Bambulj

Bambulj

Fitnes traka kao materijal za izradu

Poštovani Ivane, Ovom prilikom želim da podijelim svoje skromno iskustvo u vezanju mušica, koje se konkretno tiče jednog izvrsnog materijala, od kojeg se mogu raditi više vrsta različitih lovnih mušica. Vezanjem umjetnih mušica se bavim već više od 25 godina. Moji prvi koraci su bili teški, jer u to vrijeme nije bilo dostupnog materijala koji se danas može naći na tržištu, ali iz tog razloga i veoma izazovni, jer se sve svodilo na improvizaciju. A danas kada nam je sve dostupno, na dohvat ruke, ja opet volim otkriti nešto novo, neobično i od toga namotati muhu. Tako sam i otkrio materijal koji ću vam predstaviti. Radi se o fitnes traci, koja služi za aerobik. Po svojoj teksturi, izdržljivosti, nijansi boje, je (po meni) puno bolja od drena, ili industrijskog latexa koji se koristi kao preteča u izradi ovih muha.

Sada ću vam poslati koju fotografiju i opisati je. Fitnes traka. Kupujem je u fitnes radnjama. Traka za iztezanje, za vježbanje. Ima ih još u dve tri boje i jačine. Ova je light žuta i nju koristim.

Imitacija koju pravim je takozvani bambulj. Mušica koja uvijek po većem vodostaju lovi na Ribniku. Pokazala se veoma dobro i na Sani i Vrbasu. Preteča ove muhe, odnosno ideja je nastala od poznatog banjalučkog vezača Milana Mirkovića – Micka.
Motam ih na udicama Hends BL 599 u veličinama 12 i 14. Otežanje je olovna traka i tungsten 3.5 i 4.0mm. Toraks je wapsi, life cycle, nymph brown olive, mada može i neki drugi, tamniji. Pokrov je Hends, body stretch. Porebravam tungsten žicom ili silukom (najlon prim. Urednika). Bitno je da je nešto jače, da bi se moglo zategnuti, čime se dobijaju “brazde” na mušici.

Ovo su još neke varijacije koje motam od fitnes trake

Neki od markera sa kojima dobijam željene nijanse. Markerom farbam donji dio gume koji namotavam na udicu.

Može se i preko gume namotati bezbojni body strech Hends, tako da muha dobije drugačiju teksturu, kako volimo reći da bude “slinava”

Po želji se ofarba tijelo muhe i preko se namota ovaj body strech

Moj prijatelj sa kojim pecam, Ozren Timarac i ja u akciji. I neke od ulovljenih riba

Još da napomenem da lovimo uglavnom na češko nimfarenje i da u velikoj mjeri koristimo indikatore. Lovimo i na “viđeno”, ali ipak nam se najbolje pokazalo na indikator. Često se dešavalo da riba uzima bambulja u srednjem sloju. Doslovce se pomjeri metar za njim i pokupi ga. Lovim na štap vision nymphamaniac 10 fita #3.

Još poneka riba ulovljena na bambulja i pokoji bambulj

Toliko od mene za sada. Iskreno se nadam da sam bar malo bio koristan i da će kolege mušičari probati ovaj materijal. Siguran sam da poslije njega neće više eksperimentisati sa bilo kojim drugim. Jer sa fitnes trakom, dren možete baciti u zaborav.

Bistro svim dobrim ljudima i veliki pozdrav iz Banjaluke!

Pero Pavlović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*