Catskill style fly
SBS: Catskill style fly
U današnje vreme, mnogi vezači veštačkih mušica, vrlo rado koriste razne veštačke materijale kako bi dobili što je moguće verniju imitaciju mušice. Međutim, i pored širokog spektra raznovrsnih materijala vrlo rado vezujemo mušice od prirodnih i lako dostupnih. Catskill style fly se prave od prirodnih materijala, jednostavne su, a ne zaostaju u lovnosti ni malo od drugih realističnijih modela. Njih karakteriše to što se prave sa nešto dužim krilima od bočnih pera divljeg patka, koja se vezuju tako da budu razdvojena. Kada se mušica pogleda sa prednje strane imaju oblik latiničnog slova „V“. Sledeća karakteristika je mesto vezivanja završnog čvora. Kod velikog broja mušica završni čvor vezujemo neposredno iza okceta udice. Kod ovih se završni čvor vezuje malo dalje od okceta. Nogice im se vezuju tako što namotavamo petlovo pero sa vrata tri puta iza i tri puta ispred krila. Sa 6 namotaja pera ova mušica izuzetno lepo pliva i u veoma brzoj i nemirnoj vodi. Sve ove karakteristike je svrstavaju u kategoriju atraktor mušica.
Za vezivanje ove mušice koristimo sledeći materijal:
- Osnovni konac crne boje 8/0,
- Udica, bilo koja za suve mušice od #10 – 16,
- Telo, guljena badrljica iz pera pauna (oko),
- Krila, bočno pero divljeg patka,
- Noge, pero iz vrata petla,
- Rep, isperci od pera petla.
Postupak vezivanja mušice:
- Postavimo udicu u stegu i osnovnim koncem privezujemo pero divljeg patka,
- Povlačimo pero unazad i određujemo dužinu krila (malo duže od dužine vrata udice) i odsecamo višak,
- Vezujemo isperke iz pera petla za rep,
- Privezujemo guljenu badrljicu od paunovog pera,
- Premotavamo je preko tela do korena krila (poželjno je radi čvrstine mušice da pre namotavanja badrljice malo nanesemo bezbojnog laka),
- Privezujemo badrljicu i višak odsecamo,
- Osnovnim koncem razdvajamo krila na dve jednake polovine u jednu i drugu stranu,
- Privezujemo pero za nogice mušice,
- Pravimo tri namotaja ispred i tri iza krila,
- Višak odsecamo i vezujemo završni čvor.
Bistro!
Tekst, foto i izrada: Bogdanović Ivan
bogiivan@gmail.com
Komentariši