Beranci na Ribniku – Republika Srpska 17-22.05.2024.

Beranci na Ribniku – Republika Srpska 17-22.05.2024.

Ako postoji rijeka koju svaki mušičar treba da posjeti onda je to Ribnik. Ribnik je voda koju je sam Bog stvarao za mušičare. Rijeka prepuna ribe u jednom pogledu, a u drugom takođe prepuna hrane za ribu, sa veoma raznovrsnim jelovnikom. To uveliko predstavlja problem svakom mušičaru, ma koliko on bio spreman i potkovan ovom tehnikom, jer naći nimfu ili mušicu koju riba uzima je posebna filozofija.

Bilbord u Ribniku
LTG kompleks brvnara na Ribniku

Rijeka je prelijepa, veoma pristupačna sa nekom srednjom dubinom od 70cm, nestvarno čista kako rijeka tako i okolina, pa i čitava RS što je fascinantno upoređujući sa stanjem u CG.

Rijeka je prebogata lipljenom i potočnom pastrmkom. Ribu je veoma teško uloviti na standardne mušice koje koristimo, ali uz male konsultacije sa lokalnim stanovništvom i profesionalnim vezačima kojih ima na reviru i taj se problem prevaziđen.

Tereni

Što se tiče ribolova na nimfu uglavnom nam je riba uzimala različite varijante fazana sa maslinastim nijansama i obaveznim tamnim tungstenom na udicam od 22 do 24. Ali problem nastaje kad voda počne da ključa na suvu muvu, a našu neće. Imali smo par dobrih ulova na neke imitacije jednodnevki i emerdžera, ali veoma siromašno za razliku od lova na nimfu gdje je komletna naša grupa ostvarila veoma impozantne ulove.

Ribe lipljani i potočare
Mala nimfa na kutiji cigareta

Samim dolaskom na rijeku Ribnik u mjesto Gornji Ribnik osim ljepote rijeke i bogatstva ribljeg fonda prvo što upada u oči su preljubazni mještani prema gostima – mušičarima iz cijelog svijeta koji posjećuju ovu destinaciju. Na svakom koraku se to osjeća.

Neki od ulova nas Beranaca

Što se tiče cijena boravka one se kreću od 13 do 20 eura za prenoćište, a hrana je za cijene koje smo navikli u CG veoma pristupačna npr: odličan ručak sa svim prilozima i dva do tri pića ne može preći 10 eura. Dozvole su malo skuplje, ali za to bogastvo i užitak tokom ribolova nisu nepodnošljive.

Autor teksta Mišel

Sve u svemu za svaku preporuku i nadu da će nekada i kod nas svijest građana preovladati da rijeke gledaju kao prirodni dar i bogastvo, a ne kao nešto što treba samo koristiti i uništavati ….!!!

Milutin Mićović Mišel

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*