Bager bara u Ratkovu

Bager bara u Ratkovu

Bager bara u Ratkovu

Bager bara je nastala kada je lokalna ciglana u Ratkovu pre više decenija završila iskopavanje zemlje na ovoj lokaciji, pa se posle određenog vremena u napuštenom majdanu stvorio specifičan ekosistem koji su nastanile i flora i fauna.

Bager je danas poznat po veoma bogatoj populaciji basa, kapitalne štuke, a pored ovih ribljih vrsta ima i šarana, smuđa, bucova i bele ribe. Ove izuzetno atraktivne vrste privlače ribolovce iz čitave zemlje koji sada već dobro znaju za ovaj revir.

Basa baš ima puno i po njemu je najpoznatija voda

Revirom upravlja udruženje ribolovaca “Šaran 2012” iz Ratkova. Ono na šta su domaćini posebno ponosni jeste da su obezbedili besplatan ribolov za decu, žene i osobe sa invaliditetom. Kao takav revir Bager bara iz Ratkova izdvaja se od drugih komercijalnih revira po ovom humanom programu upravljanja. Tokom godine održavaju se i ribolovačka takmičenja, pre svega u lovu grabljivica, zatim humanitarni događaji i već tradicionalni “Zlatni bagerski kotlić” takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša.

Važna saradnja uspostavljena je i sa Prirodno-matematičkim-fakultetom u Novom Sadu gde imamo zaista svesrdnu pomoć u pravilnom upravljanju ekosistemom. Takođe veoma značajna je i saradnja sa lokalnom samoupravom koja je pomogla u saniranju divlje deponije koja je godinama ružila ovaj kraj i predstavljala ozbiljnu pretnju po zdravlje svih u Ratkovu.

Najčešći su posetioci varaličari, ali ima i mušičara

Danas Bager privlači i pažnju turista iz inostranstva čemu svedoči i poseta Vladimira Gabeleva, urednika jednog od tri časopisa o ribolovu koji izlazi na teritoriji čitave Rusije. Ono što je u planu u nekom narednom periodu jeste dalji rad na razvoju infrastrukture. Bolji pristupni put, izgradnja letnjeg kampa i učionice i aktiviranje i drugih napuštenih iskopina koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Milan Došen

Preuzeto sa portala Odmor u prirodi uz odobrenje urednika Željka Višnjića

Nadam se da ću i ja s prijateljima mušičarima otići do vode i probati na mahač uloviti ribe koje obitavaju u ovom reviru. Bistro!

Priredio Ivan Korhner

Loading

1 Comment on “Bager bara u Ratkovu

  1. Kako doci recimo iz Beograda? Sugestija, ako predlazete neku ribolovacku destinaciju, obavezno dodajte citljivu kartu. Na toj, da li bari, volio bih musicariti crvrnperku ili recimo i stuku!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*