Češka nimfa

Češka nimfa

step10 webSBS: Češka nimfa

Recept za izradu vrlo lovne imitacije koja vam može doneti popravljanje rekorda u lovu lipljena i pastrmke!

Pratite slike i videćete da je lako napraviti čuvenu češku nimfu.

ceske nimfeKorak 1: Izbor udice

Odaberite udicu za račića (scud, shrimp, heavy nymph) prikladne veličine. Pod prikladnom podrazumevam veliku – ovo je #8 koja je moja omiljena veličina za lov pastrmke. Ako hoćete da vaša nimfa bude istovremeno tanka i teška, to se ne radi na #14.

step1 web

Korak 2: Otežanje

Dodajte sloj olova. Pljosnata olovna žica je najbolja, bolje se napakuje od okrugle, a velika specificna težina je presudna. U ovom primeru sam išao sa jednim slojem olova, ali možete dodati još jedan, za veću težinu. Ako dodajete drugi sloj, napravite ga za jedan okret kraćim sa oba kraja da se očuva konusni izgled krajeva tela. Ne dozvolite da olovo ide dalje od zavoja udice – ostavite dosta mesta da uvežete materijal za rebra i leđnu kožicu. U suprotnom će vam nimfa imati veliku zadnjicu što je veliko NE, NE! (čita li ovo neka dama?)

step2 web

Korak 3: Konac

Uhvatite konac na udicu i čvrsto ga namotajte preko olova. Odabrao sam UNI 6/0 u boji tena (oker). 6/0 je jači od 8/0 koji koristim za većinu svog ostalog vezanja. Može podneti dosta zlostavljanja – a biće ga mnogo!

Hoću da mi je olovo sto tešnje napakovano. Velika specifična težina je vrlo bitna za češku nimfu. Odabrao sam boju tena da mi ne zatamni dabing kao što bi crna mogla.

step3 web

Korak 4: Rebro i leđna kožica

Sad iskoristite prazan prostor koji ste ostavili na zavoju udice i prvo uvežite materijal za rebra – ovde koristim najlon 0.16 mm, a zatim leđnu kožicu. Za kožicu koristim traku široku 4 mm u boji meda, tako da će biti samo za nijansu tamnija od dabinga. Pričvrstite ih jako za udicu, misleći na onu veliku zadnjicu koju pokušavate izbeći.

step4 web

Korak 5: Donje telo (abdomen)

Namotajte dabing na donji dio tela nimfe – negde do pola ili malo više. Ovde koristim svetlomaslinastog zeca. Kunić bi bio isto dobar. Ako koristite prirodnu dlaku (što preporučujem) budite svesni da će potamniti kad se skvasi pa shodno tome odaberite boju. Opet, imajte na umu ono debelo dupe koje mukom pokusavate izbeći!

step5 web

Korak 6: Vruća tačka (hot spot)

Namotajte dabing za vruću tačku. Koristite jarku crvenu, naradžastu ili roza boju. Ovde koristim krzno tuljana (foke) obojeno u narandžasto. Vruća tačka nije obavezna – prilikom ribolova može vam učiniti dan uspešnim ili rasterati svu ribu bez očiglednog razloga.

[Neke vrste gamarusa su podložne parazitu od koga dobiju narandžastu tačku u sredini tela. Teorija kaže: ovi gamarusi su lakši plen ribi, te da će joj imitacija sa narandžastom tačkom u sredini biti privlačnija. op. prev.]

step6 web

Korak 7: Gornje telo (thorax)/noge

Namotajte dabing za prednji deo mušice. Koristite čupav dabing sa podužim dlačicama, tako da mušici daju pokrete. Ovde koristim crnog zeca sa crnim tuljanom (fokom). Ostavite tek koliko treba prostora za glavu.

step7 web

Korak 8: Prevucite leđnu kožicu

Ovo je zeznuti deo. Prevucite leđnu kožicu, razvlačeći ju blago napred, tako da prione po telu. Uhvatite ju koncem i dobro učvrstite. Uvežite konac – i tek sada odrežite višak kožice. Malo je stvari koje frustriraju više od mušice koja se raspadne u ovom koraku zbog aljkavog učvršćenja leđne kožice. Verujte mi! Desilo mi se mnogo puta i ne želite znati šta bih tad rekao.

step8 web

Korak 9: Namotajte rebra

Sad kad je ovaj dio gotov, namotajte rebra. Obratite pažnju da ih motate u istom smeru u kojem ste motali konac, najlon je klizav, a hoćete da mušica izgleda uredno.

step9 web

Korak 10: Dodiri za kraj

Skoro je gotovo. Jedino što je ostalo je dobro očetkati dabing čičkom i obojiti glavu i prednji deo leđne kožice crnim markerom.

step10 web

Odstupite korak i uživajte u prizoru!

Autor: Jindra Lacko

Prevod: Ćisek

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*