Biseri Kamačnika

Biseri Kamačnika

Ova mala planinska rječica koja se nalazi u neposrednoj blizini grada Vrbovskog, u potpunosti me očarala me svojom ljepotom od trenutka kada sam je prvi put ugledao. Za svoj dolazak na Kamačnik iskreno od sveg srca zahvaljujem svom dobrom i dragom prijatelju Nenadu Markoviću. Upravo sam na njegov poziv i došao u Vrbovsko, ušetao u kanjon i u tom trenu ostao bez daha. Ugledavši pred sobom savršenstvo kakvo samo majka priroda i dragi Bog mogu stvoriti, zaljubio sam se i ta ljubav će trajati dok sam živ.

Kamačnik

Možda je za to kriv onaj nepopravljivi romantik u meni, ali nekako volim misliti da je i rijeka osjetila moju ljubav i poštovanje pa me je te subote, dana 8.5.2021. odlučila nagraditi i pokazati mi djelić blaga koje krije i čuva od svih nedaća koja nad njim vrebaju. Naime, za vrijeme svog prvog ribolova na Kamačniku rijeka me odlučila nagraditi s prekrasnim primjerkom potočne pastrve čija je dužina (od vrha usta do kraja repa) iznosila 53cm. U trenucima dok ovo pišem pred očima mi prolazi svaka sekunda borbe, neizvjesnosti, iščekivanja …
Nenad Marković i moja malenkost lovili smo cijelo vrijeme jedan uz drugoga i tako je bilo i u trenutku kada je ova ljepotica pokupila moju muhu. Realizirao sam griz i borio se s ribom kao sa svakom drugom ribom do tog trenutka, ne sluteći niti u primisli što me čeka. Držao sam štap uspravno održavajući time potrebnu napetost najlona i ne obraćajući previše pažnje na samu borbu s ribom, pričali smo i zbijali šale u čemu su prošle skoro dvije minute. Tek nakon tog vremena shvatio sam da sam „zapeo nešto ozbiljnije“. Ubrzo sam uvidio da nikako ne mogu odlijepiti ribu od dna, adrenalin je prostrujao mojim tijelom i ja sam naprosto zanijemio. Nekoliko trenutaka kasnije, uspio sam po prvi put ugledati zvjerku kojoj je iz usta virila moja muha. Glavom su mi poput ekspresnih vlakova prolazili razni scenariji, ali iskrenu u nijednom od njih nisam vidio kako bih tu ribu mogao dobiti u podmetač. Za vrijeme trajanja borbe prošetala me 20 metara nizvodno gdje ju je Nenad uspio primiti u podmetač.

Pastrva Kamačnik 9.5.2021.

Ženka potočne pastrve sa fotografije ulovljena je na štap Hanak Wave Nymph 3100, rolu Hanak Competition Wave, a vršni najlon (eng. tippet) bio je Stroft GTM 0,10mm. Riba je uzela otežanu nimfu, popularnu frenchie fazanku u veličini 16. Bila je to moja prva velika potočna pastrva s Kamačnika i znao sam da je taj trenutak zapečatio moju sudbinu što se tiče ove rijeke. Od tada redovito svake godine dolazim na Kamačnik u proljetnom periodu s obzirom da je tada protok vode odličan i znam da ribolovom neću nepotrebno izlagati ribu opasnosti.

Sljedeći susret s kapitalkama iz Kamačnika uslijedio je 23.3.2023. godine. Ženka potočne pastrve dugačka 51cm ulovljena je na štap Hanak Superb RS 3103, rolu Hanak Superb XP 13 i vršni najlon (eng. tippet) Hanak Competition fluorocarbon 0,10mm. Riba je uzela otežanu nimfu, popularnu fazanku sa CDC ogrlicom u veličini 16.

Pastrva Kamačnik 23.3.2023.

Nepunih tjedan dana kasnije prilikom posjeta Kamačniku s obitelji sreća me još jednom pomazila te sam imao priliku izbliza vidjeti svoju najveću potočnu pastrvu do trenutka pisanja ovog teksta. Bila je to još jedna ženka čija je duljina iznosila impozantnih 63cm. Riba je ulovljena na štap Hanak Superb RS 3103, rolu Hanak Superb XP 13 i vršni najlon (eng. tippet) Hanak Competition fluorocarbon 0,10mm. Riba je uzela otežanu nimfu, popularnu fazanku sa CDC ogrlicom u veličini 14.

Pastrva Kamačnik 1.4.2023.

Lijepi pozdrav i bistro na vodi!!

Tomislav Alar

Loading

1 Comment on “Biseri Kamačnika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*