Beše sajam, a na sajmu …

Beše sajam, a na sajmu …LORIST 2008

Međunarodni sajam Priroda i čovek, sa odvojenim sajmovima lova, ribolova, sporta, hortikulture, »EKO – SVET« i turizma je ove 2008. bio već po tradiciji jedna od najatraktivnijih manifestacija u Novom Sadu. Održan je od 07. do 12.10. u halama Novosadskog Sajma.

Sajam ribolova i lova ove godine nije u potpunosti opravdao tradiciju. Broj izlagača je godinama opadao, a ove godine je došao do minimuma. Pratim sajam vec 15 godina i ovo je dno.
Njih samo dvanaest iz oblasti ribolova i oko dvadesetak iz oblasti lova je premalo za manifestaciju najveću u ovom delu Evrope. Razni objektivni razlozi su tome pogodovali od kojih su najbitniji nenormalno visoka cena zakupnine izložbenog prostora. Previsoka cena zakupa izložbenog i prodajnog prostora, a pomalo i sujeta je opredelila veliki broj izlagača i trgovaca ribolovačkim i lovačkim opremom da se ove godine ne pojave na sajmu kao izlagači (PKVM Sistemi, Toma Karp, Lav-MD, Angler, Sportcomerce iz Niša, Ribolovača priča, Stari ribar, Ribarske vode itd… iako su prethodnih godina bili dobro posećeni). To im puno neće štetiti u poslu. Tako je u Srbiji. Dug je spisak onih koji nisu bili. Šteta!!!
Visoka cena ulaznica za posetioce od 300,00 dinara je opredelila posetioce da samo jednom dođu i u dva – tri sata sve pogledaju. Ova cena ulaznica odudara od mogućnosti prosečnog građanina, a nije realno opravdana, mada je niža nego prošle godine. Cena ulaznica na Sajmu u Nišu od 50,00 dinara je bila daleko prihvatljivija, te je i poseta bila veća.

sajam-lorist

Oni koji su izlagali ponudili su par noviteta, ali ni približno kao proteklih godina. Posebno je bio upečatljiv nastup Yu-Hunga koji je imao najveći izložbeni prostor, na ulazu u veliku halu. Prodaja je bila u Novom Sadu (obe prodavnice) te Beogradu i Nišu. Oni su izložili program Shimano za 2009. (Izuzetan katalog na srpskom jeziku). Štand Ribolovca StG je bio veoma dobro posećen, a i imali su pored ponude opreme za šaranski ribolov i ponudu Hardy, Greys i Chub opreme. Obećali su da će uskoro biti i kod njih mušičarske opreme Hardy i Greys.

naser nimani pokazuje Jaxon stapNaser Nimani je preko svoje firme Golden Master iz Subotice predstavio po prvi put ceo program poljske firme »JAXON« koji je srednjeg i višeg kvaliteta, a po cenama prihvatljiv našem čoveku. »JAXON« ima niz noviteta kada su u pitanju štapovi, mašinice, najloni i sitniji pribor. Tu je bila i najveća gužva, ako je uopše i bilo gužve. A&S Nastasović je opet bio na visini zadatka i ribolovcima ponudio sve iz programa Cormoran i DAM, ali nije bilo baš noviteta.

Kosta i supruga Zorica Pantović ispred »KZV hand made« privatne firme iz Valjeva, koja se godinama bavi izradom veoma lovnih voblera, ove godine je opet bila jedina, pored Miše – »Brada« voblera na štandu A&S Nastasović. Posebno zapažen je bio izložbeni pano novog proizvođača voblera iz Bačkog Jarka, Vunjak Zorana sa modelima voblera za 2008. i 2009. godinu. Ostalih nigde, Rapala, Aleks, ružno pače, goldy, … Varaličari su imali nešto Orka silikonskih varalica na štandu Eurofisha, Smuki na standu Mont Presa, i pomalo kod drugih, ali je sve to bilo malo.

Plovkaroši, posebno takmičari su ostali potpuno razočarani, jer se samo na štandu Eurofish-a iz Čačka i ponude COLMIC programa, moglo kupiti kvalitetnih najlona i plovaka. Na ostalim štandovima je bilo sitnijeg pribora i nisu imali nekih noviteta.

Pokrivenost štandova propagandnim materijalom je bila solidna, a do kataloga velikih firmi je bilo skoro nemoguće doći osim prvih dana sajma. Novi Katalog Shimana za 2009 na srpskom je mogao samo da se dobije u prodavnicama Formax, van sajma. Interesantan reklamni potez.

Plus Sport je izložio veliki izbor Awa Shima i Trabucco pribora, te K-Karp. Imali su veliki izbor udica i najlona.

Travar je pored starih aduta Mikado, Alcedo, Garbolino, Sasame, Ryobi i Vision, pridodao i garderobu Baleno i ggamu štapova Fujitsu. Oni su bili posebno traženi, jer su made in Japan.

Šarandžijama je bilo najteže, jer je hrane, boila i pribora bilo neuporedivo manje nego na prošlim sajmovima. Najbolja ponuda na štandu StG Ribolovac.

Mušičari su prošlih godina imali prilike da pogledaju pribor za ribolov, alate i razne materijale za izradu veštačkih muha. Ove godine je samo Ranko Travar opravdao ponudu sa poznatom gamom proizvoda VISION (videti okvir). Sve po relativno povoljnim cenama iz širokog spektra proizvoda VISION – a, od štapova, čekrka, struna, predveza, te pouzdane i kvalitetne odeće, kombinezona, jakni, prsluka i cipela.

hemingways predvezi - leader

List Mušičar se prodavao na štandu Travara i Golden mastera. Ribosport Užice je imao nekoliko proizvoda za mušičare, a novost je prodaja Hemingway's pletenih predveza, sedam različitih vrsta. Kod ostalih tek po neki sitan deo pribora. Užas! Kako kupiti opremu?

zvonko-ministar

Ministar Zvonko Pešić, je opet, kao i prethodnih godina bio jedini koji je nešto »radio« na sajmu rukama. Pravio je i prodavao strimere. Često je i edukovao, te pokazivao kako se koji strimer pravi.

Na sajmu je bilo niz zapaženih skupova i predavanja (u svih 5 dana). Posebno bih izdvojio Drugi Sportfish fest u organizaciji lista Ribolovački magazin i gospodina Popović Stanka. Na njemu su učestvovali eminentni stručnjaci, novinari i turistički radnici iz oblasti sportsko, ribolovnog i eko – turizma, te Predsednici ili predstavnici sportsko ribolovnih saveza Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije. I moja malenkost je imala priliku da predstavi list Mušičar.

musicar-povoljna-cena

Ovaj put je ponuda bila slaba, te ćemo čekati još godinu dana do sledećeg sajma. A ako se ovaj trend pada interesovanja distributera nastavi da li će uopšte biti sledećeg sajma, pitam se. Primetno je da je bila manja poseta škola i gostiju van Novog Sada. Globalno gledano moramo priznati da sajam godinama biva sve lošiji i lošiji po pitanju broja izlagača i broja posetilaca. Gde će to odvesti sajam, verovatno do gašenja, a tradicija se teško stiče i održava.

 Korhner Ivan

 

U okviru

travar-standMušičarska oprema: najkompletnija ponuda na LORIST-u 2008

Na ovogodišnjem LORIST-u najkompletniju i najkvaltitetniju ponudu pribora i opreme za mušičarenje imalo je preduzeće »TRAVAR« iz Novog Sada. Mada je oktobar za većinu mušičara kraj sezone, a Novi Sad je prilično udaljen od mušičarskih regiona, zapazili smo konstantnu gužvu kod »TRAVAR-a«. U delu gde je bio izložen asortiman poznatog finskog proizvođača fly fishing pribora i opreme »VISION«, svraćali su svi mušičari. U proteklih godinu dana, koliko »TRAVAR« radi distribuciju »VISION-a«, proizvodi ove kompanije naišli su na izuzetan prijem kod naših mušičara, prvenstveno zbog odličnog odnosa cene i kvaliteta, izuzetnog dizajna i što je najvažnije, čvrstih garancija: 5 godina za štapove i mašinice, 12 meseci za garderobu.

Iz razgovora sa vlasnikom preduzeća »TRAVAR«, poznatim ribolovacem Rankom Travarom, saznali smo da ovo preduzeće ima ambiciju da od naredne godine upotpuni svoju ponudu kompletnim asortimanom materijala i prateće opreme za pravljenje mušica. Najbolji odnos cene i kvaliteta, je moto firme. Cilj mu je, kako nam reče, da olakša muke naših vezača u pogledu nabavke materijala i da ovaj hobi učini što jeftinijim i pristupačnijim za sve kategorije mušičara. S naše strane jedino preostaje da poželimo gospodinu Travaru da realizuje sve svoje planove i time da svoj doprinos popularizaciji našeg sporta.

 

733-1Štap godine

Po mišljenju mnogih posetilaca ovogodišnjeg »LORIST« i našem ličnom mišljenju, epitet “štap godine” svakako treba da pripadne štapu “GT-four Catapult” finskog proizvođača »VISION«. Već se i iz naziva ovog modela da naslutiti za koje svrhe je namenjen – za ekstremno daleke izbačaje. Konstrukcijsko rešenje “Catapulta” je tako da već sa “peticom” bez većih problema, čak i oni sa “srednjom stručnom spremom”, mogu ispucati kompletnu stranu. Štap je nestvarno lagan, ultra brz i savršeno izbalansiran. Sudeći po iskustvima naših poznanika, koji koriste ovaj štap, ima neslućenu rezervnu snagu, i što je vrlo čudno za brze štapove, odličan je i sa DT stranama na malim vodama. Toplo ga preporučujemo!

 

Loading