BWO semy realistic

BWO semy realistic

BWO semy realistic IbroStep by step za motanje BWO semy realistic

Materijal i alat potreban za motanje ove mušice:

1. Morris foam (ili bilo koja druga close cell tip foam)
2. Kvalitetan hackle foam sadle ili neck Ginget boje
3. Magic ili Wonder wing (ovdje je korišten wonder wing durk dun)
4. Elk hear (elkova ili jelenova dlaka)

5. udica za suhu muhu (ovdje korištena partridg tdh dry #12)
6. Bilo koji BCS tip konac ili spider web u veličini #10 (vrlo važno da se koristi ovakav konac da bi tijelo moglo da siđe sa igle)
7. Šivaća igla što manje veličine
8. makaze
materijal i alat za BWO9. lenjir
10. skalpel
11. upaljač
12  dubbing igla
13. flomaster
14. podmetač (da ne uništite sto)

Pripema materijala za tijelo

Odrežete uz pomoć lenjira i skalpela traku debljine 1mm i širine 2mm. Dužina može da bude oko 5cm od morris foam materijala.

Stavite iglu u stegu tako da vam vrh igle bude napolju. Krenete motati konac na iglu na oko 2 mm od samog vrha i motate do same stege i nazad. Parkirate konac na oko 1,5mm od vrha. Pređete na pripremu jelenje dlake. Dlaka mora da je duga najmanje 3cm. Otkinite nekoliko komada (ne manje od 3) i izravnajte vrhove dlaka. Postavite dlake na vrh igle i krenite sa koncem ka stegi. Ne stežite konac previše, jer ćete prekinuti dlake. Kad dođete do stege vratite se nazad i parkirajte konac na oko 1 mm od vrha igle.

Uzmite spužvu presavijte je na sredini i okoračite iglu odozdo prema gore. Uhvatite koncem prvi segment i opkolite 2 – 3 puta koncem okolo. Sad konac odvedite ispod dva kraja spužve i omotajte 2 – 3 puta krećući se ka stezi. Spustite krajeve spužve na iglu i uhvatite spužvu koncem. Dobili ste drugi segment. Ponovite ovu radnju ispod iznad još šet puta povećavajući dužinu segmenata u procesu, kad vaše tijelo bude oko 12 – 13mm dužine smotajte čvor i odsijecite konac na razdaljini oko 2cm od tijela.

Pritisnite kažiprstom i malim prstom tijelo ispred zadnjeg segmenta i polako svucite sa igle. Kao da motate cigaru, izmotajte tijelo između prstiju da postane okruglo, ako pravite više tjela razmaknite dva kraja spužve i lakom za nokte zalijepite sledeća dva kraja konca (jedan sa početka, jedan sa kraja) i jelenove dlake. Sve to mora biti između spužve. Nanesite malo laka, a onda sa dva prsta uvijte konac okolo dlaka. Vaše tijelo je spremno, možete ga pohraniti u kesicu ili upotrijebiti direktno.

telo1

telo2

telo3

telo4

telo5

telo6

Sastavljanje mušice:

Stavite iglu u stegu i omotajte konac od glave do kraja trupa, pa nazad za jednu trećinu. Neka vam je konac parkiran na početku kontra zaliska na samom vrhu udice.

Donesite tijelo na udicu tako da vam dva kraja spužve budu savijena unazad. Stavite dlake od jelena na leđa udice i uhvatite ih koncem. Idite do kraja tijela, a zatim do same glave udice osiguravši time da tijelo neće spasti sa udice. Dovedite konac na 3mm od kraja trupa udice. Pritisnite krajeve spužve i uhvatite prvi segment. Odvedite konac ispod i uhvatite drugi segment, sad treba da ste na polovini udice. Donesite krilo na leđa udice odozgo i uhvatite krilo na udicu, pazeći da je centrirano. Savijte krajeve krila prema gore. Pripremite hackel, tako što ćete ”oljuštiti” sve mekane dlake sa dna. Korijen hackela stavite odozgo na udicu i uhvatite ga nekoliko puta. Hackel treba da zatvara pravi ugao sa tijelom. Dignite spužve oko krila, a zatim hackelom oko spužvi u parašut stilu 8 – 9 puta.

Dovedite bobinu odozdo do same udice i položite je u horizontalan položaj, a zatim gurajući bobinom sve dlake osim onih koje želimo svezati ponovite to 4 puta i odrežite višak hackela.

Sa dva prsta pogurajte sav hackel ka nazad, a zatim koncem nekoliko puta uhvatite sve dlake na udicu. Spalite upaljačem višak. Pazite da pri tom ne spalite korisni hackel i konac.

Držeći hackel unazad, spustite dva kraja spužve na udicu i uhvatite ih. Dobili ste torax. Idite koncem ponovo ispod spužve do same glave i uhvatite tamo zadnji segment. Vratite se koncem po spužvi do toraxa, presavijte krajeve spužve ka nazad i uhvatite ih ispred toraxa. Stim ste dobili glavu i oči mušice. Povucite lagano krajeve i odrežite ih. Višak konca pritisnite ka dole svežite zadnji čvor i odsjecite konac. Tamnim flomasterom pređite ispod i iznad tijela i po toraxu. Lakom za nokte impregnirajte mušicu odozdo. Namjestite krila u položaj. Ako želite da vam dlake na repu budu rastavljene ugrijte dubbing iglu na svjeći, ali ne previše, zatim savijte dlake kako želite i one će ostati u tom položaju

 

BWO 2

BWO 1

BWO 3

BWO 4

BWO 5

BWO 6

BWO 7

BWO 8

BWO 9

BWO 10

BWO semy realistic Ibro

Vaša mušica je spremna!

Kad lovite na ovu mušicu mastite samo hackel i stavite malo deblji tipet, ako bacate na veće daljine da biste eliminirali helikopter efekt.

Uživajte sa BWO semy realistic mušicom

 Autor, foto i vezač: Mešinović Ibrahim

Loading