Alati za izradu mušica 4.

Alati za izradu mušica 4.

uvodna slika alati broj 4Alati za izradu mušica 4.
Ostali alat i dodaci za pravljenje mušica

U prethodnom broju lista Mušičar sam napisao da je teško povući liniju između osnovnog i pomoćnog alata. Ovog puta ću opisati i dodatke na stegi i sve ostale alate, bez kojih se može, a koji nam umnogome olakšavaju rad pri pravljenju mušica.


U ostale alate ubrajaju se: razni dodaci za stegu (držač kontra pincete pri vezivanju parashut tehnikom, držač bobine, magnet za udice, korpa za otpad, držač pozadine, …), ravnjač dlake – hair stacker, magic tools koji olakšava rad sa CDC perima i ostalim materijalima, stona lampa, stona lupa, češalj – hair comb ili četka za češljanje mušica, razni dodaci za upredanje dabinga oko osnovnog konca, lenjir, skalpel, stoni (medicinski) gorionik, pincete – twezzer i wing burner za oblikovanje krila, razne vrste lepkova (najčešće dvokomponentni), merač veličine udica, magnetne folije, obrtni sušač, vodootoprni flomasteri i lakovi u boji, igle – bodkin, klješta – forcep (pean – prava, obla, kriva ili zalomljena), zumbe za isecanje krila iz perja, hackle guard, finisher – half hitch tool, tube tools, postolja za konce i žice, kutije za perje i druge materijale, …

dodatak-uz-steguDodaci za stegu (VISE)

Držač kontra pincete montira se najčešće na samu stegu. Postoje više modela, ali svima je osnovna namena da pomoću kontra pincete ili sličnog alata, uz oprugu, drže blago zategnut materijal (pero, isperke, polipropilen ili drugi) u vertikalnom položaju, dok su nam za dalji rad obe ruke slobodne. Korisna spravica, koja se brzo postavlja i skida sa stege. Slične namene je i držač bobine ili nosača kalema sa koncem. Da privremeno u horizontalnom položaju odmaknemo bobinu od tela mušice i pri tome izvršimo druge radnje na mušici (motanje olovne, mesingane žice, upredanje i postavljanje dabinga, porebljavanja lametama i sl.). Korpa za otpad je veoma koristan dodatak. Sav otpad ćemo po završetku rada u jednom potezu rešiti sa radnog dela i neće ga biti svuda oko radnog mesta. Ovome će dodatku posebno supruge obradovati. Magnet za udice i držač pozadine (jednobojni papir) su korisne spravice koje olakšavaju rad.

Ravnjač dlake – HAIR STICKER je alat pomoću koga lako i brzo postižemo da, po sečenju (jelenskih, srnećih i dr) dlaka sa krzna, poravnamo vrhove dlaka. Veoma koristan i jednostavan alat koji bi trebalo svako da ima u radnom kompletu. Kao zamena može nam poslužiti uža čašica ili sl.

Za dodatni ili pomoćni alat u radu sa CDC perima kao i drugim perima i materijalima izabrao bih MagicTools francuskog proizvođača Marc Petitjean. (Ovaj alat moguće je zameniti sa ručno izrađenim kompletom od dve deblje policelonske table na sledeći način. Uzeti dve table dimenzija oko 30 mm x 20 mm. Jednu tablu isečete na dva jednaka dela 15mm x 20mm. Ova dva dela zalepiti preko druge osnovne table koja je ujedno i podloga. Lepljenje izvršiti tako da nema razmaka između njih. Ovaj prorez nam omogućava da u njega umetnemo CDC ili drugi materijal sa nekom dužom iglom ili sl. Za vađenje pera možemo iskoristiti jednu plastičnu štipaljku sa ofingera za pantalone.)magic-tools

Stona lampa je u uslovima slabijeg osvetljenja, u prostoriji gde izrađujemo imitacije mušica, takođe veoma korisna. Ukoliko uskladite pozadinu i osvetljenje manje ćete opterećivati oči.

Za vezače koji izrađuju imitacije na malim udica kao i onima sa slabijim vidom, naprezanje očiju umanjiće i stona lupa. Kada govorim o lupama, mislim na one kvalitetnije, koje su i mnogo skuplje od stonih lampi sumnjivog kvaliteta. Sa ovim drugim možete dobiti kontraefekat, tj. da vam oči budu još opterećenije. Prilikom nabavke lampe preporučujem da se uzima komplet lampe sa lupom i to od nekog poznatijeg proizvođača.

Češalj – HAIR ili FUR COMB nam služi najčešće da uklonimo višak materijala sa imitacije, odnosno da je raščešljamo. Sličnu namenu ima i četka.

hairflair-dubbing-twisterDodatke ili alate za upredanje dabinga i drugih materijala – HAIR FLAIR ili TWISTER podelio bih u dve grupe i to na alate ili dodatke sa kojima radimo na samoj imitaciji i stone, mehaničke ili električne alate (za pravljenje gotovih dabinga).

Stoni gorionik (ručno pravljeni ili medicinski) nam pruža odličnu zamenu za sveću, jer ne ostavlja tragove na telu imitacije, ukoliko koristimo kao gorivo medicinski alkohol (98%). Najčešća primena mu je u radu sa hard silikonom kada treba zagrejati udicu i utisnuti je u materijal i kao drugo za oblikovanje tela na imitacijama izrađenim od hard silikona ili policelona. U radu sa njim veoma kratko izlagati udicu plamenu jer će u suprotnom ona postati krta.

T8662

Twezzer i wing burner – alat za oblikovanje krila. Ovde postoji dosta modela pomoću kojih možemo dobiti željeni oblik imitacije krila insekata. Najčešće se neki od odabranih materijala postavi u ovaj alata, zatim odseče okolo po ivicama i onda izloži plamenu da se ivice ojačaju i dobiju konačan oblik.

Lenjir i skalpel su nam prekopotrebni kada hoćemo da dobijemo ravnomerne, precizne i duge štapiće od policelonskih tabli, uske trakice od široke olovne trake, trake od flash back folija i drugih materijala.

merac-velicine-udice-i-pera
merač-veličine-udice-i-pera

Merač veličine udica i dužine pera je alat koji je posebno potreban početnicima da znaju odabrati pravu veličinu pera za određenu veličinu udice, a da mušica ne ispane iz proporcija.

Magnetne folije koje se postavljaju na sto ili režu po meri i umeću u posude koje smo namenili za držanje udica prilikom rada ili za odlaganje gotovih imitacija služe da ne gubimo udice i imitacije usled nepažnje.

Obrtni sušač, najčešće sa elektromotorom, služi da na njega stavljamo neke od imitacija za koje je potrebno da se lepak ravnomerno rasporedi dok se suši. Najčešća upotreba je kod strimera, gde se glave rade od epoxi smola i lepkova i dr.

Vodootoporni flomasteri i lakovi u boji koji služe da naše imitacije dobiju što realističniji izgled.

Igle – bodkin za nanos laka, cementa ili lepka, za razdvajanje konca na dva dela i za slične radnje.

Klješta – forcep (pean) (prava, obla, kriva ili zalomljena). Namena im je za pridržavanje materijala, te razna oblikovanja.

hackle-guard1
Hackle guard

Hackle guard – namena mu je da prilikom vezivanja završnog čvora razdvojimo pera, da se neki od isperaka ne podvuku pod završni čvor.

Finisher – half hitch tool namene kao i osnovni finišer

Tube tools – poseban alat – iglice, za pravljenje imitacija mušica ili ribica na cevčicama (tube flies). One se navlače na udice ili se preko najlona spuste na zavezanvu udicu (najčešće dvokuku). Puno se koriste kod lova na lososa i morsku pastrmku.

 

 

Kao što smo rekli u uvodu teško je povući liniju između pribora za pravljenje mušica. Dobar deo ovih dodataka i alata možemo napraviti uz malo volje i truda. Možda neki alat, koji vi koristite nismo spomenuli. Javite se i opišite taj deo pribora (alata).

  Đorđe Anđelković

Loading