Ciljani lov mladice na Tari mušičarskim priborom

Ciljani lov mladice na Tari mušičarskim priborom

Bistrina Tare kao i male dubine u ljetnjim mjesecima ograničavaju mladicu u njenom lovu. Ona mora imati i svoje sklonište gdje boravi dok ne lovi kako bi bila što manje primijećena. Na Tari ona pažljivo bira mjesta koja nastanjuje. Oduvijek mi je bilo interesantno njeno ponašanje. Odlučio sam da povremeno pokušam da ciljano lovim ovu vrstu ribe. Ciljani lov mladice na Tari mušičarskim priborom predstavlja pravi izazov. Moje iskustvo je zaista skromno i moram još mnogo toga tek da naučim.

U mušičarskom reviru na Tari u Mojkovcu, gdje često mušičarim, sam primijetio da ima dosta mladica različitih veličina i da je baš taj revir pogodan za dobar trening. Malo je teško odlučiti se za ovaj ribolov, jer nedostaje stalna akcija na koju su mušičari navikli. Ali za mene to nije bio problem. Već danima odlazim u revir samo sa štapom klase 8 i kutijom strimera. Pretežno su to veći strimeri od 15 – 20cm i neke varijante koje imitiraju peša. Na vodi sam bio sa Petrom Vučinićem i stalno smo mijenjali lokacije. Na svakom viru smo pecali po nekih pola sata, pa onda sve iz početka, nijesmo odustajali. U toku dana smo imali par izlazaka mladice, ali ni jedna nije htjela da uzme strimer.

Oko 7.30 naša poslednja lokacija je bila baš ona i gdje smo počeli i to na vrhu revira. Odmah smo ugledali manju mladicu koja lovi u prelivu. Poslije par zabačaja mladica je napala strimer, ali nijesam uspio da je zakačim. Znali smo da ima jedna malo veća mladica i očekivali smo da se pojavi. Poslije pola sata bacanja mladica je pratila strimer, ali ponovo bez uspjeha. Skoro da sam bio i odustao. Na Petrov predlog otišao sam u malo uzvodnije da pokušam lov u blizini jedne stijene. Nijesam uspio ni da zabacim strimer, a preko puta mene mladica je napala sitnu ribu. Puklo je na površini kao ogromni kamen da se obrušio. Odmah zatim sitna riba je počela da iskače kod stijene, i to je bio znak da je lov počeo. Brzi i daleki zabačaj poslao je strimera tik uz stijenu i odmah sam povukao kanap. Udarac je uslijedio momentalno, a ja sam bio spreman i na vrijeme kontrirao. Brzo sam savladao ribu, fotografisao i naravno zdravu je vratio u vodu.

U ribolovu sam koristio štap klase 8 dužine od 10 fita, intermedijalni kanap i strimera na udica 5/0 bijele boje. Na kraju moje priče želim da se zahvalim i tebi Ivane jer redovno pratiš dešavanja u Crnoj Gori i omogućavaš da naše priče pročitaju mnogobrojni ljubitelji tvog časopisa “Mušičar”.

Ivica Rajković, Kolašin, Crna Gora
Mušičarska zona Tara – Mojkovac
Uhvati i pusti – C&R!
datum ulova: 08. 06 2020.

Pozdrav sa Tare i Bistro!
Ivica Rajković, SRK Kolašin, CG

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*