Čestitka od prijatelja

Čestitka od prijatelja

praznici-pozadine-za-desktop-0334-Novogodisnje-cestitke-slike webČestitka od prijatelja

Prijatelj – ribolovac s kojim sam godinama radio u Rajlovcu-Sarajevu, mi je poslao čestitku i njegovo zapažanje o stanju na vodama.

“Bistro tebi i Mušičaru da ste mi uvek u kompletu, da ti se isti dobro kotira, pa i da se profitira, pa makar da možeš otići na dobre vode.

Ne znam kakvo je sada stanje pastrmskih voda, a pogotovu ovde po Srbiji, naravno da sada ne mislim o Drini, već o istočnoj i centralnoj otadžbini. Ja sam mušičario – počeo sa majstor Kukić Brankom (nadam se da ga se sećaš iz Rajlovca-Sarajeva), bio je pravi majstor mušičarenja. Sam je pravio mušice, pa sam i ja s njim. On me je dobro podučio, a bilo je lepo na Željeznici, Bosni, Krivaji, Neretvi, a bogami i na Drini.

Nismo ti mi bolan imali taka odela i cipele k'o vi sada, a niti današnje štapove, strune, ove ili one, već duboke TIGAR gumene čizme, štapove SILSTAR oko 3m najlon 0,16mm, napred vaser-kugla, pa par muha i polagano od vira do vira, od preliva do preliva ili ti ispod neke vrbe, pa onda pregazi ili zagazi negde zakačiš negde otkačiš, ali veruj bilo je tada DEDA lipljana. Izdero sam ti tada tri para čizama, ali počeo je i išijas da kuca. E moj druže dok sam bio aktivan na lipljana uspeh je garantovao po najviše jedan redovan na izlazak, a nekada je bilo i više. Kada su putevi asfaltirani i kada su počeli mesaroši da love na svakojake mamce tada počinju i sve lošiji dani. Ima pecanja i pecanja riba, ali je kralj pecanja, samo pecanje LIPLJANA, to ti kaže tvoj drug. U ostalom nadam se da si se i sam u to uverio.

Treba da kontaktiraš Valjevsko SRU i da vidiš da li još uvek dobro neguju svoje vode (GRADAC, a sastavnice Kolubare – Jablanica i Obnica) nekada su valjevci dobro čuvali svoje vode. Druže bilo bi neskromno spominjati nas sa Drine i one koji smo ribarili od Njenog postanka, pa do uliva u Savu. Šta sve Drina pruža, pa to retko koja voda nudi. Samo joj nedostaje losos, a međeda ima okolo koliko hoćeš, jer eno i ona je sada već toliko upropaštena da je bruka.

Ne bih te više davio, bar za sada, a merak sa onim nekadašnjim ribo-doživljajima je samo moj i verovatno to danas nije kul priča ili neki super doživljaj za današnji podmladak.

Pozdravljam i podržavam U-S-V (ulovi-slikaj-vrati), jer ako to ne radimo deca će samo na nekim slikama videti pastrmku potočaru, a naravno i LIPLJENA.

Bistro u Novoj godini.

Zebić”

 

Hvala ti Zeba puno na lepim željama! Ivan

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*