CDC Glass Pheasant Tail

CDC Glass Pheasant Tail
CDC-glass-pheasant-tail
CDC-glass-pheasant-tail

Može vam se učiniti da ime ove imitacije osim što opisuje njen izgled deluje suviše komplikovano. Ono je baš takvo samo kao potvrda našeg razmišljanja da jedino što na imitaciji insekta može biti komplikovano jeste njeno ime, sve ostalo mora biti jednostavno, kreatorski opravdano i proizašlo iz pozitivnih mušičarskih iskustava i zaključaka.

Već na prvi pogled ova veštačka mušica odaje želju da se njome imitiraju nimfe jednodnevki u završnom stadijumu životnog ciklusa u vodi. Pokušaćemo da vam u par narednih redova objasnimo zašto smo želeli da ona izgleda baš ovako, da li su neki detalji mogli biti izbegnuti i šta se postiže ovakvom konstrukcijom.

Već više puta je, bar u tekstovima koji ne služe bezrazložnom komplikovanju mušičarskih aktivnosti, ponovljeno da poznavanje entomologije vezane za potoke, reke i jezera ne mora ići dalje od razlikovanja insekata od račića i kičmenjaka, poznavanja klasa i eventualno porodica u okviru njih. Baš toliko je neophodno i kod imitiranja, pa jednostavne i opšte imitacije najčešće donose i najviše zadovoljstava u mušičarenju, koje je u prvom redu ribolov, a kasnije i sve ostalo. Predlažemo vam da na imitiranje gledate pretežno impresionistički i da obratite pažnju samo na ono što je važno u odluci vašeg plena da nešto uzme u usta. Verovatno nikada do kraja nećemo biti sigurni šta sve i u kojoj meri utiče na riblju percepciju i stepen aktivnosti u hranjenju, ali je mušičarenje u poslednja dva veka najintenzivnijeg razvoja dokazalo da se i mnogo starija iskustva ne mogu zanemariti. Budući da i sami nismo skloni preterivanju u tom pogledu, bogato koristimo saznanja mušičara koji su osmislili osnovne koncepte lova nimfama i plivajućim imitacijama i uživamo nadmudrujući se samo sa prirodom i ribama, bez podilaženja zabludama mušičarskog egocentrizma.

Fazanov rep sa staklenim grudima i nogama od lojnog pera je imitacija koju možete koristiti cele sezone. Sa promenom veličina od 8 do 14 ona će imitirati nimfe, emerdžere i uginula subimaga velikih Ecdyonurusa, Epeorusa, Baetida, Ephemerella …. a zbog svoje svetlucavosti i razigranih CDC nogu moći ćete je koristiti i kao mušicu za traženje bilo koje aktivne ribe u danima kada niste načisto kako i čime započeti pecanje. Od jakih vodostaja i hranjenja u dubini, kada može ići u tandemu sa bilo kojom teškom nimfom, pa do poprečnog ili “dead drift” vođenja pod površinom u uslovima bistrih voda, nju možete plasirati na svim dubinama na kojima očekujete ili zapazite aktivnost riba.

Ova veštačka mušica očigledno je oslonjena na najbolju tradiciju spider mušica, jednostavne konstrukcije tela i kontrastne obojenosti abdomena i toraksa. Svetlucanju čelično plavih perli od stakla dodajte osobinu da isperci fazanovog i lojnog pera, poput mreže za najfinije mehuriće vazduha, takođe svetlucaju stotinama iskri i biće vam logičan odabir baš ovih elemenata za vezivanje. Mali dodatak dabirane dlake između perli i oka udice, opravdan je željom da isperci lojnog pera u sudaru sa oblikom perle ne zauzimaju gotovo prav ugao u odnosu na vrat udice. Oštro osje zečje dlake drži isperke razdvojenim i omogućava njihov bogat rad u vodenim strujama, što je možda i presudan momenat prevare i imitiranja pokreta ekstremiteta i antena pravih insekata.

CDC-glass-pheasant-tail1

CDC-glass-pheasant-tail2

CDC-glass-pheasant-tail3

CDC-glass-pheasant-tail4

CDC-glass-pheasant-tail5

CDC-glass-pheasant-tail6

CDC-glass-pheasant-tail7

CDC-glass-pheasant-tail8

CDC-glass-pheasant-tail9

CDC-glass-pheasant-tail10

CDC-glass-pheasant-tail11

CDC-glass-pheasant-tail12

Ukoliko smo kroz desetak koraka uspeli da vam ponudimo neke predloge, ovaj tekst će posluži svojoj svrsi. Vežući neke slične imitacije i njihovom proverom na vodi, nadamo se da ćete otkriti istinsko uživanje u mušičarenju.

 © Goran Grubić i Aleksandar Panić, novembar 2008.
www.flyandtrout.com

 

 

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*