CDC Mono Body Pupa

CDC Mono Body Pupa

slika 10. CDC Mono Body pupa web

SBS: CDC Mono Body Pupa
Svetlucanje materijala za izradu i postupaka u vezivanju koji te njihove osobine potenciraju, veoma je poželjna osobina posebno za one grupe veštačkih mušica koje imitiraju završne trenutke života u vodenoj sredini kod jednodnevki, tularaša i dvokrilaca.
U početku su to bile žice za porebravanje, šire lamete za kompletno vezivanja tela i veštačka svila, vrlo često lakirana do granice stvaranja prozirnog plastičnog omotača.

Velika popularnost imitacija izrađenih od prirodnih materijala koji su posedovali sjaj (isperci paunovih pera) ili svojom strukturom zadržavali mikro vazdušne mahuriće (fazan, čaplja, dabing od dlake različitih životinja), ležala je i bez pravog razumevanja, baš u toj sposobnosti da dočaraju i svetlosne efekte koje su proizvodili insekti neposredno pre svog “rađanja” u vazdušnoj sredini.
Moderna entomološka saznanja doprinela su shvatanju da je potrebno imitirati i prelamanje svetlosti slično onome kako se prelama kroz telo lutaka i nimfi. Industrijska pojava i uvođenje u vezačku praksu materijala poput trilobal nylon-a, popularno poznatog kao antron ili zelon, i drugih sličnih vlakana, uveliko su pomogli pojačavajući iskričavost tela imitacija i prelamanja svetlosti kroz površinskim naponom zakrivljenu vodenu površinu. Kao što verujemo da nema mušičara kome se nije dogodilo da stara i ribljim zubima iskrzana mušica lovi sve bolje, i pored toga što počne da gubi prvobitnu siluetu, a iz nje vire dlačice, isperci i lamete; tako verujemo da taj prividni haos na površini mušice počinje da u pogledu reflektovanja i prelamanja svetlosti sve više liči na prirodnu hranu.

U svom mušičarskom i vezačkom veku, a naročito nakon objavljivanja knjige Caddisflies (Gary LaFontaine), isprobali smo sve predložene načine za jednostavno, a delotvorno “osvetljavanje” lutaka, nimfi i emerdžera. Ne samo isprobali već ih i kombinovali sa tradicionalnim tehnikama vezivanja, koji su zbog jednostavnosti i trajnosti na taj način vezanih imitacija, bili i ostali naš osnovni pravac konstruisanja veštačkih mušica. U narednih par brojeva Mušičara posvetićemo pažnju upravo tim kombinacijama materijala i tehnika.

CDC Mono Pupa u svojoj varijanti sa i bez mesingane glave zamišljena je kao mušica za imitiranje izranjajućih lutaka tularaša u vreme kad njihova rojenja smene prolećnu masovnost jednodnevki i kamenjarki. Obe varijante imaju svoju namenu, lakši za mirno kretanje negde plitko ispod površine i uplivavanje u vidno polje riba, a teži za brže postizanje veće dubine i izdizanje u “Leisenring liftu” pred aktivnom ribom ili pozicijom u reci gde očekujemo njeno prisustvo.
CDC Mono Pupa u pogledu tehnike vezivanja koristi uobičajeno namotavanje materijala, poput svih klasičnih vlažnih mušica. Sinteza tradicionalizma i modernog pogleda na imitiranje svetlosnih efekata ogleda se u izboru materijala i redosledu vezivanja. Pearl Krystal Flash namotan je kao prvi sloj tela i proizvodi veoma jaku svetlucavost. Preko njega se namotavaju dve niti običnog monofilamenta ili u čvršćoj i obojenoj varijanti (niti iz običnog obojenog PVC kanapa). Otežanje i dva sloja materijala daju imitaciji karakterističan zdepast izgled, a kroz veoma jake PVC niti svetlucavo telo od Kristal Flash-a dočarava prozračnost i osvetljenost tela lutke. Grudi, začeci krila, lelujajave nožice i antene, imitiraju se naizmeničnim upletanjem cdc/jarebica/cdc u dabing petlju (dubbing loop tehnika). Karakteristika isperaka lojnih pera je da sa sobom u svakom ubacivanju u vodu povuku i značajnu količinu mikro mehurića vazduha, zarobljenih među svojim kratkim i gustim dlačicama, što dodatno doprinosi živom, vazdušavom izgledu i prelamanju svetlosti.

slika 1. CDC Mono Body pupa web
slika 1. CDC Mono Body pupa
slika 2. CDC Mono Body pupa web
slika 2. CDC Mono Body pupa
slika 3. CDC Mono Body pupa web
slika 3. CDC Mono Body pupa
slika 4. CDC Mono Body pupa web
slika 4. CDC Mono Body pupa
slika 5. CDC Mono Body pupa web
slika 5. CDC Mono Body pupa
slika 6. CDC Mono Body pupa web
slika 6. CDC Mono Body pupa
slika 7. CDC Mono Body pupa web
slika 7. CDC Mono Body pupa
slika 8. CDC Mono Body pupa web
slika 8. CDC Mono Body pupa
slika 9. CDC Mono Body pupa web
slika 9. CDC Mono Body pupa
slika 10. CDC Mono Body pupa web
Gotova CDC Mono Body pupa

Goran Grubić i Aleksandar Panić, januar 2011.
www.flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*