Bez plana! Reportaža sa Rzava

Bez  plana! Reportaža sa Rzava
Njegovo visocanstvo lipljan iz Rzava web
Njegovo visočanstvo lipljan iz Rzava

Bez  plana!
Reportaža sa Rzava

Buntovništvo, ja sam ga baš ispoljavao kroz svoje pecanje. Avanturistički duh u kombinaciji sa iznenadnim odlukama o putovanju su meni svakodnevnica. Tražnja za poslom, nedovršeni diplomski, traženje izlaza sa Balkana, devojke nemam barem ne one prave. Bankovni račun, bio je skoro prazan. Problemi oni životni i srce dečaka koji je pecao na potoku. E sad usred sveg tog haosa mnogim ljudima je nepojmljivo to što sam ja uradio. U snu mi se javlja osunčan dan, rojenje velikih kamenjarki, pastrmka koja se divljački otima. Pasija, strast i ko zna još kakva moćna osećanja me teraju da radim to što volim. Ljudi, pa većina kao što sam napomenuo smatra da je kobno da tako odlutam i batalim mnoge po njima bitnije stvari. Verovatno ću i zažaliti, ali ipak odlučujem se uvek za mahanje, reku, rojenja, potočare. Da to su ti snovi i pored njih ja sam razmišljao da prekinem sa mušičarenjem zbog razočarenja koja usleđuju jedno za drugim. A tu je i Lappland koga sanjam, ali još uvek nisam bio siguran da li ću moći doći do te udaljene zemlje na severu Evrope. Poput  kapetana Džek-a u filmu „Pirati sa Kariba“ koji poseduje kompas koji ne pokazuje sever već ono što želiš … krećem.

Početak avanture

Miroslav, moj prijatelj iz BG-a me poziva na mušičarenje lipljena na Rzavu. Nije mi ni celo pitanje prošlo kroz uši, a ja rekao – DA! Pakujem nešto opreme, vežem muhe i pravac BG. U vozu razmišljam o svemu i svačemu, kroz glavu prolaze i mušičarenje i život.

Prvenac, vodic opravdao znanje nakon par zabacaja web
Prvenac, vodič Miroslav opravdao znanje nakon par zabačaja

Prespavao sam kod brata i snahe, a rano ujutru Miroslav zove – Ajmo prema Rzavu, čeka nas dugi put. Usput pripovedanje o muhama i ribolovu. Miroslav je enciklopedija mušičarenja na Balkanu, mnogo voda ima koje je prebacivao kanapom, lipljena, pastrmki, klenova i bucova je na njima lovio. Nižu se kontra za kontrom, prolazimo Čačak, a Miroslav se priseća mlađih dana kada je živeo u ovom gradu, posećivo Rzav, Drinu, … Fiat Panda skakuće po lošem drumu, i konačno stigosmo. Rzav zbog padavina malko povišen. Na kamenu koji viri iz vode se stavlja obrok…i zahvalnost na lepom danu za pecanje.

Dorucak web
Doručak na reci
Ispod mosta bese svaceg ... web
Ispod mosta beše ih dosta

Miroslav je izuzetan džentlmen na vodi, vodi me i pokazuje mesta, savetuje oko izbora muhe i prvo ja pretresam teren, pa onda on. Lipljani divlji i preplašeni kupe imitacije tulara, kao i gnata, mrava, košnika, … Sa svakom ribom dolazi i osmeh. Gledao sam borbu Miroslava sa jednim baš finim primerkom, ali se otkačio. Na žalost nije ostao zabeležen na aparatu. Tako idemo iz vira u vir, kroz titravce. Istom muhom pecamo na istom mestu prolazimo, ja ne lovim dok Miroslav lovi. Rekao bi neko isti trud ulažemo na isti način, ali ipak nešto je drugačije, ta mala finesa na kraju odlučuje da li ćete zakačiti ili ne lipljena. Život vele neki čine male stvari!

Poslednji toga dana web
Poslednji tog dana
Rzav web
Rzav
Radost posle par otkacinjanja web
Radost prvog ulova nakon nekoliko otkačinjanja

Dremka u najvrelijem delu dana, poseta ribočuvara. Nastavljamo i u jednom momentu obojica imamo ribu na štapu, ali se moj se lipac oslobađa. Rzavski lipac nije probirljiv niti gadljiv na krupnije muve, naprotiv krupnije muve bolje love. Miroslav mi objašnjava tehniku i taktiku u lovu ovih lipaca. Sa uspehom sam savladao, ali je učitelj bio bolji. U povratku usled nedostatka šećera pazarujemo od lokalnih prodavaca malinu, a imali smo i malo hleba…gricka se i vraća za BG uz jedno kraće stajanje za dremku. Puni smo utisaka i blago premoreni!

Miroslav, uvek ima pravu muhu u kutiji web
Miroslav, uvek ima pravu muhu u kutiji
Zadnji ulovljen, najveci moj lipljan tog dana web
Zadnji ulovljen, najveći moj lipljan tog dana
Iz jednog vira treci komad web
Iz jednog vira treći komad

Povratak za NS, a snovi ne prestaju. I sutra ujutro nastavak avanture – rano ustajanje voz za BG, pa voz za Gradac, ali to u drugoj reportaži!

Tekst i foto: Jovan Ognjanović Ogi

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*