Dimljeni lipljan – aparat

… frišak lipljan (do 8 komada) se dobro osuši od sluzi, nasoli prema svome ukusu i stavi se na dimljenje u ABU-rök (Abu-garcijina kutija za dimljenje ribe). Ispod kutije se u dvije male posudice naspe crveni alkohol (T-röd, T-sprit, Crveni špirit). Riba se pre sušenja može držati i u vodi sa smesom posebnih začina koja se kupuje u trgovinama pod nazivom “Pajc za dimljenje ribe” – slobodni prevod. Mismo dobili one kupljene u Nemačkoj. Riba se drži do 24 sata, a pre stavljanja u aparat se posuši. Proces traje duže, ali je dimljena riba ukusnija.

U kutiju za dimljenje se stavi mješavina piljevine bukve i hrasta, a na to se stavi riba koja je na rešetkama. Potpali se prije nego se spremnik sa ribom stavi na ložionik. Kutija s ribom se zatvori i stavi se na postolje. Proces traje od 20-30 minuta …

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

Top