Apsolutni pobednik u vezivanju mušica

Apsolutni pobednik u vezivanju mušica

postolje stege kao nagrada web

Apsolutni pobednik u vezivanju mušica
28. Slovenija Open u flytying-u 2015. godine

Imitacija našeg vezača iz Srbije Marka Milačića – „Parenje majskih mušica“je zauzela prvo mesto kako u svojoj kategoriji tako i u apsolutnoj na 28th Slovenian Open Fly Tying Championship 2015. Kontaktirao sam ga i zamolio da napiše par reči o tome.

Na pitanja urednika OnlineMušičara Ivana Korhnera: kako je krenulo vezivanje od samog početka, video sam najavu za takmičenje, odluka da učestvujem, osmišljavanje imitacije, izrada, slanje, iščekivanje rezultata i zadovoljstvo. Da li si bio u svim kategorijama? Da li si učestvovao na sličnim takmičenjima u regionu? Nagrade do sada i imitacije. Loviš li na svoje imitacije? Predstavi se sa par rečenica. Ako može i SBS imitacije, mada nije bitno. Pošalji sve fotke koje misliš da su važne na email: korhner.ivan@gmal.com Naš dopisnik Marko Milačić nam je odgovorio u jednom celovitom tekstu. Evo njegove priče

nimfa slovenija 2014 web
Nimfa Slovenija 2014.

Marko Milačić mušičar-vezač

Interesovanje pre svega za ribolovom, a potom ljubav prema lovu na veštačku mušicu za mene predstavlja naslednu kategoriju. Ljubav prema prirodi i reci nasledio sam od svog oca koji je takođe strastveni ljubitelj prirode i reke. Vezivanjem mušica počeo sam da se bavim ’99 godine, nakon nesrećnog bombardovanja kada sam imao 13 godina. Deda je bio učitelj, a njegovo vezivanje temeljilo se na praksi bosanskih vezača. Tada sam vezivao u ruci, potom u peanu, a pre 6 godina počeo sam da koristim stegu. Od kada sam počeo da vežem mušice, lov sam bazirao isključivo na sopstvenim imitacijama.

EFFA_Open_2015_049
EFFA Open 2014.

Odluka i želja da se takmičim u vezivanju veštačkih mušica vezana je za nemogućnost da budem prisutniji na vodi. Time nadomestim deo uživanja koji nam svima pruža samo mušičarenje. Prvo moje takmičenje bilo je u gradu gde je sva ljubav prema mušičarenju, prirodi i reci nastala, u Beranama. Učestvovao sam u dve kategorije suva muva i nimfa. Suva mušica je osvojila prvo mesto, a nimfa drugo. Takmičenja na kojima sam još učestvovao su bila u organizaciji sajta musicarenje.net, EFFA, Slovenija Open, i takmičenje u Nemačkoj. Prošle godine sam na takmičenju koje je organizovala EFFA osvojio prvo mesto u kategoriji Nimfe, potom u Sloveniji drugo mesto u kategoriji Nimfe.

slovenija_2014 web
Diploma iz Slovenije 2014.
berane_2012 web
Medalje iz Berana, Crna Gora 2012.
effa web
Plaketa EFFA 2014.

Za mene takmičenje u Sloveniji predstavlja najveći izazov, obzirom da ima i najdužu tradiciju. Ove godine se održalo 28. put. Posvetio sam posebnu pažnju u pripremi same imitacaije u kategoriji realističnih mušica.

Slovenian Open 2015 web

Imitacija – „Parenje majskih mušica“je zauzela prvo mesto kako u svojoj kategoriji tako i u apsolutnoj. Pored prvog mesta i Nimfa je zauzela 4. mesto.

Parenje majskih musica web
Parenje majskih mušica – imitacija koja je apsolutni pobednik 2015. u Sloveniji
bliznakinje web
Bliznakinje nimfe
slovenija_2015 web
Diploma Slovenija 2015.
Stega Sava kao nagrada web
Nagrada za osvojeno 1. mesto – stega Sava

Ideje uvek dobijam boravkom na vodi, i gotovo nikad ne pravim serije istih mušica. Iskreno sam očekivao da će imitacija postići rezultat, ali da će postići najveći to svakako nisam.

Zahvalan sam organizatorima na vrednoj nagradi.

Marko Milacic vezac web
Marko Milačić, mušičar i vezač iz Srbije

Marko Milačić

Čestitamo u ime redakcije OnlineMušičara – veliki uspeh u veoma jakoj konkurenciji!
Ivan Korhner – urednik

Loading

1 Comment on “Apsolutni pobednik u vezivanju mušica

  1. Postovani Marko, od srca ti cestitam na izvanrednom uspjehu i priznanju za tvoje hiper-realisticke musice. Zelim ti i u buducnosti jos mnoge trofeje za prva mjesta. (PS: preporucujem ti da se okusas i ubjedjen sam da ces uspjeti, na nekom od USA takmicenja – recimo na stranicama, po mjesecima, jednog izuzetnog casopisa za vezace musica “Fly Tier”, a ima ih jos dosta …)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*