„Bosnian natural waders“

„Bosnian natural waders“

glava

„Bosnian natural waders“ –
Ono što razlikuje domaće od stranaca ili kako prepoznati domaćeg ribolovca

Rijeka Ribnik, dobro poznata svim ljubiteljima mušičarenja, čak i u vrelim letnjim danima kada se temperatura vazduha u Ribniku diže do vrtoglavih 40+stepeni, zadržava svoju hladnoću na +8 stepeni Celzijusa (kratak tok).

Iako su letnji dani veoma topli i sparni mnogi mušičari, koji dođu u Ribnik, nakon dužeg boravka u vodi, žale se na hladnoću. To, međutim nije problem lokalnom stanovništvu koje je odraslo na rijeci Ribnik. Đuro Vrtunić, magistrant međunarodnih odnosa, još od malih nogu svoj hlad u vrelim letnjim danima potraži u hladnim brzacima Ribnika.

„Još kao mali dječak sam sa ocem išao u ribolov na Ribnik, tada su on i nekolicina njegovih prijatelja iz neke njihove zeze lovili pastrmku i lipljena rukom u rupama ispod obala i krošnjama vrba kao i travi. To je bio jedan vid takmičenja za njih, ko će uhvatiti veću ribu rukom. Tako sam ja išao sa njima i gazio po hladnom Ribniku. Sećam se da su mi govorili da je najbitnije izdržati prvih 5-10 minuta, dok noge ne „utrnu“ onda je sve lakše, možete biti čitav dan u vodi – ne osjećate hladnoću.

Djuro lipljan web2

Pošto sam mušičar i oprema za mušičarenje mi je stalno u kolima, često uzmem štap i u papučama i šorcu, nakon kafe u Komuni ili Aqua-i (restorani na Ribniku), lovim po Ribniku, kako je ovih dana tako vruće.

carevo-novo-odelo-3-0-s-307x512Obično se baš tada dese kapitalni ulovi lipljana i pastrmki. Kada me prijatelji mušičari, uglavnom stranci pitaju kako mi nije hladno, ja im kažem da ja na sebi imam waders (odelo), ali ga oni ne vide i da mi to zovemo „Natural bosnian waders“ (prirodno bosansko odelo), nešto kao iz poznate bajke Hans Kristijan Andersena „Carevo novo odelo“.

Tako napravimo malo šale i zezanja, jer ribolov i šala ne mogu jedno bez drugog“ – Završava svoju zanimljivu i šaljivu priču ovaj lokalni ribolovac.

Na fotografijama nekoliko lijepih ulova lipljana iz Ribnika. Sve ribe su vraćene nakon fotografisanja.

Djuro lipljan web1

Prilog poslao Đuro Vrtunić
Ideja urednik Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*