CDC Dun

CDC Dun

cdc-dun13Step by step CDC Dun
Jedna od najefektnijih, a istovremeno jednostavnih imitacija za vezivanje svakako je CDC Dun. Upotrebljiva je cele sezone, a poseban kvalitet joj je odsustvo oštrih petlovih pera prilikom vezivanja. Za jesenje mučičarenje najprihvatljiviji kolorit je maslinasto siv, baš kao i kod najmasovnijih jednodnevki. Koliko ćete polagati na nijanse zavisi od vašeg pogleda na imitiranje.

Mi se obično pouzdamo u odličan položaj na vodi, manje sumnjivih otisaka u uslovima manjih jesenjih vodostaja i veličine udica od 14 – 18.

Na laganu udicu za plivajuće mušice prvo se osnovnim koncem naveže desetak isperaka sivog lojnog pera (CDC pera), a zatim kamo materijal. Za porebravanje oguljena peteljka smeđeg petlovog pera. Telo može biti od konca, ali antron i ostali sintetički dabinzi svetluca i doprinosi boljoj plovnosti mušice. Nakon vezivanja tela i njegovog porebravanja, na mestu krila se vezuju 2 – 4 vrha sivih lojnih pera i višak odseče. Na osnovni konac uprede se malo zečije ili neke slične prirodne dlake sa dužim osjem i takvom se niti formiraju grudi. Krila od CDC-a se isprave do ugla od 60 stepeni u odnosu na telo. Jednostavno i efektno. Ovakvu imitaciju možete po želji malo mastiti, sprejom kompletno, a mašću samo telo i grudi. Ukoliko vam se učini da mušica na površinu leže postrance možete prstima malo razvući krila od vrhova CDC pera tako da pri pogledu od oka udice ona liče na malu lepezu.

Izrada mušice CDC Dun

cdc-dun1

cdc-dun2

cdc-dun3

cdc-dun4

cdc-dun5

cdc-dun6

cdc-dun7

cdc-dun8

cdc-dun9

cdc-dun10

cdc-dun11

cdc-dun12

cdc-dun13

 

 © Goran Grubić i Aleksandar Panić, oktobar 2008
www.flyandtrout.com

 

Loading