ATH čekrci

ATH čekrci

Ath cekrci web11

ATH čekrci
Ari ‘t Hart – Hart Fly reels

Ne znam koliko vam govori ime Ari't Hart, ali ja lično se uvek iznova oduševljavam njegovim radovima iz više razloga.
Prvo, Ari je po struci dizajner isto kao i moja malenkost, ali naravno neupredivo bolji i uspešniji. Uz to je i pasionirani mušičar, isto kao i moja malenkost, ali naravno, opet neupredivo bolji i uspešniji.
Drugo, njegovi radovi su odavno prestali da budu samo obični mušičarski čekrci, već su mnogi od njih postali prava remek dela modernog primenjenog dizajna. Ako mislite da preterujem, treba da znate da je njegov model pod nazivom “Remco” jedini komad ribolovačkog pribora koji je izložen u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, kao deo stalne postavke!

Ath cekrci web12 Ath cekrci web8 Ath cekrci web9

Ari't Hart je Holanđanin rođen 1939. godine, a dizajnom mušičarskih čekrka i mušičarenjem je počeo da se bavi 1959. godine. Tokom svih ovih godina, sve do danas, dizajnirao je i napravio preko 100 modela čekrka i skoro 300 prototipova!

Ath cekrci web5 Ath cekrci web1 Ath cekrci web7

Za izradu mušičarskih čekrka koristi isključivo najkvalitetnije dostupne materijale, a o svom radu kaže: “My reels are futuristic, made with the absolute best of materials and, of course, they must be beautiful…” (“Moji čekrci su futuristički, napravljeni od apsolutno najboljih materijala i naravno, moraju biti prelepi…”).

Zanimljivo, Ari je nazive svojih čekrka davao po imenima reka koje je posećivao i na kojima je pecao.

Ath cekrci web10 Ath cekrci web13 Ath cekrci web2

Na priloženim fotografijama možete videti neke od najuspešnijih Arijevih modela čekrka, na kojima se vidi kako izgleda njegov pristup dizajnu i izradi ovih fenomenalnih komada pribora. Neki od tih čekrka danas dostižu astronomske cene među kolekcionarima, jer su odavno prestali da budu (ustvari nikada nisu ni bili) samo obični čekrci za mušičarenje, već nešto mnogo više od toga …

Ath cekrci web4 Ath cekrci web6 Ath cekrci web3

Vladimir Jovicki Jovis

Loading

1 Comment on “ATH čekrci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*