Podvezi ili tipeti

… Debljine najlona za podvez (tipet) su 0,08 (extremno niske vode – leti), 0,10, 0,12, ili 0,14mm, što opet zavisi gde pecamo i koju veličinu ribe očekujemo da upecamo ili 0,18 i 0,20mm, pa i deblje, kada se lovi strimerima.
Najbolje najlone za podveze – tippet proizvode firme VISION, Stroft, Maxima, Climax, Orvis, Shimano, Scierra, Grand Max, Teklon, Owner… To su najloni koji se mogu kupiti i kod nas.
Kvalitetan najlon za vršni deo se obično pakuje na manjim, 25-metarskim špulnama. Razlog za to je jednostavan, lakše je poneti 3-5 manjih špulni najlona nego 2-3 veće 100 – metarskih, a zauzimaju u prsluku i torbi manje mesta. Ove firme prodaju takođe komplete i setove za samogradnju predveza sa detaljnim uputstvima.
Hit prošle i ove sezone su fluokarbonski najloni, koji su praktično ribama nevidljivi, jer indeks prelamanja svetlosti tih najlona isti je kao kod vode. Malo su skuplji, ali se vremenom isplati. Za razliku od klasičnih najlona, oni se mogu za nijansu uzeti deblji, odnosno jači, zbog „nevidljivosti”, ali nemojte preterivati s debljinom. …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

Top