Amatciems – nepoznati raj u Letoniji

Amatciems – nepoznati raj u Letoniji

2

Amatciems – nepoznati raj u Letoniji

Ako ste probirljive osobe, u potrazi za orginalnim životnim stilom i domom okruženim prirodom, onda je Amatciems pravo mesto za vas. To je selo kakvog nema u celoj Letoniji, ni u drugim baltičkim državama, a verovatno ni u ostatku Evrope.

Amatciems je smešten 80km od Rige, letonske prestonice i 12km od Cēsisa, grada od oko 20.000 stanovnika. Ako želite kupiti kuću na osamljenom i slabo poznatom mestu na svetu – ovo je mesto za vas. Za već od 200.000 evra možete kupiti kuću sa jezerom i šumarkom, smeštenu u veličanstvenom krajoliku, prirodnom raju neopisive lepote.

Copy_of_Amatciems10

Na Amatciemsu nema asfaltiranih puteva. Mesto za gradnju kuće pažljivo se bira kako bi se uklopilo u već postojeći krajolik. Pri izgradnji se rukovode načelom da nova kuća ne sme da naruši prirodnu lepotu krajolika i mora omogućiti svakom vlasniku uživanje u njegovom delu šume i prirodnom rezervoaru slatke vode.

81-2

Dopušteno je svega nekoliko načina gradnje – izgradnja pročelja od drvenih trupaca, kombinacija trupaca i prirodnog kamena, oblaganje ukrasnim drvetom i spoljašnjim zidovima od stakla. Najčešća su četiri načina izgradnje krova – slamnati krovovi, krovovi pokriveni drvenom šindrom, krov obložen keramičkim crepom ili šindrom od cementnih vlakana. To ne znači da su vlasnici nužno ograničeni na te materijale. Nove ideje koje ne narušuju okolinu uvek su dobrodošle.

4313602574_a2270947f0

Svako domaćinstvo je priključeno na mrežu javnih usluga – vodovod, kanalizaciju, struju i optičke kablove. Amatciems ima sopstvene rezerve pitke vode – bare, jezera i potoke. Akumulacije su međusobno spojene kako bi se u kišnim razdobljima vode slivale iz jednog dela u drugi. Na taj način se izbegava opasnost od poplave.

Meštani se mogu diviti jelenima i srnama, lisicama, pticama i drugim životinjama koje se slobodno kreću ovim područjem, ili provoditi vrijeme u šetnji šumom, u potrazi za šumskim plodovima i pečurkama, koje rastu svuda unaokolo. Pogled na brežuljke, jezera, polja i šume, kao iz bajke, priziva osećaj smirenosti i spokoja. Selo je već privuklo stanovnike koji cene jednostavnost života u prirodi. Ova zajednica je u potpunosti multietnička.

Ovo je dom za one koji žele svoj život podeliti s prirodom, živeti u skladu sa njom i dopustiti joj da im upotpuni življenje energijom prirodnih mirisa i zvukova, energijom biljaka i životinja. To je dom za one koji vole posmatrati izlaske i zalaske sunca, koje se ogleda u pradavnim vodama svuda unaokolo. Dom za one koji znaju ceniti lepotu prirode, svakog dana, četiri godišnja doba.

Život u skladu s prirodom je jedinstven projekat, remek delo vrhunskog ekologa, gospodina Aivarsa Zvirbulisa, koji smatra da je gradski život gubitak vremena.

2

Mnogi ugledni arhitekti već sad nazivaju Amatciems spomenikom kulture budućnosti. Amatciems je stambena zajednica, ali mnogo više odiše duhom rezervata prirode.

Pauzaplus.com

 

Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=pWLckBtN0Ig

Priredio IK/OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*