Belly boat

Belly boat

00 018 webTehnike mušičarenja: Belly boat (BB)

Svoj prvi Belly boat sam kupio prije skoro deset godina. Prodao mi ga je prijatelj koji je sa njim htio pecati pastrve u nekom gorskom jezeru, ali je posle jedne mukotrpne ekspedicije odlučio da ga proda meni i tada se kod mene rodila ljubav prema tom – barem za mene vrlo atraktivnom načinu mušičarenja.

Belly boat nije ništa drugo nego napuhljiva »blazina« (vazdušna komora – šlauf) sa sjedalom i rupom kroz koju se mušičar pomoću peraja pomera po vodi. Postoje različiti oblici »blazina« u obliki slova: o, v, u i pontoon boat, koji ima dvije »blazine« vezane medjusobno sa sjedalom. Koristim tubu u obliku slova U koja mi fino služi i pri malo jačem vjetru. Uz tubu obavezno treba imati još dobre peraje. Mogu se kupiti specijalne peraje koje se montiraju na »waiding boots«, ali za rijeke na kojima ima malo toka ili se očekuje vjetar najbolje su dobre ronilačke peraje. BB se može naduvati i na dah, ali preporučujem pumpu ili dobar mini kompresor koji se priključi na auto, koji će obaviti posao dok se ne obučemo. Na BB se nalazi i mreža, koja pomaže, da se ribu odloži i izmjeri i sa strane puno džepova u koje se može staviti stvari kao: foto aparat, kutije mušica, mušičarski pribor, vodu (obavezno), pa čak i koji power bar, ako se odlazi na vodu za duže vrijeme.

00 026 web  00 025 web

Tehnike mušičarenja sa BB su iste kao na stajaćim vodama, gdje se lovi sa obale. Lipljen, potočna, jezerska i kalifornijska pastrva se običajno lovi štapom dugim najmanje 9 feeta i jačine # 5. U danima, kada nema vjetra obično lovim floating strunom i predvezom od 3,5 pa čak i do 6 metara. Ispred mušice koristim 0,15mm fluorocarbon predvez za nimfe i emergere, a kada lovim u vjetru onda koristim slow sinking line sa predvezom fluorocarbon 0,18mm za streamer. Ponekad, kad ima laganog vjetra i ima malo jačeg toka isto tako se može upotrebiti sinking tip ili intermediate predvez. U vodama gdje se lovi štuka, smuđ i som lovim štapom 10 feeta i # 8 – 9 strunom i obaveznom čeličnim predvezom koji onemogućava štuki i smuđu, da pregrize najlon.

0 089 web

Still water tehnika mušičarenja se mnogim mušičarima čini nedinamična zbog toga, jer se jednom zabaci, a onda čeka čak i do pet minuta, da riba zagrize mušicu, ali kada se to desi onda počinje zabava. Na vodi na kojim ja lovim najteže je izvaditi kalifornijsku pastrvu veličine 50 – 65cm. Ove ribe su kao torpeda i učiniće sve samo, da se otmu sa udice. Veći primerci ne iskaču mnogo iz vode, ali koriste svoju težinu, tako da ih treba lagano umoriti, jer su ribe puno teže od nosivosti fluorocarbona. Pastrve se u stajaćoj vodi hrane preko cijelog dana, jer hrane ima puno, ali je sitna. Mnogo puta sam prestao sa lovom i samo pomatrao ribe kako se lagano hrane nimfama. Plivale su na obronku plićaka, gdje su svojom senkom plašile nimfe, a onda samo otvarale usta. Mnogo mušičara misli, da su pastrve u stajaćim vodama lijene i da ne pruže nikakav otpor, ali moram, da vam kažem, da su to ribe sa mnogo kondicije i velikom repnom perajom koja će vam izvući cijelu strunu za par sekundi. Kad posle kontre ne mogu dignuti ribe bar malo onda znam, da moram što brže namotati strunu na rolu, jer je kočnicom lakše smiriti ribu bez pucanja najlona.

bb 149 web  bb 067 web

Mušice koje koristim za taj ribolov su skoro iste kao i u tekućim vodama, razlika je samo u tome što u stajaćim vodama ima mnogo chironomida, koji dostignu čak i do 40% riblje hrane. U proljeće, kada se pojave pijavice, koje se hrane ribljom ikrom se dešava, da će pastrva koja se intenzivno hrani chironomidima sa užitkom pojesti pijavicu – razlog je u tome što se pijvica u stomaku savije u kuglicu i postane nekakav »cork«, da bi se moglo što više hrane iscrpati iz punog stomaka chironomida. Isto tako treba loviti i gammarusom, koji je vrlo visoko zastupljen i kod potočne i jezerske pastrve, koji se više hrane na samom dnu.

Streameri – najbolji su wooly buggeri različitih boja, koji imitiraju pijavice ili nimfe dragon fly-a. Meni osobno je najbolje, da mogu loviti BB i u jezerima, kada se na rijekama zbog višeg vodostaja ne može loviti. Pošto sam član Ribiške družine Bled i imam godišnju dozvolu za Bledsko jezero to iskoristim za ribolov BB, jer se već aprila otvori lov na jezersku pastrvu i od maja lov na štuku i to baš tada, kad su ostale rijeke visoke za ribolov.

Ovaj način ribolova mi omogućava loviti gdje ostali ne mogu i u situaciji kada ostali mušičari ostaju kod kuće i vežu mušice.

bb 137 web  bb 149 web  bb 014 web

Still water mušičarenje sa BB je mušičarska tehnika kod koje treba imati pored poznavanja terena i dobru kondiciju, barem kada se lovi u vjetru. Kao što sam već pomenuo ribolov praktički nije moguć u snažnom vjetru i u tekućim vodama. Moj savjet je, da se svako, ko se prvi put odluči za BB, da prvih nekoliko dana isproba u paru sa kolegom i u stajaćoj vodi, bez toka i vjetra i uz samu obalu, da ukoliko dođe do nekih komplikacija još uvijek se može vratiti na mjesto gdje je počeo s ribolovom. Znam za nekoliko slučaja, da se mušičar posle nekoliko sati konstantnog ribolova u vjetru jedva vratio nazad, kad ga uhvatio grč – zato bi savjetovao, da se u BB uvijek nalazi pokoji Power bar i izotoničko piće, koje će spriječiti nastanak grčeva u nogama.

001 073 web

BB se mogu uloviti krupni primerci pastrva i ostalih riba i može se loviti na terenima na kojima smo o ribolovu dosad samo sanjali. Zato bi bilo fer od nas da ribe puštamo nazad i time omogućimo, da opstanu barem one ribe koje nisu bile ubačene iz odgajališta i imaju najbolje gene.
Ako se već uzme riba, uzmite onu za koju znamo, da je bila ubačena, jer kad je kod kuće žena isprži i napravi večeru imaće isti ukus kao prirodna.

 

001 024 web
Jure Višnar

Bistro i dober prijem iz Slovenije,

Autor: Jure Višnar

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*