Bolest crnih fleka

Bolest crnih fleka

bolest crnih fleka

Bolest crnih fleka

Ovo oboljenje riba nazvano je po karakterističnim simptomima, po crnim flekama na telu. One imaju manje-više pravilan oblik trapeza i mogu biti na raznim delovima tela – na sluzokoži usta, perajima, škrgama, ređe i na rožnjači očiju. Uzročnici oboljenja su metilji, koji u razvoju prolaze kroz više faza, uvek u telu drugog domaćina – kičmenjaka i mekušaca.

life cyclePoslednja faza se, po pravilu, vezuje za čaplju. Jajašca metilja dospevaju u vodu preko ptičijeg izmeta i razvijaju se u telu mekušaca, koji se njima hrane, u ovom slučaju to je jedna vrsta puža. Sledi razvoj repatih larvi, koje napuštaju domaćina – puža, dospevaju u vodu i razvoj se dalje vezuje za ribe. Tu prelaze u sledeću fazu razvoja, u kojoj se na telu riba javljaju tipična bubuljičasta, crna ispupčenja.

Veličina ovih crnih fleka je 1-4mm, a onih okruglastih 0,6-0,9mm u prečniku. Spoljašnji, crni deo čiste zapravo predstavlja odbrambenu reakciju ribe – domaćina. Svaki ribar ili sportski ribolovac lako će prepoznati ove simptome, koji se mogu pojaviti na više od 50 vrsta riba. Ipak, čini se da su ovoj bolesti najizloženije deverike, krupatice, bodorke i belice.

U normalnim prilikama patološki uticaj parazita je neznatan. On napada prvenstveno male ribe, koje u ekstremnim slučajevima skoro potpuno pocrne. Iako je parazit bezopasan za čoveka, veoma zaražene ribe ne bi trebalo otvarati iz higijenskih razloga. Bolesne ribe najčešće se mogu naći u kanalima za odvodnjavanje, močvarama, tresetištima, dakle, u vodama s brojnim populacijama vodenih puževa, domaćina u lancu razvitka parazita.

GE DIGITAL CAMERA

Drugi parazit, uzročnik bolesti crnih fleka na ribama je Metacerearia iz familije “Heterophydae”.

metacercarieFleke koje nastaju usled njegovog prisustva u organizmu ribe su znatno manje, kao glava čiode. Usted toga, čak i u vodama u kojima je ovaj parazit odomaćen i raširen. Ljudi ne obraćaju pažnju na sitne crne fleke i ne smatraju da su zaražene ribe bolesne. Misle, naime, da je to prirodna karakteristika ovih riba.

Ali, treba znati da su ovi paraziti opasni za čoveka i da ne treba jesti zaraženu ribu bez prethodnog kuvanja ili pečenja na najmanje 60 stepeni Celzijusovih.

http://www.glas-javnosti.rs/clanak/lov-i-ribolov/glas-javnosti-25-10-2009/bolest-crnih-fleka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*