Bambula – muva zunzara

Bambula – muva zunzara

Bambula – muva zunzara

Imitacija muve* zunzare, kao bambule, se pokazala odličnom za lov klena i pastrmke, jer im je to prirodna hrana. Spadaju u tkzv. Atraktor mušice.

Interesantna je boja muve zunzare zelenkasto-plava koja se presijava, kao da je obojena Hameršeld lakom. Leđa imitacije su u osnovnoj boji, dok po stomaku (donji deo) imitacije ima crne pruge – kao original insekt.

  

Telo ovih mojih mušica je od balze, laganog drveta koje se koristi u modelarstvu i pri izradi plovaka i varalica. Veoma je plovno. Telo insekta (balzu) pričvršćujem na visoko kvalitetne udice Japanskih proizvođača. Udica mora da bude najbolja! Tehnološki proces zaštite balze radim isto kao i kolege varaličari. Tim višeslojnim premazivanjem balzu (mekano i lagano drvo) pretvaram u „kamen“. Imitacije su dugotrajne. Telo je dakle od balze, kao i kod ostalih bambula koje pravim, a nogice su od crnog ili grizli petla.

Kao i kod klasičnih crnih Bambula, imitacija muve zunzare pri padu u vodu proizvodi zvuk “plop“ koji provocira ribe i koje je odmah kupe, zato treba biti spreman na reakciju i davanje kontre odmah po padu imitacije u vodu! Koristite predvez 0.14 ili 0.16mm. Interesantna i verujte mi izuzetno lovna mušica. Klen je obožava. To je za klena poslastica.

Slika iz kataloga “Mušice od balze”

S poštovanjem

Miloš Vasiljević
Mušice od Balze

 

*Muve ili muhe su u širem značenju reči veoma rasprostranjeni insekti koji pripadaju podredu Brachycera i česti su u blizini ljudskih naselja.

Calliphora erythrocephala je dužine oko 10mm i živi u stanovima od marta do novembra meseca. Telo je plave boje metalnog odsjaja, a na trbuhu se nalaze bele dlačice. Polaže jaja u materije životinjskog porekla najčešće kuvanom i svežem mesu, a mogu se larve naći i u ranama i crevnom sistemu čoveka.

Calliphora vomitaria je slično prethodnoj vrsti metalnog odsjaja samo ljubičaste boje i nema belih dlačica na trbuhu. Pogoduje joj viša temperatura nego njenoj najbližoj, prethodno opisanoj srodnici, pa se u stanovima može naći od aprila do oktobra. Jaja polaže u materijama životinjskog porekla koje su u stanju raspadanja. Može se naći i u nozdrvama ljudi koji spavaju na otvorenom prostoru.

Lucilia cesar se naziva zlatna zunzara po zlatno-zelenoj boji tela. Sitnija je od prethodnih vrsta, dužine 7-10mm. Larve se razvijaju u materijama u raspadanju, a mogu se naći u ranama čoveka i životinja i na leševima. Može da izazove crevni mijazis, a isto tako i da prenese uzročnike mnogih bolesti.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*