CDC Caddis

CDC Caddis
CDC caddis
CDC caddis

Step by step CDC Caddis
Ova mušica ulazi u kategoriju advance fly tying mušica, ne zbog svoje komplikovanosti, nego zbog alata i materijala korišćenih za motanje.

Materijal:

• Udica Dry fly hook (ovdje korišćen Partridge)
• Tanji konac koji se slaže sa bojom CDC ili Spiderweb ofarban permanentnim flomasterom
• CDC
• Wonder Wing krila (proizvod L2DM)

pocetna slika materijal i alat
materijal i alat

Alat:

• Marc Petitjean magic tools
• Makaze
• Dubbing twister
• Promarker ili bilo koji vodootporni folmaster
• Stega

Postupak izrade:

Počinjemo vezanje mušice tako što udicu stavimo u stegu, uhvatimo konac i odvedemo ga do luka udice. Izaberemo dva CDC pera. Prstima izravnamo niti. Okrenemo pera naopako, jedan naspram drugog. Ovaj detalj je bitan da bi dobili istu dužinu CDC isperaka. Pera stavimo u Magic tool, a zatim uhvatimo klještima slobodne isperke. Odrežemo makazicama badrljice pera tako da ostanu samo isperci. Na ivici luka udice napravimo dubbig loop i zatvorimo loop tako što obiđemo koncem oko istog. Konac odvezemo na 2/3 dužine tijela i ostavimo ga.

0 dubbing loop

1 Dubbing Loop

2 Magic Tool

3 making CDC Brush

4 making body

Uz pomoć magic tool uhvatimo CDC u loop, pažljivo ga uvrnemo u lijepo oblikovan CDC dubbing brush. Počnemo motanje CDC dubbinga na udicu nekoliko puta unazad, a zatim napred. Pre svakog uvitka napred vratimo prstima lijeve ruke isperke unazad tako da dobijemo lijepo dabirano tijelo.

Pristupamo pripremi krila

Krila tipa wonder wing dođu sa utisnutim vertikal i horizontal pomoćnim linijama. Stavimo krilo na neku mekanu podlogu i tupim dijelom noža pritisnemo po vertikalnoj (dužoj) liniji. To uzrokuje da krila budu savijena tačno na središnjoj liniji dajući perfektnu simetriju.

5a wingwork1

5b wingwork2

Zakoračimo krilima udicu odozgo, ali tako da nam horizontalna (manja) linija padne tačno na konac. Krilo uhvatimo koncem, napravimo dubbing loop, isti kao za tijelo, a konac odvedemo do glave udice. Ponovimo proceduru sa CDC perjem kao i za tijelo mušice, napravimo malu glavu čvor i otkinemo konac.

6 placing wing on body

7 making front of the fly

Pristupamo farbanju mušice, vodootpornim flomasterom ofarbamo glavu, a zatim i krila Caddisa. Naš CDC caddis je gotov i spreman za ribolov.

8 finished fly

U lovnost ove muhe ćete se sami uvjeriti.

 tekst i izrada: Ibro Mešinović,
foto: Larisa Mešinović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*