Albionske priče: Kredni Izvori – Chalk Springs (Mušičar broj 4.)

Albionske priče: Kredni Izvori – Chalk Springs (Mušičar broj 4.)

cisekAlbionske priče: Kredni Izvori – Chalk Springs
(Mušičar broj 4.)

Počeci mušičarenja su skriveni u davnoj prošlosti i mnoge su teorije zasnovane na rijetkim izvorima. Ali ako gledamo istoriju modernog mušičarenja jednom mušicom, suvom ili nimfom, zaključićemo ubrzo da se rađa krajem 19. i početkom 20. vijeka i da su joj očevi sa juga Engleske.

Radi se o Halfordu (F. M. Halford), Skuizu (G. E. M. Skues) i Sojeru (Frank Sawyer).

I dok je Halford zaslužan za razvoj suve muhe i dogmatizam njenih čistunaca, Skuiz i Sojer su razvili i usavršili nimfarenje. O ovoj trojici ću pisati opširnije u narednim brojevima, ali razlog što ih spominjem sada je njihov odnos prema “sportu”. Naime sva trojica su pisali kako je jedino sportski loviti ribu uzvodno ili poprijeko i to samo ako se riba vidi i ako se vidi kako se hrani. Drugi neizbježan elemenat njihovog sportskog pristupa je neophodnost da se ribi ponudi imitacija onoga čime mislimo da se u tom trenutku hrani.

Današnji svijet mušičarenja u Engleskoj je jednim malim dijelom i dalje poklonik velike trojice ili, u slučaju čistunaca, samo Halforda. Taj mali dio, su oni koji mogu priuštiti od £100 na dalje (i do više od 10 puta dalje) za dan mušičarenja na održavanim krednim rijekama i potocima (chalkstreams). Na brzim vodama, kamenitih brda sjevera Engleske, poneko još koristi drevne metode, tima mokrih muha. Velikom većinom moderni mušičari svoj “sport” obavljaju na stajaćicama. Rezervoari i takozvane komercijalne velike, vode su relativno popularni, ali daleko najpopularnije su komercijalne male vode. I tu ćete naći “sportiste” koji isključivo koriste suve mušice ili imitacione nimfe i trude sa da imitiraju što vide na vodi. Na velikim vodama, gdje veliki broj riba preživi dugo vremena nakon poribljavanja i nauči se hraniti onim što im priroda pruža, taj pristup ima svoje. Ali na malim vodama gdje gotovo sva riba do prije nekoliko sedmica, dana ili čak sati bila hranjena isklučivo peletama, smisao je nešto manje očigledan. Neko je usporedio ribolov u ovim malim vodama sa lovom puškom na krave puštene u šumarak. Ponegdje vode, najčešće na jugu Engleske, imaju pravila tipa, samo jedna mušica, maksimalna veličina udice, maksimalna dužina mušice i, vrlo rijetko, (i najčešće na jednom od više jezera na istoj vodi) isključivo imitacije. Ta pravila su tu više reda radi, većina ribolovaca i tako peca u tim okvirima, a ko izlazi iz tih okvira, gdje je dozvoljeno, najčešće to radi i gdje nije. Malih voda ima lakših i težih i kao što bi krave najlakše bilo upucati gdje su puštene u velikom broju u mali i rijedak šumarak, tako je i lakoća ribolova u malim komercijalnim vodama direktno proporcionalna intenzivnosti poribljavanja i bistrini vode, a obrnuto proporcionalna veličini jezera. Postoji mali broj voda koje imaju mala bistra jezera prepuna ribe i ta su idealna za djecu i početnike, za malo zabave bez kontriranja i isprobavanje novih mušica. Postoji i veliki broj voda koje su teške zbog malog broja ribe, ovećeg jezera ili zbog potpuno mutne vode. Ovo zadnje znači da ribu lovite na slijepo i jedini način da budete dalje od “sporta” naše trojice velikana, je da na mušicu nakačite glistu. Ima i voda koje imaju pravi balans. Voda bistra, ribe ne previše, ali dovoljno i vode toliko da vam riba koju ganjate može izaći iz vidokruga. Ima ih nekoliko, a najbolja i zasad izvan domašaja konkurencije je Chalk Springs – Kredni Izvori.

juzno jezero1

Jezera

Kredni Izvori su tik pored gradića Arundela i dio su imanja Vojvode od Norfolka. Uzgajaju svoju ribu i nakon upisivanja i kupovine dozvole putić prema jezerima vodi pored farme gdje se u nekoliko bazena nalaze ribe sortirane po veličinama – od mlađi do onih preko 10kg. Veliki je broj plavih i potočnih među uobičajenim kalifornijskim pastrmkama. Kredni izvori su poznati i karakteristični po tome da se u njih ubacuje (i iz njih lovi) veliki broj ovih riba – više od 150 potočnih pastrmki od preko 4,5kg godišnje. Kad se zatvori sezona za potočne, krajem oktobra, njihovo mjesto zauzimaju plave. Na kalifornijske, u koje spadaju i plave, nema lovostaja u stajaćicama. Sastoje se od 4 jezera različitih veličina. U svim jezerima uvijek ima priličan broj velikih riba (od 4,5kg nadalje – “gmazovi”, kako ih mali Saša i ja zovemo) i mnogo veći broj sitnije ribe, od 1kg na više. Dok su “gmazovi” većinom potočne ili plave, sitnije su velikom većinom kalifornijske. Voda je bistra različitih dubina i zatravljenosti. Negdje je širina 5m, a negdje toliko da zabačaj na drugu stranu nije moguć. Središnji dio između jezera je uglavnom čist, sa tek ponekim drvetom i jedina briga u zabacivanju su drugi ribolovci. Vanjskim rubom jezera, s druge strane, sve je obraslo i zabacivanje je prilična zafrkancija. Ribolov nije prelak i ne bih rekao da je ovo voda idealna za početnike. Ukoliko želite, prije odlaska, zaposleni će vam za malu naknadu očistiti ulovljenu ribu od drobi. Broj ribolovaca je strogo ograničen i voda je redovno potpuno popunjena i bez prethodne rezervacije najčešće se ne može dobiti mjesto. Očito menadžer Daren Smit (Darren Smith) i njegov mali tim nešto rade kako treba. Daren je toliko dobar i susretljiv, bez imalo izvještačenosti, da mi ga je uvijek drago čuti i vidjeti.

potocna 5,25kg proslo ljeto

plava1

ispred zapadnog jezera zimus31

ispred zapadnog jezera zimus1

Kredne izvore mali Saša i ja posjećujemo relativno često, s obzirom na to da su poprilično daleko, a najčešće kad imamo neki razlog da se počastimo. Obojica smo tu ulovili svoje najveće potočne pastrmke. Iz našeg iskustva sitniju ribu nije problem uloviti uz malo vještine. Radne mušice su gumeni crvi, žuti damzeli (larve vilinog konjica), crvene gumene larve pčele, zlatni strimeri … U posjetu u koji smo otišli za ovaj članak nismo bili pretjerano uspješni. Iako smo ispunili svoju kvotu od pet riba, bili smo razočarani. Velike ribe je bilo kao nikad prije, ali nije pokazivala interes ni za naše, niti za ičije druge mušice. Sve u svemu bio je težak dan, mnogi su se patili da ulove bilo kakvu ribu. Iako je bilo nekoliko grizova na bijele gumene crve i na moje žute damzele, svih pet riba smo ulovili na crvene Berkley larve pčele.

musice crop

Pred odlazak sam zamolio dežurnog zaposlenog toga dana, Krisa Lajnsa (Chris Lines) da nam izvadi po jednu veliku plavu i potočnu da ih slikamo za Mušičar. Kris je rado pristao, ali je nažalost bio neuspješan sa potočnim. Metod je bio da u bazen sa kapitalcima baci pelete i kad voda pred njim proključa od ribe, brzo zamahne mrežom sa drškom. Pelete su bile velike smeđkasto-blijedo-ružičaste i – PLUTALE SU. Moja je teorija da je objašnjenje za nezainterinost “gmazova” za mušice, to što oni traže nešto što pluta i izgleda kao roze čvarak. Napravio sam nekoliko “imitacija” od plute, ali ih još nisam stigao isprobati. Jedini dan koji sam, od ljetnih putovanja i Luke, imao slobodan morao sam posvetiti dragoj ženici. Ljubav je nekad jača i od ribolova. Inače u ocjeni za kredne izvore, mali Saša i ja smo jednoglasni – čista petica.

Cijene:
Dnevne dozvole:
Cijeli dan: 5 riba £41, 4 ribe £37
Pola dana: 3 ribe £31, 2 ribe £24

Blok dozvole:
Kupi 10 dobij 11
Kupi 15 dobij 17
Kupi 20 dobij 23

Pravila:

Raubovanje:
RAUBOVANJE NIJE DOZVOLJEN NAČIN RIBOLOVA. NAMJERNO RAUBOVANJE REZULTIRA ZABRANOM. SVAKA RIBA NAMJERNO ZARAUBOVANA (ZAKAČENA NE U PREDJELU USTA) MORA SE VRATITI U VODU

Ostala pravila:
• Samo jedna mušica, maksimalna veličina 10 – zabranjene dvokuke, trokuke i droperi
• Zabranjeni indikatori ugriza
• Zabranjeno uhvati i pusti (osim puštanja zaraubovane ribe)
• Od ribolovaca se zahtijeva da uvijek imaju popa i meredov
• Molimo pridržavajte se broja riba na kupljenoj dozvoli (dodatne ribe/dozvole mogu se kupiti)
• Molimo popunite evidenciju ulova u ribarskoj kolibi, prije odlaska
• Kupnja dozvole smatra se prihvaćanjem ovih pravila

ne za magazin cisto da vidis vrijemeSTOP PRESS

Srećom pa je ovaj broj magazina malo kasnio, te sam stigao na Kredne izvore otići još jednom, i to sa Lukom. Nismo bili dugo, vrijeme je bilo jako promjenjljivo, uglavnom kišno i loše. Ali je ulov bio odličan, ako ne “gmaz”, a onda “gmazić”, potočna od 3 kg i jedna kalifornijska, malo jača od kilu. “Gmazova” je bilo dosta manje nego zadnji put i ponašali su se kao zombiji – samo kruže male krugove i na ništa ne reaguju. Tako da me ne čudi što čvarak nije bio uspješan. Samo je taj jedan “gmazić” pokazivao interes i za čvarak i za gumene crve, ali nije uzimao.

muhe22 cropNa kraju mu je pao na jednu od prvih “mušica” koje sam ikad vezao – roza balon sa bakarnim i crvenim rebrima na dugoj udici.
Kalifornijsku smo smotali na brzinu na skraćenog damzela, pa kući.

Text: Ćisek,

Photo: Mali Saša, Luka i Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*