Ariljski dragulj

Ariljski dragulj

Fotografija617 web

Ariljski dragulj – rijeka Rzav

Rzav izvire ispod planine Mučanj, kod sela Močioci i uliva se u rijeku Moravicu ispod gradića Arilja. Cijelim svojim tokom je divlja i nepristupačna rijeka sa puno kanjona, klisura i mnogobrojnih izvora. Rzav ima veći broj pritoka koje su nastanjene pastrmkom.

Između sela Visoka i Močioci u Rzav se uliva veća pritoka, Bijela Rijeka, a nadomak gradića Arilja prima svoju najveću pritoku Mali Rzav.

Rijeku Rzav nastanjuje nekoliko vrsta riba zanimljivih za mušičarenje, a to su prije svega potočna i kalifornijska pastrmka, lipljen koji se raširio skoro cijelim tokom Rzava i predstavlja najatraktivniju ribu za mušičarenje. To je riba koja se nakon ulova mora obavezno pustiti.
Uz ove ribe u Rzavu ima klena i mladice koja preko godine živi u rijeci Moravici, a u proljeće kreće uzvodno u Rzav tražeći pogodno mjesto za mrijest. Mrijest maldice se uglavnom odvija u dijelu gdje Rzav protiče kroz grad Arilje, gdje je zaštićena.

DSC00011 DSC00012

U gornjem toku rijeke Rzav, nalazi se selo Kruščica, Visoka gdje su potočne pastrmke uglavnom dužine do 35cm, a najviše zbog krivolova. U donjem dijelu toka, gdje najviše pecam, od ušća, do visećeg mosta i od visećeg mosta do Ševelja, se mogu upecati pastrmke potočare od 600 do 800g, a i poneka kapitalka preko 2kg. Tu nema krivolova i u taj dio rijeke ulaze velike potočare iz Moravice. To se dešava naročito u proljeće kada je Moravica prevelika, ali i tokom ljeta, jer je tada Rzav puno hladniji od Moravice i bogatiji kiseonikom.

Fotografija619 web

Sezona lova na pastrmku kreće prvog marta. Pastrmke su slabo aktivne u martu, uglavnom su na dnu i tada ih pecam teškom nimfom koja se lako spušta na dno. Udarni mjesec za lov većih potočara je mjesec maj. Pastrmka je tada najaktivnija. Tada koristim nimfe i majske mušice vezane na udici Gamakatsu F11-2SH na veličini #14. U drugoj polovini proljeća i tokom ljeta kada počne da raste temparatura vode, a to je iznad 24 stepena Celzijusa pastrmka se obično lovi ujutro od 6 – 9 sati ili predveče i u sumrak.

Moje musice jednodnevka web Moje musice kedis web Moje musice nimfa velike kamenjarke web Moje musice skakavac web

Ima situacija kada ćete krupnu potočaru prevariti preko dana i tokom ljeta samo sa odabranom mušicom. Krupne pastrmke obično tražim na ulivima potoka. Što se tiče lipljena njega lovim na površinske mušice vezane na udicu Gamakatsu F11-2SH #18 i to dvije do tri nijanse žute, zelene boje i čisto bijela.

Uz ovaj tekst šaljem vam par fotografija rijeke Rzav, sliku ulovljene potočare i par slika mušica, a posebno sliku (imitacija gliste) koja se pokazala vrlo lovnom na ovoj ljepotici. Ove mušice sam ja uradio.

Fotografija622 web

Moje musice glista web

Ova ulovljena potočara se nije mogla vratiti, jer je duboko progutala mamac (imitaciju gliste). U Arilju imam kuću pa svo slobodno vrijeme koristim tamo kada je sezona ribolova.

Puno pozdrava od Baškarada Željka

Loading

1 Comment on “Ariljski dragulj

  1. Koja dozvola važi na Rzavu? Koliko se može ribe poneti i koje vrste? Volim pojesti svežu ribu, ukusnija je od one iz friza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*