Albionske priče: Suva mušica, Dever Springs i Lechlade&Bushyleaze (Mušičar broj 13.)

Albionske priče: Suva mušica, Dever Springs i Lechlade&Bushyleaze (Mušičar broj 13.)

Cisek webAlbionske priče: Suva mušica, Dever Springs i
Lechlade&Bushyleaze (Mušičar broj 13.)

Pojam suve mušice se prvi put spominje u bukvalnom smislu i odnosi se na mokru mušicu tek stavljenu na strunu. Prije nego što se skvasi ova mušica je suva i čak štoviše pliva i, vidi vraga, nekad i ulovi ribu prije no što potone.

Kasnije termin suva mušica poprima drugo, sasvim specifično značenje koje se često brka sa pojmom plutajuća mušica.

Plutajuća mušica je jednostavno mušica kojom se lovi na i u površini vode i koristi se od pamtivjeka. Plutanje u stvari i nije najbolji opis – često se u prošlosti radilo o mušici koju ribolovac štapom i stunom drži na vodi i ne dozvoljava joj da potone. Plutajućom mušicom se pecalo uzvodno, nizvodno, postranice, ribu koja se vidi i na slijepo. Suva mušica sredinom XIX vijeka znači mušica koja se nije skvasila, a već tridesetak godina kasnije ima novo značenje – mušica koja imitira insekta kojim se riba, koju vidimo, hrani na površini i kojom se lovi isključivo uzvodno.

Kad se govori o razvoju modernog mušičarenja i pogotovo o razvoju suve mušice, ne može se zaobići Halforda, veoma jakog kandidata za najuticajnijeg mušičara svih vremena i jednu od najpoštovanijih i najkontroverznijih ličnosti naše drage okupacije. S jedne strane neporječiva mu je uloga u razvoju mušičarskog pribora, mušičarske entomologije i pogotovo dizajna suve mušice. S druge strane ga mnogi napadaju zbog dogmatskog pristupa i razdora u mušičarskom svijetu koji se i danas osjeća. Jedini je od velikana mušičarenja koji nije bio talentovan i izuzetno uspješan ribolovac. Ali ako namjeravamo ozbiljno razmotriti razvoj modernog mušičarenja, trebamo početi malo ranije.

Alfred Ronalds webAlfred Ronalds – uporedni prikaz insekta i imitacije

U januarskom broju Mušičara pisali smo o mušičarenju do XIX vijeka. U ovom periodu već postoje čekrci i strune napravljene od upletene svile i konjske dlake, ali te strune i štapovi nisu dozvoljavali zabacivanje u smislu u kakvom ga mi danas poznajemo. U ranom dijelu stoljeća Alfred Ronalds je imao dovoljno vremena (čitaj novca) i inklinacije da provede mnoge trenutke na vodi promatrajući vodene insekte i ribe kako se njima hrane. Čak je sebi na rijeci Blythe napravio obzervacionu komoricu koju je dizajnirao tako da je iz nje mogao nesmetano i neprimjećen obavljati promatranje. Naravno, sve ovo je radio zato što je bio mušičar, a srećom bio je i vrlo talentovan ilustrator i prirodnjak. 1836. iz štampe izlazi njegova ‘Mušičareva entomologija’ (Fly Fisher’s Entomology), knjiga koju možemo smatrati početkom pisanja o modernom mušičarenju. Interesantno je da su njegove mušice mokre, mada sve imitiraju krilate insekte i gusjenice. U to vrijeme se plutajuća mušica slabo praktikovala, a o životnim ciklusima vodenih insekata se slabo znalo. I sam Ronalds, mada veliki poznavalac odraslih insekata, nije znao previše o njihovim razvojnim stadijima, mada je znao za nimfe. Kako se tad nije znalo šta se sad zna, mnogo toga u knjizi su nauka i praksa prevazišle i ona nema neke vrijednosti za današnje mušičare osim istorijske (kao što je, u ostalom, slučaj i sa Halfordovim knjigama). Uz nove spoznaje o insektima koje objelodanjuje, ono u čemu je knjiga bila revolucionarna, i što je, začudo, rijetka pojava u kasnijim knjigama, je što su sve mušice ilustrovane pokraj ilustracije insekta kojeg imitiraju. Time Ronalds utire put modernoj mušičarskoj entomologiji, koja je bila preduslov modernom mušičarenju. Intresantan karakter, Ronalds je 1848. emigrirao u Australiju gdje je do svoje smrti 1860. sa 58 godina, promijenio nekoliko zanimanja: štampač, kopač zlata i ratar.

Ilustracija iz Ronaldsove knjige web
Ilustracija iz Ronaldsove knjige
knjige web
knjige
Ronaldsova Fly Fishers Entomology web
Ronaldsova Fly Fishers Entomology

Počeci suve mušice

Naravno, apsurdno bi bilo tvrditi da do polovine XIX vijeka niko nije pokušao (ili čak uspio) uloviti ribu mušicom na površini. Pokušaja je moralo biti, ali nisu često i jasno registrovani u pisanoj riječi. Uz to, pribor u upotrebi do tog doba, od štapova koji nisu bili prilagođeni zabacivanju, preko strune koja se nije mogla zabacivati i ‘crijeva’ koje je lako pucalo pri učestalom zamahivanju do udica koje su bile teške i bez oka, nisu pogodovali plovnosti mušica. Ali polovinom XIX vijeka dolazi do promjena – pojavljuje se svilena zadebljana struna pogodna za zabacivanje, štapovi se usavršavaju i postaju kraći, pogotovo pojavom šestougaonog bambusa u Americi i Hall usavršava laku udicu sa okom. Mušice koje plutaju se spominju i mnogo ranije, a Foster je prvi koji je negdje između 1840. i 1860. godine sistemski opisao vezanje i lov suvom mušicom, i to uzvodno, ali je ovaj njegov rad objavljen tek 1882., više od 10 godina poslije njegove smrti. Foster bio iz Darbyshirea, što je interesantno, jer se suva mušica često smatra izumom sa krajnjeg juga Engleske.

Dakle sredinom XIX vijeka svi začini su u loncu u kome se kuva suva mušica i polako dolazi do vrenja, koje će završiti burnim ključanjem i koje i sad pomalo krčka.

George Selwyn Marryat web
George Selwyn Marryat

Winchester, Marryat i društvo

Ronalds je uveo mušičare u tajne vodenih insekata, štapovi i strune su postali bolji, zabacivanje u vjetar sa lakim mušicama je postalo moguće i situacija je postajala sve zrelija za razvoj suve mušice. U to vrijeme skupina bogate gospode se sastajala u Winchesteru i išla na mušičarske ekspedicije na rijeke Itchen i Test. Među njima je bio George Selwin Marryat (1840. – 1896.), kojeg mnogi smatraju najtalentovanijim mušičarem svih vremena. 28. Aprila 1879. dolazi do poznatog susreta Halforda i Marryata u trgovini ribolovačke opreme u Winchesteru od kojega počinje prava priča o Halfordu i suvoj mušici. U svoj knjizi ‘F. M. Halford i revolucija suve mušice’ – F. M. Halford and the Dry-Fly Revolution, Tony Hayter živopisno opisuje družinu viktorijanskih mušičara koji bi, uglavnom pretovareni priborom, provodili dane i večeri u veselom pecanju i priči uz obilje jela i pića. Halford dolazi na scenu u vrijeme kad je družina bila na vrhuncu i u vrijeme stvaranja Houghton Cluba, kojeg više nema (poznati klub koji danas postoji pod tim imenom i koji je stariji od kluba koji spominjemo, je nešto drugo) i Fly Fishers’ Cluba, koji je vrlo značajna institucija u mušičarskom svijetu i koji i danas postoji, a članstvo mu je vrlo ekskluzivno. Uglavnom, Halford i Marryat počinju partnerstvo koje će trajati godinama i koje 1886. kulminira Halfordovom prvom knjigom ‘Plutajuće mušice i kako ih vezati’Floating Flies and How to Dress Them koja označava početak revolucije suve mušice.

 

Frederic Michael Halford – Sveti Jazavac, mesija sa Testa

Familija Hyam (iz nerazjašnjenih razloga ova familija je prezime Hyam promijenila u Halford 1875., tako da je Halford u stvari život započeo kao Hyam) je u XIX vijeku bila jedna od najbogatijih u britanskom carstvu. Ovu jevrejsku dinastiju su osnovala dva brata izbjeglice, koji su igrali značajnu ulogu u razvoju moderne britanske tekstilne industrije.

Frederic Michael Halford web
Frederic Michael Halford

Frederic se rodio 1844., a već 1860. je bio uveden u biznis iz kojeg se umirovio 1889. Radi se o čovjeku kojem novac nikad nije predstavljao prepreku, naprotiv, otvarao mu je sva vrata, i koji je bio u prilici posvetiti velika materijalna sredstva i svo svoje vrijeme onome što voli. A iznad svega je, izgleda, volio suvu mušicu i ugled koji mu je donijela. Čovjek u takvoj poziciji, uz to još obdaren izuzetnom voljom i upornošću, ubrzo je počeo da dominira Winchesterskom družinom, Houghton Clubom i da ima veliki utjecaj na Fly Fishers’ Club. Marryat ga je učio ribolovu i zajedno s njim vršio promatranja insekata i sprovodio eksperimente. Mnogi smatraju da je Halfordova prva knjiga njegova najbolja, a i da je u stvari rad Marryata. Halford je htio da se knjiga izda pod njihovim zajedničkim imenima, ali je Marryat to odbio. U svakom slučaju, od svih Halfordovih knjiga ova je najtečnije proze i najmanje dogmatska, čak se malo bavi i mokrim mušicama. Kako je Marryat bio slavan kao nevjerovatno talentovan mušičar u svakom pogledu, i kako je Halford već bio stekao slavu kroz često pisanje u mušičarskim i ribolovačkim žurnalima, najčešće pod pseudonimom Otkačeni Jazavac – Detached Badger (u to vrijeme jedna od popularnih imitacija majske muhe), knjiga je razgrabljena. Za njom su slijedile ‘Ribolov suvom mušicom u teoriji praksi’ – Dry-Fly Fishing in Theory and Practice 1889., ‘Pravljenje ribolovnog revira’ – Making a Fishery 1895., Entomologija suve mušice – Dry-Fly Entomology 1897., ‘Pecaroševa autobiografija’ – An Angler’s Autobiography 1903., ‘Moderan razvoj suve mušice’ – Modern Development of the Dry Fly 1910. i na kraju ‘Priručnik za suvog mušičara’ – The Dry-Fly Man’s Handbook 1913. Kako je vrijeme prolazilo, Halford je postajao sve tvrđi u svojoj dogmi koja se sastojala od 5 pravila i od netrpeljivosti prema drugim oblicima mušičarenja. Netrpeljivost se uglavnom uvijek ispoljavala na sljedeći način. Počeo bi time kako je mokra mušica jako dobra stvar i veliko umijeće. Zatim bi slijedilo kako na krednim vodama nije dobra zbog nekoliko, uglavnom nebuloznih, razloga i završilo bi se sa nekoliko omalovažavajućih recenica, koje bi praktično negirale hvalospjeve s početka. Nerijetko bi i navodio primjere eksperimenata tipa poziva poznatim lovcima mokrom mušicom sa sjevera da pecaju na Testu i opisa tih pecanja koji “dokazuju” da mokra mušica nije prikladna za kredne vode, ali koji, ako se pažljivo pročitaju u stvari kriju sasvim drugačiju istinu. Da je jednostavno rekao da se mokrom mušicom ne treba pecati tamo gdje je pravilo da se peca samo suvom i da je ostao na tome, umjesto nepotrebnog i besmislenog dokazivanja superiornosti suve mušice, sve bi bilo puno bolje. Ovako su mase prihvatile Halfordovu dogmu i mnogi je se i danas drže. Naši mušičari koji pjevaju hvalospjeve suvoj mušici i s prezirom gledaju na one koji love podvodnim možda i nisu svjesni da su pod uticajem i sljedbenici jednog Engleza koji je iskoristio privilegovanu poziciju koju mu je davalo porodično bogatstvo da svoj ukus i mišljenje nametne svijetu mušičarenja.

Ilustracija iz Halfordove knjige Moderni razvoj suve musice web
Ilustracija iz Halfordove knjige Moderni razvoj suve musice

 

Zadužbina

Halford je dao mali doprinos usavršenju svilene mušičarske strune, radio je sa Hardyjem na usavršenju šestougaonih mahača od bambusa, doprinio je malo usavršenju okate udice i, malo više, ribolovačkoj entomologiji. Veći doprinos je dao vezanju suve mušice. Ali sve ovo zajedno ne čini ga velikanom. To mjesto mu donose njegove knjige kojima je popularizovao i omasovio upotrebu suve mušice. Vjerovatno bi i bez Halforda došlo do razvitka suve mušice, na kraju krajeva u njegovo vrijeme i prije njega su o njoj pisali i drugi, ali bez Halfordovog položaja i upornosti taj razvoj bi bio sporiji i vjerovatno sa dosta manjim brojem sljedbenika. S druge strane je, po mnogima, svijetu mušičarenja nanio veliku štetu. Najčešće mu se prigovara netrpeljivost prema nimfi i uloga u razdoru među mušičarima na puriste suve mušice i ostale, ali, po mom mišljenju, najveća šteta je u snobovskom pristupu našoj razonodi od koje mnogi, ako ne i većina mušičara i danas pate. Sam Halford možda i nije bio mušičarski snob, ali mnogi njegovi sljedbenici jesu. Halford je umro 1914., ali ne prije nego što mu je svijet uzdrmao njegov sljedbenik, čovjek kojeg je Halford predložio za članstvo u Fly Fishers’ Clubu, advokat iz Londona sa spisateljskim darom, velikim talentom za mušičarenje, oštrim okom i moćnim umom. 1910. iz štampe izlazi knjiga ‘Sporedne taktike na krednoj vodi’ – Minor Tactics of the Chalk Stream koja u svijet mušičarenja, a pogotovo na krednim vodama, uvodi nimfe, čime počinje proces koji će nakon tridesetak godina dovesti do, barem djelimičnog, rušenja Halfordove dogme. Autor je bio George Edward Mackenzie Skues kojem ćemo se posvetiti u idućem broju. Obojica su daleko najviše pecali na Itchenu i Testu, rijekama bez mnogo pritoka. Itchenu ćemo se takođe posvetiti u idućem broju, a jedna od pritoka Testa, rječica Dever, teče nedaleko od Wichestera.

Dever Springs – izvori rekorda

Dio Devera, u kome obitavaju divlje potočare i lipljeni, teče kroz Dever Springs i u pastrmskoj sezoni je na njemu tu dozvoljeno C&R pecanje lipljena i potočne pastrmke. Ali niko ne dolazi na Dever Springs zbog toga. Dva mala jezera čine jednu od samo nekoliko trofejnih mušičarskih voda u Velikoj Britaniji. Najmanja veličina za poribljavanje je 1,8 kg, a ulovi preko 7 kg nisu rijetki. Mnogi britanski rekordi su izašli iz ovih voda. Moj lični rekord od 6,1 kg i prva pastrmka malog Saše su sa Dever Springsa. Voda je bistra, ali vidljivost dosta zavisi od vjetra i naoblake.

mali Sasa u borbi s pastrmkom na Dever Springsu web
mali Sasa u borbi s pastrmkom na Dever Springsu
mali Sasa sa svojim ulovom na Dever Springsu2 web
mali Sasa sa svojim ulovom na Dever Springsu

 

mali Sasa sa svojim ulovom na Dever Springsu web
mali Sasa sa svojim ulovom na Dever Springsu

 

Hladno zimsko nedjeljno jutro i mali Saša i ja idemo na Dever Springs na poziv menadžera Nialla Staiga. Poranili smo po Sašinom, crnogorski, i tamo smo u pola 10. Dočekala nas je izmaglica, tri metra visoka drvena skulptura pastrmke u skoku za majskom muhom i jezera već puna mušičara. Niall nam je poželio dobrodošlicu i uspješan ribolov. Nije nam trebalo dugo da ulovimo po ribu svaki, ja od 2,3 kg, mali Saša od 3,2 kg, obje na Dark Olive Living Damzela.

Dark Olive Living Damzel2 web
Dark Olive Living Damzel
Dark Olive Living Damzel web
Dark Olive Living Damzel

 

Do mene je pecao neki čičica koji je bio pun savjeta. Uvijek je lijepo kad vam neko kaže koja je mušica garantovano najbolja, pa vam onda kad zakačite ribu (na mušicu koja nema veze s njegovim savjetom) brižno odvlači paznju biserima tipa “Drži štap visoko! Ovako!” uz korisnu demonstraciju. Što je fer fer je – moram mu priznati da me je poslušao kad sam ga zamolio da prestane zabacivati preko moje zategnute strune…

Skulptura na Dever Springsu web
Skulptura na Dever Springsu
Cisek i menadzer Dever Springsa Niall Staig web
Cisek i menadzer Dever Springsa Niall Staig
Dever Springs veliko jezero web
Dever Springs veliko jezero
Dever Springs malo jezero web
Dever Springs malo jezero
Dever Springs veliko jezero2 web
Dever Springs veliko jezero
MINOLTA DIGITAL CAMERA
Ćisek s rekordnim ulovom

 

Lechlade & Bushylease – nije bio moj dan

Na jezera Lechlade i Bushyleaze kod Cheltenhama nas je pozvao vlasnik Tim Small. Jutro koje smo planirali za posjet jezera su dočekala pod ledom, a sljedeći vikend je malom Saši bilo mrsko, pa sam otišao sam. Divan dan, olovno nebo, hladno, vjetar nije bio jak, ali u kombinaciji s temperaturom tik iznad nule… Elem, Tim mi je dao odriješene ruke. Lechlade je trofejno jezero, a Bushyleaze je jezero srednje veličine, ali je vjerovatno veće od svih jezera u kojima sam pecao pastrmke sastavljenih zajedno. Počeo sam na Lechladeu. Nažalost, sva tri čamca su bila zauzeta i na još veću žalost voda, koja je inače bistra, je bila mutna. Probao sam, nije da nisam, ali nije išlo. Nije da nije bilo ribe, drugi su lovili, ali izgleda kod mene nije bilo umijeća. Uspješni ribolovci su uz tone upornosti primjenjivali jedan od 4 metoda: polako hodanje rubom jezera dok ne spaze ribu; sjedenje (!) ili stajanje na jednom mjestu i zabacivanje non stop, čitav dan uz povlačenje strimera; sjedenje (!) ili stajanje na jednom mjestu i čekanje da riba zagrize trzavce ispod indikatora; ili čekanje na jednom mjestu dok se riba ne pojavi. Ulovljene ribe su bile velike, uglavnom preko 4 kg. Može se pecati i na dijelu rječice Leach koja teče pored jezera. To sam pokušao i uspio sam bocnuti jednu pastrmku. Na Bushyleazeu sam odlučio protiv čamca i protiv ganjanja štuke i zagazio do pojasa. U doskora zaleđenoj vodi sam tako izdržao oko 2 minuta, a do koljena je već bilo prijatno. Na Berkely crva su brzo došle dvije pastrmke od 1,8 i 2.3 kg. Nazad na Lechladeu sam se malo igrao sa čamcem koji je postao slobodan, popričao sa Timom pa kući.

Visibabe3 web
Visibabe
Ulov na Bushyleazeu web
Ulov na Bushyleazeu
Standardan ulov iz Lechladea bez crv ociju web
Standardan ulov iz Lechladea
Rjecica Leach web
Rjecica Leach
Rjecica Leach i Lechlade web
Rjecica Leach i Lechlade
Lechlade web
Lechlade
Camci na bushyleazeu2 web
Camci na bushyleazeu

 

Vlasnik Lechladea & Bushyleazea Tim Small web
Vlasnik Lechladea & Bushyleazea Tim Small

 Ćisek

 

OKVIR 1

Sjever-Jug

Na sjeveru Engleske rijeke su pretežno većeg pada, dakle veće brzine, manje hranjivosti, veće kiselosti i podložnije bujicama poslije kiše, a na jugu su uglavnom kredne – sporije, ujednačenije, bazičnije i hranjivije. Ovo znači da je ribe na jugu više, da je generalno veća i lakše vidljiva, ali time i da je zasićenija i opreznija. Razlike su rezultovale različitim stilovima, a gdje se stvari geografski dijele tu se i natječu. Dok su svi pecali mokrim mušicama, stilovi su se razlikovali uglavnom u tome što su na sjeveru mušice vezivane tanje i sa malo hakla, a na jugu obrnuto i rivalstvo i takmičenje između ova dva stila vezivanja je bilo u duhu blagog i duhovitog podbadanja. Još je Cotton, sjevernjak, pisao kako je objesio debelu južnjačku muhu u svoj prozor da ga nasmije kad god je vidi. Sa razvojem doktrine suve mušice na jugu dolazi do oštre divergencije i samih načina ribolova, a Halfordov dogmatizam će dovesti do pravog rata između ova dva stila.

 

OKVIR 2

Crijevo

Crijevo ili gut je materijal za podveze i pravljenje struna koji se pravio od iznutrica gusjenica svilenih buba. Gusjenice, tikom prije nego što bi se zakukuljičile, su se stavljale u sirće, zatim su im se žlijezde za lučenje svile vadile i njihov se sadržaj razvlačio. Gotov proizvod se gradirao po kvaliteti i debljini. Prijatnim poslom proizvodnje, koji je uključivao i provlačenje smrdljivih iznutrica kroz zube, su se bavili seljaci Portugala, Španije i Italije, a bogatili su se posrednici. Gut je zamijenio konjsku dlaku, a održao se do pojave najlona. Pored krtosti i sklonosti truljenju, najveća mana mu je bila što se prije upotrebe morao natapati da bi dobio elastičnost.

zsusilica-za-svilenu-strunu-detalj-web.JPG
susilica-za-svilenu-strunu-detalj
zsusilica-za-svilenu-strunu-web.JPG
susilica-za-svilenu-strunu

 

 

OKVIR 3

Halfordova pravila suve mušice

  1. Mora se pronaći riba koja se hrani krilatim insektima
  2. Ribi se mora ponuditi dobra imitacija insekta kojim se hrani, i po boji i po veličini
  3. Mušica treba biti u prirodnom položaju, plutajući visoko i sa uzdignutim krilima
  4. Mušica treba lako pasti na vodu i plutati iznad ribe precizno i bez vuče
  5. Riba ne smije vidjeti ribolovca niti njegov štap

 

OKVIR 4

Dever Springs

Na ovim vodama nema milosti - 5 i po kg zive vage webCijene:

Po osobi: 4 ribe £65, 3 ribe £50, 2 ribe (moguće samo popodne od 01. Aprila do 31. Oktobra) £39, rijeka Dever po dogovoru; 10 x 4 ribe £585, 10 x 3 ribe £450, 10 x 2 ribe £351

Grupe: 21 ribolovac po 4 ribe, jedan dan £1.700 – manji broj ribolovaca/riba po dogovoru

Pravila

Jezera:

Svaka ulovljena riba se mora usmrtiti i zadržati. Strogo zabranjeno koristiti podvez nosivosti ispod 2,7 kg, mušica ne duža od 2,5 cm na udici ne većoj od br. 8.

Na manjem jezeru isključivo plivajuća struna i jedna suva ili podvodna mušica – zabranjeni strimeri, na velikom jezeru plivajuća ili tonuća struna i jedna mušica, bilo kojeg tipa.

Rijeka Dever:

Strogo uhvati i pusti

Strogo samo suva mušica uzvodno do avgusta, zatim suva mušica ili nimfa uzvodno

Udica bez kontrakuke ne veća od br 12, zabranjene nimfe na udicama dugog vrata

Zabranjeno gaženje

 

OKVIR 5

Lechlade & Bushyleaze

Bushyleaze web
Bushyleaze

Lechlade: 4 ribe £50, 2 ribe (pola dana) £35, 1 riba (veče) £25, juniori 2 ribe £27,50, 1 riba (pola dana) £20; čamac za 1 osobu £10 na dan, za 2 osobe £15 na dan; 10 x 4 ribe £450, 10 x 2 ribe £315

Bushyleaze: 6 riba £35, 4 ribe £30, 3 ribe (pola dana) £27,50, 2 ribe (veče) £22, juniori 3 ribe £20, 2 ribe (pola dana) £15, 1 riba (veče) £10; 10 x 4 ribe £270, 10 x 3 ribe £247,50; čamac za 1 osobu £10 na dan, £5 na pola dana

Pravila:

Svaka ulovljena riba se mora usmrtiti i zadržati – riba ispod 0,9 kg se ne računa, ali se mora usmrtiti i predati čuvaru

Rijeka Leach isključivo uhvati i pusti

Gaženje zabranjeno na Lechladeu

Čamac mora biti usidren.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*