Bobine samo sa jednim držačem kalema

Bobine samo sa jednim držačem kalema

Bobina je alatka namenjena da sigurno drži kalem sa koncem i olakša nam namotavanje konca na udicu pri izradi mušice. Omogućava lakše i preglednije namotavanje konca tokom izrade imitacije na udici.

Sastoji se od cevčice kroz koju prolazi konac, držača cevčice i opružnog držača kalema. Najčešće se može naći u prodaji izrađena od metala, koji je niklovan, plastike, ili od keramike. Veoma je važno da cevčica bude glatka, kako ne bi oštećivala i kidala konac.

klasična bobina

Ima ih raznih veličina, za veće, srednje ili male kalemove s koncem. Postoje i grublje bobine za razne vrste žica, lameta, olovnu žicu, vunicu, šenile, …

Ovde ćemo pisati o bobinama koje imaju samo jedan držač kalema, a na drugom kraju je zavrtanj kojim se reguliše tenzija pri odmotavanju konca s kalema

Komentar Damir Jovanov „Hteo bih dodati svoje iskustvo kao početnika i toplo preporučiti istim, bobine koje imaju samo na jednoj strani držač kalema, recimo kao stonfo koja je nama ovde dostupna … pošto druga strana ima navoj i samim tim se reguliše tenzija odmotavanja konca, što je za početak jako pozitivno, znam po sebi … krivo mi je što je nisam kupio na samom početku“

Ima ih više vrsta

Stonfo Elite Disc-Drag Bobbin Holders su ergonomske, dobro izbalansirane, sa vrhunskim ultra-finim podešavanjem povlačenja koje vam omogućava da promenite napetost na kalemu. Dostupno u standardnim ili velikim verzijama. Veliki sadrži veliku provrtnu cev za teške niti i mašnice.

Stonfo bobina

Original: Stonfo Elite Disc-Drag Bobbin Holders are ergonomic, well-balanced, with a superb ultra-fine drag adjustment which enables you to change the tension on the spool. Available in Standard or Large versions. The Large features a large bore tube for heavy threads and flosses.

Veličine: Compact (black), Standard (red), Large (Blue)

Ponuda iz Freetime Uzice

Standard – Ergonomic, well-balanced design with superb ultra-fine drag adjustment.

Large – Comes with an enlarged tube for tying with floss or wire and still having ultimate control.

Compact – A bit smaller to sit snugly in the hand and with a shorter tube.

Druge vrste, samo fotografije

Rite bobina
Rite bobine vrste
Rite bobina
Ekich bobine (Ekich Ultimate Fly Tying Bobbins)
Apex bobina (APEX PREDATOR BOBBIN HOLDER)
Magnetic bobina (UMPQUA TIEMCO ADJUSTABLE MAGNETIC BOBBIN)

Bobina Stonfo PR za vezanje čvorova (PR knot bobbin Stonfo Art.530)

Poseban uređaj pogodan za pravljenje PR čvorova i posluživanje. Proizvedena od nerđajućeg čelika, ergonomska i kompaktna, opremljena brzim podešavanjem povlačenja diska što omogućava savršen rad. Cev sa veoma jakim kaljenog čelika grma kako bi se sprečilo habanje. Opremljen sa dva kalema različite težine koje omogućavaju idealnu zatezanje za poravnanje. Svaka kabina ima gumene prstenove koji se zaključavaju i koji u slučaju pada Rotoknottera izbegavaju prokletstva čamca. Isporučuje se sa uputstvima.

Stonfo PR za vezanje čvorova
Stonfo PR za vezanje čvorova . upotreba

Original: A special device suitable for making PR knots and serving. Manufactured in stainless steel, ergonomic and compact, equipped with quick adjusting disc-drag that permits a perfect running. Tube with very strong hardened steel bush to prevent fraying. Equipped with two bobbins of different weight that permit the ideal tensioning of the tying. Each bobbin has lock line rubber rings that, in case of falling of the Rotoknotter, avoid damns to the boat. Supplied with instructions.

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*