Booby mušica

Booby mušica

booby_flies-web

Booby mušica (strimer)

Interesantna mušica koja se pokazala izvanrednom za mušičarenje pastrmki i lososa. U suštini je to Wooly bugger koji na glavi ima velike oči napravljene od sunđeraste pene, stiropora ili foama.

Odlikuje je velika i dobra plovnost. Osnovni materijal za izradu je marabou perje za rep koji treba da je bogato urađen. Za izradu tela imitacije se može koristiti uvrnuto marabou perje, šenil, lamete ili dabing. Porebrava se lametama ili žicom ili palmerujemo petlovim perjem. Neki modeli u repu imaju nekoliko traka od flesh materijala. Od drugih mušica i strimera se razlikuju po „velikim očima“ koje su neproporcionalne u odnosu na telo i rep imitacije.

black-uv-straggle-booby booby-fly booby March 06

Izrađuju se na udicama malo produženim u veličinama od #10 do #2/0, a boje imitacije nemaju ograde. Najčešće su u crnoj, beloj, crvenoj, maslinsto-zelenoj i pink boji, mada ih ima u celom spektru boja. Često se kombinuje više boja na jednoj imitaciji.

Nikada se ne otežavaju prilikom izrade!

booby-eyes-plug

Koriste se kao plivajuće ili sa tonućim šnjurama da se spuste na određenu dubinu. Upotrebljavaju se puno na jezerima i dubljim i sporijim delovima reka! Ribe ih žestoko uzimaju!

Trout_Booby_Fly_1
Booby mušice – Ribe ih žestoko uzimaju!

Iz rečnika Mušičara broj 17.

Booby [bubi, dugo u] – bubi. Mušica vezana sa ogromnim očima od sunđeraste pene. Mušica je jako plovna, ali se koristi i kao podvodna, sama ili kao vršna mušica sistema, uvek sa tonućim šnjurama.
Zabranjena na mnogim engleskim vodama, jer je navodno ribe često duboko progutaju. Reč booby se inače koristi u značenju sisa. (Ćisek)

IMG_2761-600x600 booby-cord Booby-Nobbler-web

Priredio IK/onlineMušičar
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*