Aljaska – mušičarski raj

Aljaska – mušičarski raj
Grbavi crvenko_1 web
Grbavi crvenko

Reportaža: ALJASKA – MUŠIČARSKI RAJ

Fluo zeleni indikator je nestao sa površine vode. Kontrirao sam levom rukom povlačeći snažno strunu. Na štapu u desnoj ruci osetio sam otpor. U prvom trenutku pomislio sam da je imitacija lososove ikre, Salmon Egg, zapela za dno. Ali ,,dno” se pomerilo. Ipak je bila riba. I to ne obična. Bila je to moja prva riba upecana na reci Kinai na Aljasci.

Prva riba u ,,ribolovačkom raju”. Srce mi je lupalo kao ludo kad je krenula u sprint izvlačeći skoro dvadeset metara strune…

U avgustu 2009. godine, Radomir Krkić (urednik serijala „Svet Ribolova“) i ja, obreli smo se na Aljasci kako bi za TV serijal ,,Svet ribolova” snimili lov kraljevskog lososa.

Naš domaćin, Mel Erikson, jedan od najboljih vodiča u gradu Soldotni i vrsni poznavalac ribolova na reci Kinai, rekao nam je da smo malo zakasnili. Avgust je mesec srebrnog lososa, ali ima još zaostalih ,,kraljeva” pa možda nam se i posreći. Pošto su, trenutno, jedine produktivne tehnike bile lov živim mamcem (dozvoljeno na Kinai) i troling, mušičarenje je otišlo u drugi plan. Ipak, dogovorili smo se da jedan dan posvetimo samo mušičarenju. Srećom, ovo čekanje je ispalo dobra zamisao, jer sam, za vreme dok smo lovili trolingom, uspeo da vidim kako ostali mušičari love i koje tehnike primenjuju.

Koho web
Autor Srđan Savulov s Radomirom Krkićem i Koho lososom

Ribe

Prvo nešto o ribama. Počev od maja meseca u reke Aljaske ulaze lososi na mrest i to u ogromnom broju. U prvo vreme preovlađuje jedna vrsta, a kako vreme odmiče sve više različitih ,,fela“ lososa stiže u Kinai. U avgustu su skoro svi prisutni u reci. Najviše ima koho ili silver salmona koji su u proseku teški od 8 do 12 kilograma. Kao što vam je poznato lososi se ne hrane kada uđu u slatku vodu, ali se mogu vrlo uspešno pecati. Pretpostavka je da oni zadržavaju refleks za ugriz i sve što prođe blizu njihovog nosa natera ih da reaguju. Pored lososa, reka je prepuna doli vorden pastrmke (podseća na zlatovčicu) i ogromnih kalifa. One se hrane lososovom ikrom koju reka svakodnevno donosi, ribljom mlađi i pijavicama.

Silver od 10 kg web
Silver od 10 kg

Kakve ribe takav i pribor. Štap od 9 stopa, težine 8-10 AFTM uz odgovarajuću WF strunu je pravi izbor, jer su mušice koje bacate velike i otežane, a i ribe takođe. Dobar čekrk sa kvalitenom kočnicom i dosta bekinga su neophodni, jer kada vam se na štapu nađe borac kakav je losos sve ovo vam izgleda preslabo. Imao sam priliku da uživam gledajući ribolovca kome se zakačio kraljevski losos. Na preko pedeset metara od čamca riba se prvi put pojavila na površini, a pritom je izvukla celu strunu i dobar deo bekinga. Iako se peca iz čamca i vešti vodiči odlično manevrišu motorima, teško je pratiti ovu munju od ribe koja šiba po dnu i često menja pravac. Pritom ima i preko trideset kilograma. Posle više od pola sata jurenja ribe po reci, kada su joj prišli čamcem, na svega pet metara, i kada se predpostavljalo da se umorila, kralj je opravdao svoje ime. Usledilo je takvo otimanje i cimanje štapa (i ribolovca) da je ishod mogao biti samo jedan; kidanje predveza.

Doli vorden pastrmka web
Doli vorden pastrmka

Kada sam pitao Mela, našeg vodiča, koje debljine predvez da stavim, rekao je lakonski: ,,Najjači koji imaš.“ Većina ribolovaca ne koristi konektor nego predvez vezuje direktno na strunu uz pomoć jedne korisne spravice koju sam i ja kupio u ,,Bass Pro Shops-u“. Napravite omču na struni i uzmete parče pletenice za spining debljine 0,14 mm pa uz pomoć ove spravice vežete i učvrstite omču, kanete malo laka i konektor vam više nije potreban.

Mušice i strimeri

Mušice su kao i uvek posebna priča, ali srećom ne i komplikovana. Sve vrste pastrmki se love na imitaciju lososove ikre ili na najrazličitije varijante wooly baggera (vuli bager). Salmon egg je najbolja imitacija ikre, ali se upešno lovi i na žute, bele i oranž zonkere sa kratkim repom. Vuli bageri se prave u najrazličitijim kombinacijama boja i koriste se u trenucima kada je mrest lososa slabiji. Obavezno se otežavaju olovnom žicom.

06 web

U suštini, pastrmke uzimaju ili ikru ili bilo šta što se mrda i ide po dnu kada ikre nema. Ogroman je broj riba, a konkurencija za hranu velika, pa ne biraju mnogo. Za lososa možete koristiti veliki broj strimera, ali kod ribolovaca su omiljeni i najčešće korišćeni vuli bageri na jakim udicama i crni zonker koji zovu ,,Men In Black“ (čovek u crnom). I bageri i zonkeri se mogu raditi u više, što atraktivnijih boja: pink, crveni, purpurni, oranž…Naš vodič mi je preporučio da sve mušice tretiram nekom mirisnom mažom (najbolja je njegova od usmrđene haringe, lososove ikre i halibuta) . Probao sam – čovek zna; doli vorden pastrmke su poludele za ovim mirisom. Dobro je, ali može i bez toga. Što se arktičkog lipljena tiče, ne mogu vam mnogo toga reći, jer ga nisam lovio, ali po priči vodiča, najbolje su plivajuće imitacije komaraca i to na udicama #12 i #14. Za štuku, klasika; što veće i šarenije…

02 web

Trećeg dana snimanja na reci Kinai uspeli smo konačno da ulovimo i snimimo kraljevskog lososa. Radomir ga je upecao na ,,Mepsov“ spiner. Prethodna dva, koja su mu bila na štapu, iskidali su strunu posle pola sata nezaboravne jurnjave po reci. Srećom, skokove i borbu ulovili smo kamerom. ,,Odlično, a sad idemo na Rainbow Aley, rekao je Mel i startovao motor, Fly fishing is the best fishing…“

Mušičarenje

Ruke su mi se tresle od uzbuđenja dok sam pripremao pribor.,,Čoveče, ne mogu da verujem. Pa ja mušičarim na slavnoj Kinai River…“ Sada je bila prava prilika da isprobam svoj novi ,,Tripple Fork Outthfither“ štap.

Anchor River _ 1 web
Anchor River

Nadam se da će izdržati iskušenja koja mu predstoje. Po ugledu na ostale ribolovce, koje sam video da uspešno love, pripremio sam sistem sa indikatorom, olovnim otežanjem i Salmon Egg – imitacijom ikre. Rainbow Aley je deo gde se reka sužava na pedesetak metara, a dubina povećava na oko 3 metra. Tu se, posle velikog proširenja i mesta na kojima se mresti losos, skuplja sva ikra kojom se goste pastrmke. Koncentracija kalifa je tolika da se ovo suženje zato i zove Aleja kalifornijskih pastrmki. Mel je isključio motor i pustio da nas reka nosi. Zamahnuo sam par puta i ,,Triplle Fork ” je sa lakoćom izbacio strunu na desetak metara od čamca. Pustio sam da sistem potone. Indikator je služio kao plovak i držao imitaciju tik iznad dna krećući se patralelno sa čamcem. Štrecao sam se na svako malo potapanje indikatora. ,,Ne brini ništa, rekao je Mel videvši moje uzbuđenje, ona kad uzme ne pušta lako.“ Voda je nosila čamac nekih stotinak metara. Radomir je spremio kameru. Odjednom, je indikator nestao ispod površine, čitavih pola metra. Kontrirao sam i osetio, za trenutak ribu na štapu. Ona se odmah otkačila. ,,Moraš da daš mnogo jaču kontru, to su velike ribe,“ sugerisao je Mel. Već posle desetak metara indikator je ponovo potonuo. Ovog puta dao sam ,,mušku kontru“ i učinilo mi se da je udica zapela za dno. Nije bilo dno! Riba se par puta pomerila na dnu i onda shvatila da je upecana. Krenula je u bezglavi sprint niz reku dok je Okumin čekrk – desetka zujao, kao lud. Gledao sam kako neverovatno snažna i brza riba izvlači gotovo celu strunu u par sekundi. Kao brzi voz. Rukom sam prikočio čekrk, a ona, osetivši otpor promenila je smer i krenula uzvodno, nesmanjenom brzinom. Struna je šištala kroz vodu. Morao sam najvećom brzinom da namotavam strunu da bi ostala maksimalno zategnuta. Približila se čamcu, ali nije htela ni za milimetar ka površini. Nastalo je natezanje ispod i oko čamca sve dok se ogromna kalifa nije pojavila na površini. To je bilo samo na kratko. Ponovo sledi beg nizvodno i izvlačenje strune… Posle više od deset minuta (na kameri ima tajmer) uspeo sam da je dovedem u domet Melovog meredova. Prelepa Rainbow pastrmka zablistala se u svim duginim bojama, kada je osvetlio blic fotoaparata. Poljubac i pozdrav pred puštanje u vodu. Po Melovoj proceni bila je teška oko 3 kilograma.

Moja najveca sreca web
Moja najveća sreća

Kalifa pozira ispred podvodne kamere web

Nastavio sam sa istim načinom ribolova. Ubrzo sam ulovio još jednu kalifu približno iste veličine. Pa još jednu manju. Onda smo ušli u zonu doli vorden pastrmki. One su manje, ali čini mi se borbenije. Iskaču iz vode i prave ,,žabice“ po površini. Brojao sam do petnaest… i onda prestao. Ovakav ribolov još nisam doživeo. Sada mi je jasno zašto Aljasku nazivaju ,,ribolovačkim rajem“. Za tri dana provedena na Kinai River, video sam stotine ulovljenih riba. Kolege ribolovci u drugim čamcima su u svakom trenutku imali bar jednu ribu na štapu. A svi smo uživali u neverovatno lepoj prirodi oko nas. Što se mene tiče, ja sam svoj životni san ispunio tog popodneva. Sad imam novi san. Da ponovo odem na Aljasku.

Rainboe Aley web
Rainboe Aley

Tekst i foto: Srđan Savulov

Poseban okvir

Fly Fishing picnic webALJASKA – MUŠIČARSKI RAJ: KAKO DO RAJA?

Fly Fishing na Aljasci uopšte nije tako nedostižan kako to na prvi pogled izgleda. Iako se nalazi na drugom kraju sveta možete otići tamo i boraviti za relativno male pare. Iz Nemačke postoje čarter letovi do Enkoridža koji idu preko Severnog pola. Povratna karta se može kupiti za svega 500 dolara. Država Aljaska dotira kompaniju Air Alaska zbog razvoja turizma, a Evropljani su dobre platiše i redovni gosti. Najskuplja stvar je iznajmljivanje vodiča, a cena se kreće od 250 dolara za pecanje iz čamca na Kinai River do 350 dolara za avio prevoz do nekog planinskog jezera. Međutim ako imate ograničen budžet možete sasvim uspešno mušičariti i bez vodiča. U Enkoridžu iznajmite rent-a-kar koji je jeftiniji nego kod nas. Gorivo je duplo jeftinije. Kada krenete auto putem Seward prema gradu Soldotni usput će te naići na desetine reka i jezera punih ribe. Ribolov je svuda dozvoljen, a jedino se mora obratiti pažnja na režim koji je različit od reke do reke. U principu fly fishing je svuda dozvoljen jedino je regulisano korišćenje kontra kuke i olovnih otežanja. Dozvola za 15 dana ribolova (i lova) košta svega 55 dolara. Ali ni ne pomišljajte da pecate bez nje. Kazne su drastične, čak i zatvorske. Takođe striktno se pridržavajte pravila koja su detaljno napisana na karti dozvole. Što se spavanja tiče najjeftinije je u kampu 10-15 dolara, a može se naći i smeštaj u lodževima za nešto više para, 15-20 dolara. Hrana u celoj Americi je izuzetno jeftina, a u restoranima pored puta se možete dobro najesti za 5-6 dolara. Dnevne kvote ulova (dva lososa po dozvoli koji su teški od 8-12 kila) su vam sasvim dovoljne ako kampujete i hranu spremate sami. Sa hranom budite oprezni i spremajte je samo u ograđenim kampovima, jer vam se može lako desiti da na ručak dođu medvedi. Iz tog razloga preporuka je da pecate u blizini naselja ili gde peca grupa ribolovaca, nikad sami. Sve informacije o ribolovu i boravku imate na internetu, a možete napraviti i plan boravka. Na rekama, čak i onim malim, ima lososa u ogromnom broju. Na reci Kinai u julu možete uloviti kraljevskog lososa i to u centru grada sa platformi postavljenih baš zbog toga. Kalifornijske i doli vorden (zlatovčice) pastrmke imate takođe u svim rekama, ali je ona svuda zaštićena. Na jezerima se lovi štuka i arktički lipljen koji su takođe zaštićeni. Mušice koje se preporučuju na internetu možete kod kuće sami napraviti. Jedino se potrošite za salmon egg one se mogu kupiti za dolar, a najlovnije su. Ako vam ostane para, potrošite ih u prodavnici ribolovačke opreme u Soldotni. Jeftinije je nego u Cabellasu. Da ne zaboravimo; za USA je potrebna viza koja košta oko 110 evra i međunarodna vozačka dozvola od 20 evra. I proučite dobro američke zakone o saobraćaju, jer su kazne drakonske i ne bacajte đubre iz auta, jer vas ta nemarnost na Aljasci može koštati 1.000 dolara!

Tekst i foto: Srđan Savulov

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*