Ajkula čekićara

Ajkula čekićara

hammerhead-shark_02Ajkula čekićara

Na obali mora su našli nasukanu ogromnu ajkulu čekićaru. Smatra se da je to do sada najveća ajkula te vrste koju je čovek video.

Iz enciklopedije: Ajkula čekićara
Čekićare su ajkule koje žive u najvećim jatima koje postoje u okeanu. Naučnici su do sada otkrili desetak podvrsta ovih ajkula.

Prednji deo ajkule zaista podseća na čekić pa su zbog toga i dobile ime čekićare. Zahvaljujući ovom delu, čekićare mogu mnogo brže menjati pravac kada plivaju od ostalih ajkula. Oči i nozdrve im se nalaze na ivicama „čekića“ i veoma su krupne. „Čekić“ ovih ajkula je hrskavičavo tkivo, koje je obloženo krvnim sudovima i tankim slojem mekog tkiva. Čekićare, kao i većina ostalih ajkula spada u grupu riba sa hrskavičavim skeletom. Sa bočne strane se nalaze škrge u obliku proreza. Velika usta se nalaze desetak centimetara iza čekića ajkule na donjem delu tela. Ajkule čekićare karakterišu i veoma jaki i krupni zubi.

hammerhead-shark_03 hammerhead-shark_04

Veličina ovih riba može biti različita. Najčešće se kreće u rasponu između 3 i 6 metara, ali su zabeleženi i krupniji primerci, koji su dostizali dužinu čak i do 8 metara.
Takođe, postoje podvrste koje dostižu dužinu od svega jednog metra. Težina se kreće između 250 i 700 kilograma.

Ovo su veoma brze grabljivice. One nemaju mehur u telu, koji bi ih održavao u vodi. Zbog toga neprestano plivaju pomoću peraja i stalnim pokretima tela levo – desno. Čekićare imaju četiri vrste peraja, koja im pomažu da se kreću u svim pravcima, ubrzavaju ili usporavaju svoje kretanje, kao i da održavaju ravnotežu u vodi.

Hrane se sitnom ribom koju love u vodi. Omiljena hrana ovih riba su tune. Često možemo videti i na hiljade čekićara u jatu kako ih love.

Tokom godine usled podizanja temperature desi se da mnoge čekićare dobiju gljivične infekcije pri čemu im mnoge sitnije ribe pomažu da se očiste čupkajući gljivice sa tela ovih ajkula.

Zabeleženo je nekoliko slučajeva da ove ajkule napadnu ljude, te se smatraju opasnim po plivače.

hammerhead_web

Čekićare naseljavaju umereno tople delove Atlantskog okeana, Meksičkog zaliva i Karipskog mora.

Priredio: IK/OnlineMušičar

Loading

2 Comments on “Ajkula čekićara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*