Amadou

Amadou

amadou-drierAmadou

Amadou je porozna, zapaljiva supstanca pripremljena sa gljive. Koristi se gljiva Fomes fomentarius (ranije Ungulina fomentaria ili Poliporus fomentarius) koji se na engleskom naziva gljiva kopita konja ili kresivo ili trud. Amadou sloj se nalazi na vrhu gljive neposredno ispod kože, a iznad cevčica (drvenasti deo).


Upotreba

Koriste je i pčelari u dimilicama za pravljenje dima i rad u pčelinjaku, jer sagoreva dugo i polako. Dim iz dimilice omami pčele, pa nisu agresivne.
Kao trud za paljenje i prenos vatre je bila jedna od upotreba tokom istorije čovečanstva. Amadou je bio dragocen resurs za drevne ljude. Omogućavao im je da zapale vatru. Ispod kore je mrki deo koji se posebno pripremao i ranije koristio za paljenje vatre pomoću varnice nastale udarcem metala o kremen. Nađen je u odeći drevnih ljudi.

Fomes_fomentarius web
Fomes_fomentarius
gljiva-trud
Fomes fomentarius – gljiva trud

Ova gljiva se smatra i lekovitom! U današnjoj medicini koristi se kao sredstvo za zaustavljnje krvarenja. U Japanu se vrše daljnja ispitivanja.

Kod mušičarenja se koristi za sušenje veštačke mušice. Ima velike apsorpcione sposobnosti vlage. Koristi se tako da se mušica drži oko pola minute stisnuta između dva sloja amadoua. Posle se mušica samo “raspuca” i opet je suva.

amadou3

amadou-ebay

Priprema gljive za sušenje

Amadou za suve mušice se može pripremati potapanjem Amadou sloja u vodu s pepelom (može i bez pepela). Neki da bi ubrzali proces kuvaju gljivu s pepelom. Treba je “tući” drvenim čekićem nežno s vremena na vreme. Posle toga amadou mora da se suši – najbolje na novinskom ili upijajućem papiru. A kada se osuši udara se tupim predmetom da ga omekšamo i poravnamo – formiramo. Tek tada se lepo formiran seče u željeni oblik i lepi se na prethodno pripremljeni kožni nosač.

amadou-taiat

AMADOU
Deavaux

amadou4

Nosi se okačen na prsluku ili torbici, da je uvek prisutan i lako dostupan. Odlično osuši mušicu ako je držite neko vreme između dva sloja gljive. Preporuka!

Ivan Korhner/OnlineMušičar
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*