Bucovi iz Porečke reke i Dunava

Bucovi iz Porečke reke i Dunava
Aspius_zps537b612d
Bucov (Aspius)

Bucovi iz Porečke reke i Dunava

Boris Popović, Beograd, Bucov nije meren odokativno oko 2kg, Dunav i Porečka Reka ispod Donjeg Milanovca, Jul 2016. Ovog bucova sam zadržao inače ih sve puštam!

Boris bucov 1U porečkoj reci sam, ispod Donjeg Milanovca na Dunavu. Smuđ ne radi, som tako i tako imao sam nekoliko do 5kg. Budući da riba ne radi bog zna kako, orjentisao sam se na zabavu. Lovim bucove na mušicu i strimere, kozija brada, klasična mi se pokazala odličnom (napravljena je tako da je gore kozija brada, a telo od braon vunice). Poslednju mušicu, posle ovog fotografisanog pokidao mi bucov, prilično velik, a mušica je bila na najlonu 0,30mm. Sad imam neke bele pastrmske mušice i strimere i neke strimere za štuku, probaću da ga izvaram na te ne baš adekvatne muhe.

Trenutno sam na brodu i čekam novi cug bucova, očekujem ga svaki čas dok je sunce u zenitu, jeste pakleno i vruće dok bacam mušicu, ali je i zadovoljstvo veliko. Ulovio sam dnevno nekoliko komada od 1,2 do 2kg i imao još sijaset udaraca. Odoh da probam dalje.

Krajolik gde lovim – predivno mesto

Krajolik 1 Krajolik 2 Krajolik 3

Evo mojih iskustava u lovu bucova na Dunavu u zalivu Porečke reke za čitaoce Mušičara

Godinama dolazim u zaliv Porečke reke, odmah ispod Donjeg Milanovca, mesto, selo Obljaga mare. Postojbinu čuvenog Kapetan Miše Anastasijevića, patriote i donatora. Zaliv je predivan, Porečka reka se uliva u Dunav pod blagim uglom nastavljajući dugačkim pravcem ka Malom kazanu otprilike nekih 10 do 15 kilometara tako da je pogled kao na moru, daljina i plavetnilo, prelepo jednom rečju.

Moja ciljna destinacija je Mali kazan, to je neki 962km reke Dunava, ali ove godine još uvek nisam došao do tamo, jer tamo idem pre svega radi lova smuđa na tvistere ili muvanje, a i soma na dubince, dok imam mamce koje ponesem iz Beograda, pre svega rovce. Ostao sam dakle u zalivu budući da na ovim prostorima ove godine smuđ katastrofalno loše radi, pa ga i ne lovim, jer se raspitam kod lokalnih asova muvanja, a oni kažu: ni udarca!

boris sa somom
Tamo idem pre svega radi lova smuđa na tvistere ili muvanje, a i soma na dubince, dok imam mamce koje ponesem iz Beograda, pre svega rovce. Boris sa somom.

Još prošle godine sam primetio brojnije prisustvo bucova, kojih nekoliko poslednjih godina kao da nije uopšte bilo. Tako je i počelo, prošle godine sam u nekom kratkom boravku u Porečkoj reci mušičarskim priborom pokušao da uhvatim po kojeg bucova, ali i pored dosta promašaja nisam uhvatio ni jednog.

Ove godine, budući da soma lovim na dubince i to sa relativno dobrim uspehom, kako u pogledu broja primeraka tako i u pogledu težine. Njih lovim isključivo u periodima kad po solunarnoj teoriji treba loviti, jer mi se to godinama pokazalo kao vrlo tačno u svim vrstama ribolova, tako da ne lovim ribu u ,,prazno“. Budući da su ti periodi lovne aktivnosti po sat i po dva, ostatak dana je slobodan.

Kako sam ove godine primetio još brojnije prisustvo bucova u zalivu, a UVEK sa sobom nosim svoj mušičarac SAGE 890 SP plus i set mušica tako sam odlučio da slobodno vreme posvetim lovu bucova.

Kako je u zalivu voda veoma prozirna i kako sam prethodne godine imao praćenja bucova i promašaje, shvatio sam da ga ne treba loviti na ordinarni način, dalekim zabačajima i brzom vučom mušice, jer bucov vrlo brzo uvidi prevaru, a i inače takvu tehniku odavno ne primenjujem ni kad bucova lovim varalicama.

Tehnika je jednostavna i nije zamorna

Sednem u čamac, obično negde oko 11,30 do 12,00 sati kada je sunce skoro u zenitu i krećem da ga lovim, jer tada bucov odozdo najbolje vidi svoj plen, kedere koji su na površini. Vrlo tiho se približim mestu gde bucov raubuje, a obično raubuju njih nekoliko, ako su krupni, do više njih, ako su sitniji. Gledam da pronađem te krupne, mada ih sve od reda vraćam u vodu, ali su krupni bucovi i lukaviji i veći borci.

Dakle prvi potez je da se nečujno približim mestu gde bucovi raubuju, a to su obično dva ti mesta na vodi na međusobnoj udaljenosti od nekih 70 do 100m. Primaknem se negde sredini toga da mogu da pokrijem obe zone.

Drugi potez je da se smirim i posmatram kako i kad bucov radi, ne bi li mu uhvatio ritam u tom cugu, budući da se i on hrani u cugovima. Da bih bio spreman na akciju, zabacim strunu ispred sebe nekih 10 tak metara i ostavim je tako na vodi, po malo je privlačeći da mušica ne potone previše radi brzog i lakog podizanja strune sa vode.

Treći potez – U momentu kada bucov raubuje, i kad počnu kederi da pršte na sve strane, podižem strunu sa vode i u dva do tri dabl haul zabačaja bacam mušicu, koziju brdu negde na obod prostora gde kederi beže. To je pravi potez i tada se bucov zaleće na moju mušicu, jer ona pada na vodu na isti način kao i keder koji pršti i iskače bežeći pred njim. Kontra skoro da i ne treba, napad je silovit. Uhvatim po dva do tri komada u tom periodu, i imam još po nekoliko promašaja.

Kozjabrada
Kozija brada mušica strimer

Tu gde sam promašio bucova, zabacim još jednom i odustajem, menjam mesto ili pravim pauzu, jer bucov ne promašuje tri puta, vrlo brzo uoči prevaru i više ne kidiše na mušicu-strimera.

Njihova prosečna veličina je negde od 1,2kg do 2 kg. Ali desi se da se zakači i neki nešto veći, kao ovaj na slici, a imao sam i kidanje predveza, dakle udarce i značajno većeg bucova, ali je moja reakcija bila preoštra, imajući u vidu snagu štapa kojim lovim –  štap sage SP+ aftma 8 i shoting head struna Rio. Predvez 0.30mm

Bucov-web

Ovu tehniku primenjujem i na delu Dunava koji teče, jer zajedno sa bucovima se polako spuštam niz tok, a vraćam u širokom luku, gaseći motor na čamcu značajno pre mesta gde krećem da lovim.

Sa obale je tehika slična, pomeram se uzvodno ili nizvodno i roll castom bacam mušicu na mesto gde se bucov u tom trenutku pojavio.

 

Boris Popovic BGD

Bistro! Pozdrav i sve najbolje. Ja koristim odmor na meni najlepši način – u ribolovu

Boris
Foto: Boris i arhiva Mušičara

Loading

1 Comment on “Bucovi iz Porečke reke i Dunava

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*