traže ležište da se odmore ili sakriju od hladnijeg, vrućeg vremena i nenormalnih temperatura vode; te jasno, kada traže hranu!! Tu će je svakako naći najviše. Dno reke je živi ekosistem, pun različitih plivajućih ili gmizajućih bića. Tu je strujanje vode najslabije, zbog prepreka na dnu i zbog trenja, pa se zato tu zadržava puno malih insekata, koji traže zaštitu ispod kamenja ili u vodenoj vegetaciji. U toj zoni, pri dnu, ćemo i mi najviše loviti, kako sa nimfama tako i sa strimerima (potezankama). Tamo se uvek zadržavaju i najveće ribe, zato nek budu vaša nastojanja u ribolovu najprije usmerena baš u taj deo vode, ako se ishrana riba ne odvija na površini. Morate biti svesni činjenice da ribe čak 75 % svoje hrane uzimaju na (pri) dnu.

pastrmka se hrani nimfama

Riba treba različitu vrstu hrane za svoj opstanak

Ishrana riba je, zavisno od potrebe i iskustva, ta koja svaka od njih skuplja kroz svoje proživeno razdoblje života. Manju – mlađu ribu je dosta lakše uhvatiti, nego onu veću – stariju, puno oprezniju, moglo bi se reći čak pametniju. Ribe, kao sva druga bića u prirodi, instinktivno podmiruju potrebe različitom hranom, čime svome telu pribavljaju nužno potrebne sastojke za život. Tako smo nehotice došli i do odgovora, zašto riba pojede malog insekta sa površine, a ne onog krupnog debelog, kojega joj je voda malo prije pronijela ispred nosa. Znači možemo zaključiti, da se ribe hrane po potrebi vrlo raznovrsno, a samim time i vrlo selektivno, što ćete sami zaključiti više puta na vodi. Ujedno se hrane i racionalno. Značajno je, da za hranjenje ne potroše više energije nego što je sa tom hranom steknu, jer u suprotnom slučaju bi polako mršavile. Ako bi se ta negospodarnost, sa trošenjem energije ponavljala, one bi u krajnjem slučaju i uginule. Obično se koncentriraju na najlakše dostupni izvor hrane. Kod hranjenja uvijek vrijedi da se nesmiju osjećati ugrožene. Za mušičara to znači da nije uvijek ona najuočljivija i najveća vrsta hrane, ona sa kojim se ribe hrane. Kod riba je značajno to da će se uvijek opredeliti za onu vrstu hrane, insekta ili njihov stadijum, koji predstavljaju najveću količinu dostupne hrane, u datom momentu. Zato ako napravimo kratak zaključak on bi glasio: kad želimo uspješno mušičariti moramo najprije ustanoviti onu pravu hranu sa kojom se ribe taj tren hrane, a za to imamo na raspolaganje nekoliko načina (metoda) !

Kad se voda na povrsini uzburka, se ribe izpod hrane na puno

Najprije dobro posmatrajte događanje na vodi i u okolini

Kad dođete na lovno područje bilo bi prvo pravilo dobro posmatrajte šta se događa na vodenoj površini! Da li izleću insekti? Kojoj vrsti pripadaju? Možda se polno zrele ženke vraćaju na vodu polagat jajašca? Da li ribe kupe sa površine (krugovi na vodi)? Šta kupe – možda se to da uočiti sa slobodnim okom (oni malo sufisticiraniji mušičari koriste mali dalekozor)? Možda ribe kupe tik ispod površine emergere ili male ličinke dvokrilaca (Diptera)? Znakovi su skoro jednaki kao kad kupe mušice sa površine. U tom slučaju vaše zabacivanje suve mušice, kao što smo već rekli, neće dati nikakvih ili vrlo slabe rezultate.

Pogledajte na grmlje koje raste uz vodu, obično mali letači tamo traže skrovište prije večernjeg plesa. Potresite najbližu granu i sve što poleti je možda baš onaj pravi uzorak za kreaciju koju ćete ponuditi na kraju vašeg predveza. Na takav način možemo bar približno odrediti čime se ribe hrane, a našu predpostavku moraju u nekoliko prezentacija potvrditi i ribe sa skokom na vašu odabranu muhu.

Kod svog osmatranja svakako pazite da ne preplašite uvek na beg spremne ribe. Pazite na svetlost i koristite kad se pomjerate sa terena na teren, stranu sa koje nećete bacati senu na površinu vode, a ujedno ćete i bolje vidjeti u dubinu. Kod osmatranja koristite grmlje kao skrovište pred uvek budnim ribljim okom. Ribe nam mogu takođe, sa svojim ponašanjem na vodi, što šta otkriti. Poznato je pravilo, što su insekti na vodi krupniji, to je hranjenje riba sa njima bučnije. Suprotno od toga što su insekti sitniji to je način uzimanja tiši i neprimetniji.

Evo nekoliko korisnih uputa kad će vam već položaj ribe kod uzimanje hrane kazati na šta loviti.

Ritmično pobiranje, sa vrlo malim krugovima, dok glavu ribe nećete ni zapazit; Obično se tako ponašaju pastrve, kada se hrane striktno sa vrlo malim insektima iz roda jednodnevki, dvokrilaca ili tularaša, koji se pojavljuju na nekim područjima u enormnim količinama. Tokom sezone ćete naići na ribe koje će se negde u blizini obale hraniti satima dugo baš na takav način. U većini slučajeva će mala CDC F fly na udici 18 i manje rešiti problem, dok je druga solucija Tups Indispensable (kao što mu i ime kaže »neophodan«) na udici broj 18 i manje.

Drugi tip hranjenja na površini, koji bih spomenuo je opet poseban. Tada izviruje iz vode skoro cela glava ribe (opet su to pastrve). Više puta se desi da takva riba ni ne zaroni nego stalno drži glavu iznad vode. To je vama znak da se pojavila enormna količina plivajućih insekata, koje ćete sa lakoćom prepoznati, jer spadaju među one veće pa su zato i ribe vrlo proždrljive. Obično je to veća količina jednodnevki ili tularaša. Kao što sam rekao, vrlo velikih, vrlo uočljivih.

Sledeći vid ponašanja na površini je potapanje mušice cijelim telom i tek onda usisavanje. Takav način je značajan posebno za pastrve, ali sam isto zapazio i kod lipljena i klena. Ribe se tako odnose posebno prema velikim muhama, kao što su Majske jednodnevke ili vrlo velikim tularima, te kod suvozemnih insekata, kao što su skakavci ili bube. Tu morate paziti da prije nego što zategnete izbrojite do tri, pa tek onda udarite kontru. Inače ništa od uspeha. Na takav način kupe insekte sa površine vrlo velike, iskusne, ribe. A šta na kraj predveza, pa obično se već na daleko vidi, insekti su vrlo veliki udice broj 10 i više.

kupljenje velikih jednodnevki 2Zanimljiv vid ishrane je i kada ribe probiju vodenu površinu i izlete daleko u vazduh. To se manifestuje sa glasnim pljeskom po vodi. Obično tada slede vrlo brzo dižući primerak tularaša. Put toga insekta je prema površini vrlo brz, pošto si pomaže sa skupljenim mehurićem vazduha imeđu nožica,a slasni su zalogaj kojega ni jedna riba ne propušta, probaju ga svakako uhvatiti. Pastrmke nemaju kočnice, a brzina je velika, probijaju vodenu površinu u velikim skokovima. Druga varijanta tog istog ponašanja je kad probaju ribe uhvatiti većeg insekta tik nad površinom. One neće gubiti energiju na neke mušice, loveći ih na takav način, no kad se tamo pojavi velika jednodnevka ili kamenjarka, koja je došla odložiti jaja, e onda je to sasvim nešto drugo.

Ima tu još nekoliko vidova pobiranja sa površine, ali pošto nisu specifični za jednu formu ishrane o tome koji drugi put.

Koristite se time što ste zapazili

Mogućnosti za takav, moglo bi se reći jednostavan način određivanja muhe, koju ćemo koristiti u mušičarenju je u biti vrlo malo.Tu sam mislio na videne insekte na površini ili one koji se nalaze uz obalu. Posebno se to zapazi u vreme početka ili sasvim na kraju sezone, kad su temperature niske, a suvozemnih insekata nema u izobilju. Tada se veći dio riblje ishrane odvija ispod površine, daleko od naših očiju. Da bi došli do adekvatnog zaključka šta koristiti kao mamac, moraćemo se prije ribolova malo potruditi. Najlakši način je i tu osmatranje. Korišćenjem malog pomagala, kojeg poseduje svaki iole opremljen mušičar, a zovu se polarizacijske naočale.

Vode su u tom periodu sezone, o kojem govorim, obično niske i čiste; nema malih delića i biomase koji bi plivali u njoj, pa je zato vidljivost veća nego u letnjem periodu. Ako vode nisu mutne od kiše ili od toplenja snega, sa polarizacijskim naočalima, koje poništavaju odsjaj svetlosti na vodenoj površini, sa lakoćom motriti događanje i ponašanje riba (kao što smo već rekli, iz skrovišta – zaklona) u dubinama. Zašto motriti, šta ribe rade? Odgovor je i tu jednostavan, njihovo ponašanje će nam pokazati sa čime, baš u to vreme, pune svoje stomake.

Tako, ako vidite da se pastrva, to obično rade one, pomjera od kamena do kamena, brižljivo motreći dno ili pri tome čak pomjera sa gubicom manje kamenčiće, tada sigurno traži veći obrok, kao što su peševi, pijavice, vodene crve, pužiće ili riblju mlađ. Možda se koncentrirala na ishranu malim račićima iz roda gamarus ili azelus ili možda kupi peščane kućice u kojima žive larve tularaša, zbog bolje probave. Tada promenite dve tri muhe – ličinke ili potezanke i ubrzo ćete doznati što je ono pravo.

Ako se riba miče sa svoga ležišta (to je obično neki zaklon pred vodenom strujom npr. kamen, produbljenje na dnu i slično), sad levo, sad desno i otvara i zatvara usta, to vam je sigurni znak da lovi male ličinke ili račiće što ih vodeni tok nosi – mimo nje. Tada na kraj svoga predveza navežite adekvatnu ličinku insekta, koji je taj dan prisutan na vodi ili malog gamarusa i servirajte »dead-drift« tehnikom. Vaš uspeh ne bi smeo izostati. Zapamtite, što dalje od svog ležišta se riba pomakne to su veći insekti – ličinke sa kojima se hrani.

Ako zapazite da riba divlje nastoji uhvatiti nešto što se kreće od dna prema površini. To su sigurno ličinke koje se preobražuju u svoj odrasli oblik i hitaju prema površini. Pokušajte sa nekom od imitacija emerdžera i to od insekata koje ste zapazili, da se roje na površini (rodovi jednodnevki ili tularaša )

A sada ka proverenim metodama

Zbog našeg promatranja naš mušičarski uspeh neće više biti samo slučajan, ali postoje pouzdaniji načini kako sa velikom sigurnošću možete ustanoviti sa čime se ribe hrane. Već nekoliko okrenutih kamena u plićaku ili okrenut busen vodene vegetacije, kad dođemo do vode, će nam pokazati što živi na tom području. To je ono sa čime se mogu u to vreme ribe hraniti, jer je na jelovniku celo vreme. Svojom imitacijom pokušavajte prikazati oblik, veličinu i boju insekata što ste ih tako našli i jedna od njih će sigurno biti ona prava.

Ovako se to rani sa mrezicom ispod vodne povrsine
Ovako se to radi sa mrežicom ispod vodene površine

Za druge, one koji ne žele čeprkati i preturati po ledenoj vodi je lakša mogućnost upotreba manje mrežice (ona akvarijska je baš prava), koju možete kupiti u obližnjoj trgovini sa potrepštinama za kućne ljubimce. Za određivanje riblje hrane: potopiti mrežicu u vodu, do dna, na području gde nameravamo loviti, po mogućnosti na nekoliko različitih mesta tog područja. Uzvodno od mrežice sa čizmom, malo počeprkati po dnu i vodena struja će sve što smo odvojili od dna odneti direktno u mrežicu. Pored mulja i sve male životinjice, insekte, larve, nimfe, ribice itd. što je tu prisutno i što može biti potencijalna riblja hrana. Kada smo to napravili možemo mrežicu dignuti sa dna i dobro promotriti što se nalazi unutra. Adekvatna imitacija onoga što se nalazi unutra, će zasigurati vaš uspeh u ribolovu.

NAJPOUZDANIJI način kod određivanja prave muhe je pored onog starog: tup po glavi, ribu rasporiti i creva na pregled, u novo doba C&R mala sprava koja se zove pumpica za creva (»stomach pump for trout«) za pastrve.

pumpica za koproloske analize
pumpica za koprološke analize

Slaba tačka tog načina je što morate najprije uhvatiti ribu i to ne onu najmanju, jer joj pumpica neće moći ući u usta. Kad vam je uspelo tu ribu uhvatiti sa tom pumpicom jednostavno ispumpate grlo i želudac, a onda sadržaj sa malo vode ispumpajte sebi na dlan ili u omanju posudu. Odgovor vam je sada na dlanu. Postupak ispumpavanja sadržine želudca je za ribu, ako ste kod rukovanja pažljivi, potpuno bezbolan. Taj način je puno humaniji nego da ribu ubijete, a onda sa seciranjem želudca ustanovite šta je pojela.

Upozorenje! Sa tom spravom ne ispumpavati želudac lipljena, jer će uginuti. Na žalost je lipljen ipak puno osetliviji nego tvrdoživa pastrva.

I za kraj

Nadam se da će vam ovaj mali članak pomoći kod shvatanja složenosti i zahtevnosti tog, ne tako malog problema što se uvek nanovo pojavlja ispred mušičara kada dođe na neku novu ili staru, dobro pozatu, vodu. Ako vam od prve ne uspije i ako ste još uvek u nedoumici šta staviti, na kraj vašeg predveza, vama još uvek ostane »CATCH 22«:
Sednite, tamo negde uz obalu, promatrajte i uživajte u prirodi! Mušičar tako najlakše vidi gde greši, a poznato je da druženje sa prirodom puni baterije istrošene savremenim životom, a uvijek je puno novih saznanja, samo treba dobro promatrati. Čak i mušičari koji poznaju skoro sve u mušičarenju, ostanu više puta bez ulova, pa zato se ne sekirajte, sve će doći vremenom provedenim uz vodu, u lovu na naše prijateljice iz vodenih prostranstava. Toga morate biti svesni, zato poštujte prirodu i njene stanovnike.

 Vladimir Mikec – Miki

Loading