Bohinjsko jezero, u podnožju Triglava

Bohinjsko jezero, u podnožju Triglava

Bohinj web1
Bohinjsko jezero, u podnožju Triglava

Bohinj, najveće jezero u Sloveniji, skrilo se u najlepšoj dolini Julijskih Alpa, a okružuju ga zimski centri Koble i Vogela, kao i Soriške planine.

Turistički centar je Ribčev Laz, kraj same obale, a smeštaj se može naći i u okolnim mestima: Nomenju, Staroj Fužini, Kamnju, Nemškom Rostu i Ukancu.

U Ribčevom Lazu sve je podređeno gostima, pa su tu hoteli, pastoralna „gostišča”, primamljive „gostilne” i lepo uređene „restavracije”. Goste mame lokalni specijaliteti i dobro slovenačko vino, a većina obavezno proba i „žgance in kislo mleko”. Među starim zdanjima izdvaja se Crkva svetog Janeza iz 13. veka, kao i Crkva svetog Duha iz 15. veka, koja se nalazi na obodu jezera, pored puta Ribčev Laz – Ukanc.

Bohinsko jezero i sava bohinjka web

Kupanje u Bohinjskom jezeru preporučuje se u julu i avgustu, kada temperatura vode doseže do 25 stepeni Celzijusa. Brojni turisti dolaze zbog vožnje po obližnjim brzim rečicama u gumenom čamcu ili hidrospidu.

Bohinj je idalan i za ribolov, pa se pecaroši mogu videti skoro na svakom koraku. Iz Bohinjskog jezera izlazi reka Jezernica, koja nakon 10-ak metara prima Mostnicu. Njih dve zajedno čine reku Savu Bohinjku koja je prelepa reka za mušičarenje.
U njoj ima potočne i kalifornijske pastrme, lipljana kao i mladice. (http://www.bohinj.si/si/dozivetja/ribolov_sava_bohinjka)

Bohinj web31 Bohinj web3 Bohinj web2 Bohinj web11 Bohinj web21

Prostrana kotlina od Soteske do Ukanca okružena je visokim planinama i četinarskim šumama. Na južnoj strani uzdižu se Spodnje gore, visoke i do dve hiljade metara, a na severu je Triglavsko pogorje, s Triglavom koji para nebo na 2.864 metra. U srcu te prirodne blagodeti nalazi se Bohinjsko jezero. Od Ljubljane je udaljeno 80 kilometara.

Predeo ima izuzetno zdravu klimu. Naročito je prijatno leti, kada je temperatura u proseku oko 23 stepena.

Nekoliko divnih slika s Bohinja i Save Bohinjke saradnika Jožeta Borišeka

crkva bohinj web bohinj zimi web IMG_8168 IMG_8176 bohinj web 222

Priredio IK/OnlineMušičar
Foto: Internet, Arhiva Mušičara i Jože Borišek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*