CDC Paraloop Bibio

CDC Paraloop Bibio
slika 10
CDC Paraloop Bibio

Step-by-step: CDC Paraloop Bibio

Maj i jun nose za mušičarenje mnogo češće i značajnije insekte od Glogovki, ali ponekad u naizgled skrajnutim temama dokazujemo i doživljavamo pravo ribolovačko zadovoljstvo. Ne verujemo da je iko od nas krenuo na majsko pecanje računajući da će mušičariti isključivo imitacijama ovih insekata.

Ipak oni iz centralnog meseca svog pojavljivanja znaju dobro da zađu u maj, pogotovo u godinama sa jakim i produženim zimama. Ako u kutiji sa muvama neka od pregrada sakrije i po koju imitaciju ovih crnih kopnenih insekata, dokazaćemo makar sami sebi da je osim strasti, osnova bavljenja mušičarenjem i razmišljanje te spremnost da se odgovori i vrlo retkim situacijama koje režira priroda.

Naše zadnje bavljenje Glogovkama desilo se u jednom od kanjona Visočice. Pred samim podnevom začudila nas je iznenadna aktivnost riba na površini, bez ikakvog vidljivog rojenja jednodnevki, a nakon jutra posvećenog velikim i teškim nimfama. U lovu su učestvovale pastrmke ali i krupni klenovi, koji su bez ustezanja plivali pod površinom tik uz pastrmke i zajedno sakupljali krupne crne Glogovke i ogromne Tipule. Ni danas nam nije potpuno jasno šta je izazvalo obaranje tolikog broja insekata na površinu. Imajući u vidu konfiguraciju terena i mestimičnu zaklonjenost od vetra, jedno od ligičnih objašnjenja je neki njegov udar u krošnje graba i gloga koji u dužini od više kilometara nadvisuju reku. Kako bilo da bilo imali smo situaciju da riba sakuplja baš to što retko srećemo na njenom meniju u situaciji kada nije bilo konkurentskog rojenja. Detalji samog lova nisu toliko bitni osim da smo svakim bacanjem priželjkivali više pastrmki od klenova i da nam želje nisu u potpunosti uslišene. Koliko nam je značilo takvo pecanje potkrepljuju ovi redovi i činjenica da smo mnoga mušičarenja imitacijama tularaša i jednodnevki zaboravili, a ovo se i kao retko i kao uspešno, vraća iznova u sećanje.

Jednom pale i potopljenje Glogovke ne poleću više sa vode i njihovo plutanje površinom je mirno sa telom delimično potopljenim pod površinu. Baš ta odlika neka vam posluži za odabir imitacije kojom ćete pecati, mi vam slikom predlažemo vezivanje i izgled dveju koje po našim osnovnim kriterijumima, položaju na vodi, silueti i delimično boji, čine dobar izbor.

slika 1

slika 2

slika 3

slika 4

slika 5

slika 6

slika 7

slika 8

slika 9

slika 10

Paraloop Bibio – materijal po redosledu vezivanja

Udica: scud model sa telom od tanje žice #12
Osnovni konac: crn debljine 200/2
Telo: crni mikro šenil
Noge: crno bojeni isperci fazanovog repnog pera sa jednim vezanim čvorićem
Krila: isperci belog cdc pera, polipropilena ili antrona
Grudi: crni antron, dlaka ili neki drugi sintetički dabing
Krila imitacije: crno petlovo pero vezano paraloop stilom.

Slična ovoj takođe efikasna je Parashut Bibio – crna mušica, imitacija Glogovke

Parashut bibio
Parashut bibio

 

Goran Grubić i Aleksandar Panić, mart 2009.
www.flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*