Apel za zaštitu rijeka BiH

Apel za zaštitu rijeka BiH

news-2012-April-neretva_904265155Ekologija: Apel za zaštitu rijeka BiH

Banjalučki Centar za životnu sredinu i međunarodna organizacija International Rivers pozvali su na zaštitu visoko vrijednih rijeka u Bosni i Hercegovini.
U povodu Svjetskog dana voda, iz ovog centra navode da je Bosna i Hercegovina zemlja kvalifikovana kao jedna od najbogatijih u Evropi, pa čak i u svijetu, po svojim vodenim resursima.
– Svjetski institut za resurse je 2013. godine objavio istraživanje s rangiranjem riječnih slivova, vrjednujući Bosnu i Hercegovinu kao zemlju s veoma bogatim i izdašnim rijekama, što će biti od presudnog značaja u budućnosti. Međutim, upravljanje vodama u BiH je na veoma lošem nivou i većina vodenih tijela se suočavaju sa zagađenjem, nezakonitim nasipima i obaloutvrdama, planovima za hidroelektrane i drugim problemima – stoji u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Jedna od dugoročno najvećih prijetnji dolazi od planova za izgradnju novih hidroelektrana, što upravo pokazuje nedostatak dogotrajnih, održivih i strateških pristupa prema zaštiti i mudrom korištenju rijeka.

– Žurba za neodrživim ekonomskim profitom je jasna iz mnogobrojnih i iracionalnih planova za hidroenergetske projekte, čak i u zaštićenim područjima, kao što je slučaj s planiram hidroelektranama na rijekama Sutjeska i Hrčavka u Nacionalnom parku Sutjeska – izjavila je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Ona je dodala da je voda neophodan resurs, koji moramo sačuvati potomcima, kako zbog pitke vode, tako i zbog njene važnosti za poljoprivredu, industriju, turizam i uostalom bilo kakve ljudske aktivnosti.

– Razvoj ne smije da podrazumijeva uništavanje najvrijednijih rijeka u BiH kao što su Sana, Una, Vrbas, Neretva i druge manje, ali dobro očuvane rijeke – navela je Crnković.

– Računanje svih troškova koje hidroelektrane imaju, od socijalnih, ekoloških, klimatskih do ekonomskih može ilustrativno pokazati da hidroelektrane nisu najjeftinija energetska opcija. Dugoročni pristupi u planiranju upravljanja vodnim resursima i energijom, kao što su planiranje integralnih resursa i upravljanjena vodotocima, su sigurno u najboljem interesu za Bosnu i Hercegovinu – rekao je Zachary Hurwitz iz International Rivers.

Preneto sa: (FENA)

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*