Bambule koje imitiraju kopnene insekte

Bambule koje imitiraju kopnene insekte

Moja najava za tekst i slike na Portalu Mušičar: Uskoro malo opisa osnovnog modela bambule i posle, bojenih imitacija ose, bube, zlatice, svica, bumbara, stršljena, … na Portalu Mušičar, iz pera i dela Mihajlo Pavlovski

Priprema za izradu bambule

Materijal i alat: balza od 0.5-0.8cm u zavisnosti koju vrstu ili veličinu radite, super lepak 502, skalpel, žilet, turpija za nokte 80/100, metalna turpija za nokte za finije radove, permanentni markeri u bojama mušica, UV gel, UV lampa, skalp od petla (crni, braon, grizli crno beli), po izboru paunovo pero, dabing crni, crveni, zeleni … sa sjajem po vašem izboru (Hareline), udice model od 8-12 veličine sa širokim lukom i oznakom 2X dužine (Gamakatsu, Tiemco, Daichi, Mustad …) ako možete da nađete, konac crni.

Bambula mrav sa policelonskom glavom

Obrada: balzu iseći otprilike u veličini udice, kada je postavljate na udicu ne bi trebalo zadnji kraj da prelazi 3-4mm osim u slučaju kada pravite osu ili stršljena i ako nemate 2X dužine udice do pola cm nije strašno. Što se tiče klasične bambule, svica, mrava, zlatice do 3mm.

Kada isečete skalpelom ili žiletom, balzu prethodno obradite blizu željenog oblika, zatim isecite po sredini u dužini do 5-6mm u dubini 2-2.5mm da se telo udice pokrije balzom,. Nakon postavljanja balze na udicu, ispunite super lepkom 502 i sačekajte da se osuši. Počnite sa obradom tela balze u željenom obliku sa turpijom. Nakon obrade ukoliko hoćete bolju zaštitu premažite super lepkom 502 celo telo bambule. Kada se lepak osuši, obojite markerom bambulu. Na kraju premažite UV gelom za završnu obradu celu bambulu i isušite pod UV lampom. Za krila možete koristiti po vašem izboru od skalpa pevca, antron jarna, cdc pera, biserne trake itd. Za noge uglavnom se koriste pera od petla.

Imitacije bumbara
Imitacije krompirove zlatice
Imitacije stršljena
Imitacije mrava
Imitacije osa
Imitacije svitaca

Lovićete lepo na njih klenove i pastrmke.

Bambule koje imitiraju kopnene insekte

Mihajlo Pavlovski

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*