Andrijevica

Andrijevica
Limski car
Autor s lipljanom – Limski car

Andrijevica

Flyfishing revir, prvi takve vrste na rijeci Limu i među prvima u Crnoj Gori! Na 25-om kilometru od izvorišta Lima iz Plavskog jezera, u neposrednoj blizini gradskog jezgra Andrijevice. Voda bogom dana za ovaj plemeniti sport, a na putu smo da postanemo čuveni po tome.

Priča je počela ne tako davne 2004 godine kada smo odlučni da se obračunamo sa nekontrolisanim izlovljavanjem autohtonih salmonidnih vrsta u ovim vodama (lipljana i potočne pastrmke). Riblji fond je bio značajno devastiran kao i u mnogim krajevima u regionu.

Tada je uveden totalni ribolovni zabran na potezu od 20-ak kilometara voda kojima gazduje SRK ”LIM” iz Andrijevice. Već nakon dvije sezone napornog rada imali smo rezultate. Organizovano je prvo takničenje u mušičarenju na kojem smo okupili uglavnom sve ribolovce u Crnoj Gori koji se bave ovom vještinom. Bile su tu ekipe iz Plava, Berana i Kolašina koje su nam odale priznanje na postignutom.

Andrijevica
Andrijevica – panorama

Formiranje revira

Ovi pionirski uspjesi u razvoju flyfishinga na Limu ohrabrili su 10 – tak zaljubljenika u rijeke ovog kraja da formiraju revir isključivo za flyfishing i uspjeli smo u tome. Već dvije godine na potezu ispod samog gradskog jezgra Andrijevice od ušća rijeke Zlorečica u Lim, nizvodno nekih 5km može se uspješno mušičariti po sistemu “uhvati i pusti”. Nismo zapostavili ni hladnu i plahovitu rijeku Zlorečicu, koju nastanjuje uglavnom potočna pastrmka, pa smo od njenog ušća u Lim uzvodno 2km do veterinarske stanice uveli ovakav režim flyfishinga.

Sasa-rijetko ali uspjesno na vodi
Saša – rijetko, ali uspješno na vodi

Nijesmo slučajno izabrali baš ovaj potez, voda na ovom dijelu Lima je više nego pristupačna i gostoljubiva. Prosječna širina Lima kreće se od 15 – 20 m, a tihi virovi dugi i preko 200 – 300 m se smjenjuju “sve bolji od boljeg”! Rijeku možete pregaziti na mnogo presipaća gdje dubina ne prelazi pola metra, a ako budete imali sreće i budete tihi naići ćete i na neku mladicu, koja krstari i vreba sitnije ribe. Primjerci mladice u vodama Lima se kreću i preko jedan metar dužine. Zelene dubine rijetko prelaze 2m, a obale blago obrasle vrbacima u svojoj sjenci kriju prelijepe primjerke potočne pastrmke. Sredinom toka rijeke, kao i na izlazima iz virova gazduju najlukaviji stanovnici ove rijeke lipljani! Nemojte se iznenaditi ako iz prozirne vode u vidu tamne sjenke izađe neki primjerak veličine i preko 45cm, niodkuda, dođe do vaše mušice i nonšalantno napravi okret i odustane shvatajući da to nije njegova hrana. Moj savjet je, budite uporni! Mijenjajte muve, ali ne previše, jer možda je neki drugi primjerak više raspoložan da se uhvati. Siguran sam da nećete lako odustati od ovog ljepotana sve dok čarobnu tišinu ovih virova ne prekine prasak neke pastrmke po površini vode, ispod vrbovih grana ili mukli kolobar nekog kapitalnog primjerka lipljana u tišaku, mameći vas da se i tu oprobate. U ovom nadmudrivanju nećete ni primijetiti kako vrijeme leti i polako pada mrak. Tada ćete imati više sreće, jer je riba manje oprezna i radije uzima. Vidjećete da ima prelijepih primjeraka i tamo gdje se niste nadali.

Čime loviti

Imitacije na koje možete uspješno loviti ne razlikuju se mnogo od rijeka u regionu. U prolećnim mjesecima kao odlične su se pokazale razne nimfe i vlažne mušice, dok se u prelazu na ljetnji period polako kreće sa suvim imitacijama čija veličina zavisi od vodostaja i kreće se od 12 do 18. U jesenjim mjesecima, kada je vodostaj izuzetno nizak, uspješno se lovi i na udice veličine 20 – 22. Što se suvih mušica tiče uglavnom su to majske, kadisi, sedževi, mravi, osice i slično.

Na kraju šta reći o ovoj vodi, zbog koje mnogi ostaju vječiti zaljubljenici u njene tajanstvene zelene dubine. Obale Lima sve više liče na uređene čiste rijeke kako dolikuje. Dugoročni cilj našeg društva je da flyfishing uvedemo na svim rečnim tokovima kojima gazdujemo (preko 50km vodotoka). Većina evropskih ribolovaca upušta se u putovanja na hiljade kilometara od doma da bi doživjeli sličnu avanturu. Ova rijeka nije tako daleko, posjetite nas i sami ćete doživjeti nezaboravno iskustvo. Bistro!

Zlatni vir
Lim – Zlatni vir

Ostale slike u galeriji: https://www.musicar.rs/gallery/musicarski-revir-andrijevica/

Tekst i foto: Bogdan Marković

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*