Alati za izradu mušica 2.

Alati za izradu mušica 2.

komplet-alata-uvodAlati za izradu mušica 2.
Mušičarska stega – VISE

Razmišljajući o svojim počecima, još uvek ne mogu da zaključim da li je bila sreća ili nesreća što sam prvih godina morao sam da grizem i probijam se kroz čudesni ’’World of Fly Fishing and Fly Taying’’. Pitam se, da li su muke i nevolje kroz koje sam prolazio bile neophodne da dođem do ovog znanja ili je sve to moglo ići nekim lakšim i bezbolnijim tokom.

Kako sam sazrevao u svetu mušičarenja, stekao sam utisak da je vredelo svake kapi znoja, uloženog truda i nerviranja.

Uz kupovinu prvog štapa išla je i kupovina prvih mušica. A u kutijici, pored onih namenjenih za klena, koga sam i hteo da pecam, morala je da se nađe i po koja za lipljana i pastrmku. Njih u prve dve godine mušičarenja nisam ni lovio, niti znao gde ih ima. Na pitanje prodavca hoću li mokre ili suve mušice, sa sigurnošću sam odgovorio da želim i jedne i druge, mada nisam imao pojma šta me pita. Usledile su dopune i umnožavanje broja muva. ’’Ručna kočnica’’ u ovoj nemilosrdnoj kupovini je bio katalog firme Vania Fly Fishing, gde sam, na jednoj od strana, našao podatke koja je muva najpogodnija za koju ribu i za koji period godine. Tako sam suzio kupovinu na određene vrste muva, za klena, vezujući se za dati period lovnosti muve. Da ne spominjem da su i te muve morale da budu LEPE: zunzare, pčele, mravi, gusenice, bubamari, svici i drugo. Polazio sam od pretpostavke da i riba razlikuje lepo od ružnog, realno od nerealnog.

Mušičarenje je dobilo smisao kada sam uspeo da se stopim sa prirodom i postanem svestan da sam i ja deo nje. Ipak, ribolov mušičarenjem mi još uvek nije bio potpuni užitak, a problem je bio u mušicama koje nisu bile delo mojih ideja, misli i ruku. Bio sam siguran da ću doživeti potpuno zadovoljstvo ako i ovaj deo mušičarenja savladam i zaokružim celinu ovog čudesnog sveta.

Pravac prodavnica. Alati i materijali. Katalozi i brošure. CD i DVD. Isecanja članaka iz časopisa i brižljivo pravljenje kolekcije slikovitih prikaza izrade mušica. E, kako sad lakše ide raščlanjivanje na to koje su mokre, a koje su suve muve, na koju ću veličinu udice vezati muvu, koju ću u kom godišnjem periodu primeniti. Jedan od poslednjih koraka je bio, neibežan ulazak u svet ENTOMOLOGIJE, sve sa ciljem da bolje razumem i shvatim insekte i njihov život u raznim fazama razvoja.

Stigosmo tako do motanja mušica – Fly Tying-a. Ne smete se obeshrabriti u početku ako vaše muve nisu nalik onim iz prodavnice ili nisu ni prići onima iz kutijica iskusnijih kolega, koji sami motaju muve. Najvažnije je kako ribe reaguju na vaše kreacije. Zapamtite, one ne moraju biti lepe da bi ih ribe uzele.

U prethodnom broju smo naveli alate i materijale koji su potrebni, ali ne i neophodni za pravljenje mušica. Možemo slobodno napraviti podelu na neophodan alat i pomoćni alat. Za iskusne vezivače verovatno bi sve ovo spadalo u neophodan alat, ali za početnike ovakva podela olakšva ulazak u Fly Tying-u.

Neophodan alat

Alatke neophodne za prve korake u izradi veštačkih mušica su: mušičarska stega ili vise, motalica (bobina ili nosač kalema sa koncem) i provlakač konca, kontra pinceta, makazice i super lepak ili bezbojan lak.
komplet-alataJednostavnije je rešenje, za početak, da se kupi gotov komplet koji se na tržištu može naći u plastičnim, drvenim i metalnim kutijama u vidu setova alata za izradu muva.

Uglavnom se mogu naći dve vrste setova za izradu mušica:
STANDARD (manji broj elemenata i lošije rešenje stege – sa ekscentrom), čije su cene u rasponu od 15 do 50 evra i
PROFESIONAL (više elemenata, kao i stega sa većim brojem dodataka koja se može okretati oko svoje ose) i njihova cena je preko 50 evra.

Mušičarska stega – VISE

Preteča mušičarske stege je ljudska ruka. Kako se razvijala vezivačka tehnika, stvorila se i neophodnost da obe ruke budu slobodne. Nekada je bilo mnogo više ribe i imitacije insekata nisu ni morale da budu verne kopije pravih, te su se lako mogle praviti iz ruku, pa čak i na mestu pecanja. Kako je vreme prolazilo, smanjen je riblji fond, a povećana izbirljivosti riba, te je trebalo osmisliti napravu koja bi pridržavala udicu. Motač bi tada oslobodio i drugu ruku, pa bi mogao napraviti što verniju imitaciju insekta. Nekada se nije marilo za veličinu udice na koju će biti namotana imitacija insekta, ali danas, za pojedine periode i pojedine ribe, moraju se motati muve na udicama veličine 20, 22 pa i manjim.
stega-uvod
Cene mušičarskih stega se kreću od desetak evra, pa idu i preko 400 evra. Mogu se napraviti i u samogradnji!
Da li je potrebno kupiti najskuplju stegu ili se zadovoljiti najjeftinijom? Da li sa onom od 400 evra možemo namotati najbolje imitacije muva? Pogrešno bi bilo zaključiti da sa ovom najjeftinijom ne možemo ništa uraditi. Cene variraju od proizvođača do proizvođača, dobavljača, prodavca, namene i drugih stvari. Mane onih najjeftinijih su, da stvarno nećemo moći precizno i bez znoja da napravimo muvu. To vas verovatno navodi na pogrešan zaključak, da ćete sa onom skupljom, moći sve. Isto vam je kao sa automobilima: sigurno da ima razlike između jeftinijih i skupljih, ali ne smemo zaboraviti ko je na mestu vozača, što je i najbitnije.

Za početak je preporuka neka jeftinija varijanta od 20, 30, 50 evra, a kasnije, kada vam vezivanje uđe pod kožu, ipak uzmite neku profesionalniju stegu od preko 50 evra. Skuplja stega je kvalitetnija i ima više mogućnosti. Ona ne samo da sigurno drži udicu, već vam pruža i mogućnost pomeranja udice po čitavom krugu u sve tri ravni. To zahtevaju neke komplikovanije tehnike vezivanja.

Prilikom kupovine ili izrade stege treba da obratite pažnju, na to kako se stega pričvršćuje za radnu površinu stola, te da li se može koristiti u “poljskim uslovima”, pored vode. Nije loše imati dve stege, koje bi trebalo da pokriju sve situacije u kojima se možete naći, kada mušičarite, vezujete muve. Jednu prenosnu, koja ima kaiševe i može se montirati na nogu, ukoliko nemamo stočić, ili pak stegu sa stalkom. Razmislite i o varijanti stege sa izmenljivim čeljustima koja će vam sigurno držati sve veličine udica. Pored ovih nastavaka, uz stegu se mogu kupiti ili napraviti dodaci, koji služe za zatezanje konca, pridržavanje omči, opruge za držanje pinceta, te napinjači osnovnog konca. Za one vezivače koji su čistunci, postoje i posebne torbe, koje se postavljaju ispod stege i muve koja se radi, za eventualne otpatke. Njih uvek ima kada se rade muve. U poslednje vreme se na tržištu može naći veliki broj raznih modela stega, a poseban kuriozitet je rasklopivo-sklopiva stega, tzv. travel vise.

U narednim brojevima Mušičara detaljnije i o ostalim alatima koji su neophodni za vezivanje muva.

 Đorđe Anđelković

Loading