Boje perja

Boje perja

UvodnaMaterijali: O boji perja sa pjetlovog vrata

Za mušičara, a naročito za vezača mušica, jedna od nekoliko bitnih karakteristika kvalitetnog pera je boja pera . Boja pera je u pravilu prirodna, ali postoje i farbana pera. Ona dopunjuju nedostatak prirodnih boja na perju koje koristimo. Za pravljenje mušica koriste se pera mnogih ptica / pernatih životinja. Zato se pravljenje mušica nekada zvalo perjanje mušica.

Ovdje će biti riječi samo o boji perja sa pjetlovog vrata. O bojama perja od drugih ptica drugom prilikom.

Danas se u svijetu najviše koristi literatura na engleskom jeziku; knjige, časopisi, računari i razni katalozi, te ću pokušati opisati sakupljene termine, onako kako sam shvatio. Ne potcjenjujem ostale jezike, ali bih volio da skupimo mnoštvo naših domaćih riječi za boje perja, jer ima dosta interesantnih naziva. Nema problema kada se radi o osnovnim bojama, ali nesporazumi i nerazumjevanja nastupaju kada se koriste nazivi biljaka, minerala, metala i slično, kao: maslina, jagorčevina, kesten, slama, suha trava, med, pijesak, zlato, srebro, rđa dim i mnogo više. Ti termini za boje shvataju se na različite načine ili se uopšte ne mogu pravilno shvatiti. Znamo da mnogi mušičari insistiraju na onoj ”pravoj” nijansi boje. Želio bih napomenuti da peradari koriste nazive boja koji se bitno razlikuju od naziva mušičara.

DSC06420

O boji perja

Kada pogledamo boje mušice prikazane kao slika u štampanim materijalima ili na elektronskim medijima i čitamo opis mustre, ponekad se čini da je došlo do totalne zamjene. To nas zna zbuniti, jer ne znamo kome vjerovati, pisanoj riječi ili vlastitim očima. Zaključujem da ne smijemo vjerovati onoj boji ili nijansi koja je reprodukovana, jer to ne odgovara originalu. Boje su promjenjene zbog djelovanja jedne boje na drugu na samoj mušici, zbog različitih načina, uglavnom lošeg, osvjetljenja i niza ostalih tehničkih razloga zbog kojih se teško reprodukuje prirodna boja pera sa svim karakterističnim nijansama. Možda je i ovo ribarsko pretjerivanje.

Teško dolazimo do pera, koja imaju kvalitetnu i željenu boju, a pogotovu sa poželjnom nijansom. Današnja genetički stvorena pera imaju nove kvalitete, ali kada su boje u pitanju, tu su u minusu. Zašto? Zato što uzgoj, zbog ekonomičnosti, traje prekratko da bi se pero kvalitetno formiralo.
Šta utiče na kvalitet boje pera? U prvom redu unutrašnja fiziološka hormonalna stanja i djelovanja. Znamo da mužjaci mnogih ptica dobiju svadbeno ruha sa prekrasnim bojama. Pijetao treba biti u vrhu polne zrelosti (2 – 4 godine) da bi imao perje najbolje kvalitete i boje. Vrlo su važni vanjski uticaji, a u prvom redu sunčane (UV) zrake. Godišnje doba ima uticaj na boju pera (zima – ljeto), te je važno da se pero uzme prema vlastitoj želji, zbog određene nijanse, koja je prisutna u datom periodu. Nadmorska visina i ekološki ambijent igraju izvjesnu ulogu. Siva ili pepeljasta, lugava boja je bolja na većoj nadmorskoj visini i na kamenjaru. Poznati Cock de Leon je izričito skup, jer su propali svi pokušaji da se uzgaja van svog matičnog područja, oblasti Leon u Španiji.

Da li smo u pravu u ovim zahtjevima za kvalitetnom bojom perja? Ribe gledaju mušice prema trenutnoj boji neba: plava, siva, bijela ili tamna, zbog oblaka, a mi uobičajeno gledamo iz drugog ugla suprotno boji neba.

Jednobojna pera

Postoji desetak vrsta jednobojnih pera prema osnovnoj boji i još duplo više nijansi – varijacija tih boja (tridesetak vrsta). Kako su kvalitetna pera izuzetno skupa to nije racionalno posjedovati sve moguće nijanse, već je dovoljno imati slijedeće boje, kao pojedinačne i 2 – 3 njihove varijante: Krem – koja zamjenjuje bijelu, crna , smeđa sa svijetlom, srednjom i tamnom varijantom, sivo-pepeljasta sa tri varijante od najsvjetlije do mrke, medasta, tamno žuta i žuto – crvenkasta, eventualno sa tri varijante (svijetla, krem i zlatna). Da bismo se bolje razumjeli navodim engleska nazive boja sa skromnim objašnjenjem, priznavajući da mogu pogriješiti, jer je moje poznavanje jezika skromno i amatersko.

P1000466

*WHITE – Bijela boja pera. Dobro pero uvijek ima kremkast vrh. Ako nedostaje krem obojeni vrh znak je lošijeg kvaliteta i takvo pero služi za bojenje u niz vještačkih boja, naročito u one boje i nijanse koje se teško nabavljaju. Za boje koje se ne nalaze u prirodi, radi ekonomskog interesa; jeftinije je crno obojeno pero od onog prirodno crnog, ali je i manje kvalitetno. Bojena pera se koriste za neke podvodne mušice, strimere i mušice za laksa (losos) – morsku pastrmku, za morske mušice u tropima, za mušice i strimere za predatore u jezerima i rijekama: štuka, grgeč, smuđ i slično.

*CREAM – Krem – bijelo žućkasata boja, koja se naziva i boja pavlake/vrhnja. Ova prirodna boja je idealna podloga za bojenje u maslinasu boju.

DSC01707

*BLACK – Crna boja pera. Prirodno crno pero uvijek ima jedan odsjaj na crvenkasto ili na zelenkasto presijavanje. Danas se najčešće nalaze crno bojena pera. Kod nabavke treba kontrolisati da li ima odsjaj, karakterističan za prirodno crno pero.

*HONEY – Medasta boja ili pero boje meda. Ova boja je slična krem boji sa slabo plavkastim odsjajem, što zahtjeva iskustvo i dobro oko da se uoči. Ova boja varira u lepezi od svijetle do tamne, jer i med varira u svojim bojama, ovisno o biljci sa koje su pčele sakupljale med: med od trava sa livada, od lipova cvata, bagrema, vrijeska, raznih voćaka, četinara i dr. Nekad je teško razlikovati ovu medastu boju od nekih nijansi ginger boje.

*BUFF – Mat (tamno) žuta boja ili prljavo žuta, prljavo-bijelo žuta boja.

*GINGER – Žuto-crvenkasta/blijedo – crvenkasta boja. Peradari je zovu oranž boja. Ovaj naziv dolazi od imena začinke biljke (korjen) đumbir, ingefer. To je crvenkasta boja sa dosta nijansi. Boja mesa ribe laks (Salmo salar) odgovara nekom osnovnom tonu. Teško je naći svijetlije tonove, te se preporučuje ”blajhanje” pera sa hidrogenom (H2O2). Njime žene izblijeđuju kosu. Catin Simpson predlaže pero od horoza (pijetla) rase Rhode Island Red, je se mogu dobiti najljepše svijetle nijanse ginger boje. Ginger pero se nalazi u više nijansi i nude se pod sljedećim nazivima:

*Cream ginger Mrko krem boja sa crtama žutog.

*Golden ginger Žućkasti ton, ide ka slabo crveno smeđe.

*Light ginger To je zapravo svijetli ton nijanse, tj. svijetlo žuto – crvena boja.

*Dark ginger Svijetlo – crveno smeđa boja, blizu ”braon” boje.

*Sandy ginger Boja svijetlog pustinjskog pijeska sa slabo crvenkastim odsjajem.

*NATUR RED – Boja između braon – smeđe i crveno smeđe. To je ujedno i najcrvenija prirodna boja, a zove se i krvavo crvena (dark red) boja. Da bi se napravila razlika u odnosu na prirodnu crvenu boju, bojeno pero se deklarira kao obojeno pero pijevca (farbano pero horoza). Sretnije bi bilo da se ova boja pera zove smeđa (braon) boja sa svojim varijantama:

*Light red Svijetlo crevena (prirodna) boja, a crveno obojeno pero ima potpuno drugačiju boju, koja se lako prepoznaje, jer ona sa pravom nosi taj naziv.

*Medium red Crvena boja, a bolje bi odgovara naziv braon – smeđa, da ne bi došlo do zabune u odnosu na bojenu – vještačku crvenu boju.

*Dark red Mrko crvena boja pera, a bolji naziv bi bio tamno smeđa boja pera.

*Coachman brown Jedna boja koja se nalazi izmedju smedje-braon i mahagoni boje.

*DUN – Doslovno prevedeno sivo smeđa boja. Međutim vezana je za boju pera koju nazivamo boja dima, svijetlo siva, pepeljasta i sl. Ovu boju je najteže naći u prirodi. Sjećam se naziva boja pivskog pijevca (rijeka Piva u Crnoj Gori). Danas se najviše nude bojena pera u nekoliko tonova. Svijetli, srednji i tamni. Dun pero ima dosta tonova i kombinacija presijavanja, i tima se javljaju nazivi kao:

DSC01711

*Natur dun Boja pera najviše podsjeća na sivu boju miša – sivkasta boja. Boja može biti ravnomjerno raspoređena – jednoobrazna ili freckled – pirgava

*Blue dun Nema bukvalno plavog dun – plavo sivog, već je to mrko sivo – smeđa boja. Termin potiče od starog naziva Blue Andalusien, koje je postalo Blue dun, a najviše liči boji pepela cigarete/cigare. Postoje tri nijanse: svijetla, medijum i tamna.

*Bronze dun Ova dun boja ima jedan smeđi ton po sivoj podlozi.

*Iron blue dun Veoma tamno sivo – plavičasta boja (metalna boja na granici crne)

*Brassy dun Liči na Rusty Blue Dun, kao oblak pun kiše, ali su boje blijeđe i sa zlatastim (kao mesing) odsjajem po peru.

*Rusty Blue Dun Kao Brassy Dun, ali je ovdje pero poprskano – pirgavo rđastim mrljama.

*Rusty Dun Pero ima oko drške – badrljice pera skoro bijelu boju.

*Silver Dun Slabo sivo – plava boja sa srebrenastim odsjajem.

*Light Blue Dun Ovo je najtraženija Dun boja. To je jedna prirodno blijeda, skoro srebrenasta nijansa sivog tona.

*Honey Blue Dun Ovdje je boja duž drške pera Blue Dun, a postrane niti – isperci pera varirajuće boje meda (od svijetlih ka tamnijim nijansama, boja meda od djeteline do boje meda od vrijeska).

*Honey Dun Boja uz dršku pera se približava bijeloj (kao Rusty Dun). Ova boja pera ima niz njansi kao: Cream Dun, Sandy Dun, Golden Dun, Copper Dun i Yellow Dun.

*Sandy Dun Kao Honey Dun, ali sa bez (beige – bež) nijansom. Navodi se jedna varijanta kao Cream Dun Sandy . To je još svetlija nijansa sa krem odsjajem.

*Grizzle Dun To je prelazni oblik između Blue Grizzle i Freckled Dun, sivo grahorasto i pirgavo sivog.

DVOBOJNA I VIŠEBOJNA PERA

Ovdje će biti riječi o perju sa vrata pjevca na kojima se nalaze najmanje dvije boje i više boja. U ovoj je grupi i najviše korišteno Grizzly ili Grizzle, Badger pera, Coch-y-bonddu i Furnace pero.

P1000467 DSC06424

*GRIZZLY ili GRIZZLE Ovo je grahorasto (crno – bijelo) pero. Potiče od Plymuth Rock – engleska rase kokošiju. Ima karakteristične svijetle i mrke (bijele i crne) poprečne trake po peru i samoj dršci pera. Ovo je omiljeno pero za nožice i colar – okovratnik ispred trupa mušice.

*Grizzle Dun je opisan pod Dun. Radi se o prelazu između Blue Grizzle i Freckled Dun.

*Ginger Grizzle Grahorasto pero sa Ginger osnovnom bojom (svijetlo smeđa – braon).

*Blue Grizzly Grahorasto pero sa plavkaso sivom osnovnom bojom.

*Red Grizzle Grahorasto pero sa crvenom/crveno – braon osnovnom bojom. Ovo pero ima puno poznatije i češće upotrebljavano ime CREE Mrko Ginger ili braon osnovna boja (smeđe poprečne pruge).

DSC01714 DSC01705

*BADGER Badger pero ima duž drške pera crnu boju u obliku klina sa šiljatim dijelom prema vrhu pera. Vanjski dio pera je krem ili bijele boje. Pero može biti oivičeno sa sa crnom bojom (vrhovi niti – isperaka su crni). Takvo pero nosi specifican naziv

*White – Coch – Bonddu Badger pero oivičeno crnom bojom sa strana pera.

*Honey Badger Badger pero sa med žućkastim vrhovima – ivicama pera.

*Honey Dun Badger Samo je boja uz dršku pera siva, a ne crna.

*Yellow Badger Badger pero oivičeno sa strana sa Buff – prljavo – žutom bojom.

*Ginger Badger Badger pero sa crveno – žutim (Ginger) ivicma sa strane pera. Ovo pero se nalazi i pod nazivom Greenwell, koji potiče od stare i čuvene imitacije jednodnevnice: Greenwalds Glory.

*COCH-Y-BONDDU Ovaj naziv pera zadaje najviše glavobolje, jer se javlja u 8 različitih verzija pisanja, koji najvise potiču iz knjiga pisanih u Engleskoj u 19. stoljeću, a isprepliću se stari jezici i dijalekti. Kako se izgovaraju to ne znam. Navodi se da naziv pera potiče iz naziva jednog insekta: Chwilan Cochfanadu gdje Chwilan znači tvrdokrilac, Coch – crveni ton i Fanadu – crni kraj / vrh, te Coch-y-Bondy, Coch-a-Bonddu, Coch-y-Bondu, Coc-a-Bonddu, Coch-y-Bonddhu i Cock fonddu koji je korišten prije I svjetskog rata. Danas je uobičajeni i najčešći naziv Coch-a-Bonddu. Ovaj naziv nosi i velika izdavačka i prodajna kuća ribolovačke literature, te neke muzičke grupe, turističke i proizvodne firme. Veoma je poznata, ali lovna na svim vodama pa i kod nas suha musica COCH-A-BONDDU.

*FURNACE U tipu Badger pera gdje je i kod ovog pera crni klinasti dio uz dršku pera crn, ali su strana pera crvene – braon boje. Ova riječ označava ložište, a trebala je nositi ime jednog mjesta Furness u Lancashire gdje se uzgajala perad za borbu pijetlova sa takvom bojom vratnih pera.

*Blue Furnace Uz dršku pera ima Blue Dun klin, a sa strana je braon boja. Nekada ga zovu Red Dun.

*BARRED GINGER (GINGER VARIJANT) Pero se drži boja Ginger i Cream, sa crnim poprečnom trakom (prugom). Najbolje je za imitaciju nožica, koje su inače višebojne.

*BARRED SANDY DUN – Ovo je Sandy Dun pero sa poprečnim crnim prugama (trakama)

*BARRED VARIJANT Sve boje Grizzly, Cree i Chinchilla, koje nisu prave boje idu pod ovaj naziv. Mogu biti svijetli i tamni oblici boja.

*VARIJANTE – Postoji boja i nijansi koje nisu obuhvaćene ovim popisom prirodno obojenih pera. O tim nazivima i objašnjenjima biće riječ u posebnom osvrtu.

P1000470

Napisao: Alija Kahrimanović
Foto: Alija i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*