Angling Trust (AT) – Engleska

Angling Trust (AT) – Engleska

bratstvo i jedinstvoEngleska napravila korak ka ribolovačkom jedinstvu i uspostavila upravno tijelo

Šest ribolovačkih tijela u Engleskoj donijelo je 21. oktobra 2008. odluku da se ujedine i formiraju jedinstveno upravno tijelo za ribolov.
Zove Ribolovačko povjereništvo – Angling Trust (AT), a ujedinjuju se Povjereništvo za održanje ribolovnih voda i ribolova – Fisheries and Angling Conservation Trust (FACT), Ribolovačka udruga za održanje – Anglers’ Conservation Association (ACA), Nacionalna udruga konsultativa za ribolov i ribolovne vode – National Association of Fisheries and Angling Consultatives (NAFAC), Nacionalna federacija ribolovaca – National Federation of Anglers (NFA), Nacionalna federacija morskih ribolovaca – National Federation of Sea Anglers (NFSA) i Savez specijalizovanih ribolovaca – Specialist Anglers’ Alliance. Od udruživanja je odustala Udruga losos i pasrtmka – Salmon and Trout Association (S&TA) sa objašnjenjem da bi to za njih značilo gubitak nedavno stečenog statusa dobrotvorne organizacije.

Do sad nije bilo formalnih upravnih tijela, taj posao su obavljali S&TA za lov salmonida, NFA za lov ostale (grube) ribe i NFSA za ribolov na moru. Ovim razvojem dogadjaja S&TA prepušta svoju neformalnu upravnu ulogu AT-u kod kojeg je formalizovana. AT će se između ostalog baviti organizacijama takmičenja, reprezentacija, predstavljanjem ribolovačkih interesa kod vladinih organizacija, predstavljanjem engleskog ribolova na međunarodnoj sceni i promovisanjem ribolova kao sporta u Engleskoj. Mušičarske kvalifikacije ostaju pod S&TA. Time što se u novo tijelo uključila i ACA ono će biti organ za borbu protiv zagađivača koji ugrožavaju i uništavaju riblji fond. Tri profesionalne organizacije, kao i jedna dobrotvorna organizacija, koje su uz svih šest gore spomenutih organizacija (osim naravno samog FACT-a) bili uključeni u FACT nisu u AT-u tako da ovaj čin ima i elemente razjedinjavanja. A osim ovih postoji još profesionalnih i neprofesionalnih organizacija koje nisu bile u FACTU i nisu ni u AT-u.
Ali, velika vijest je – ribolov u Engleskoj dobio je konačno svoje upravno tijelo i to takvo da pokriva sve vrste ribolova. Što bi se kod nas reklo, Sportski/Športski Ribolovni Savez. Ujedinjenje stupa na snagu 05. Januara 2009.   (Ćisek)

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*